Gewürztraminer

Gewürztraminer

Roter Traminer och dess kanske mer välkända namn Gewürztraminer är en gammal, traditionell druvsort och är känd för de högkvalitativa viner som druvan ger upphov till.

 

Från medeltiden fram till 1800-talet odlades denna druva i Central- och Östeuropa. De tyska odlingarna är idag koncentrerade till Obermoseldistriktet. Trots att denna druva är frostresistent behöver den sol, värme och jord med bra dränering. Den börjar mogna i slutet av september och skörden varierar i mängd beroende på hur väderförhållandena sett ut. Den odlas framförallt som en specialitet och inte för ekonomisk lönsamhet.

 

Gewürztraminer ger ett vin med en tydlig bouquet och smak, ofta jämförs det med litchiplommon eller rosor. Även när druvan framställs som torrt vin är tyska Gewürztraminerviner vanligtvis mindre torra än dess internationella motsvarigheter. Sötare versioner är populära.

 

Det är en traditionell druva i Pfalz men odlas också i Rheinhessen och i Baden där den är känd som Clevner.