Kvalitetskategorier

Quality Standards Kvalitetsstandarder 

Kvalitetskategorier

Det är mycket viktigt att vinets kvalitetskategori framgår av etiketten. Tyska vinlagar gör fler distinktioner än de europeiska, vilka enbart stadgar att skillnad ska göras mellan de breda kategorierna bords- och kvalitetsviner.

 

Druvans mognadsgrad vid skörden är en nyckelfaktor för vinets kvalitet. En indikation på mognad är en ökad andel naturligt socker i druvans must eller juice. Ju mognare druvan är desto mer naturligt socker, och potential för högre naturlig alkoholhalt, i vinet. Vinlagen har bestämmelser för hur hög grad av naturlig alkohol ett vin måste uppnå för att kvalificera sig till de olika kvalitetskategorierna. Alkoholhalten mäts före jäsning och innan dess att vinet lagras. Alkoholhalten reflekterar jästens förmåga att omvandla socker till alkohol under jäsningsprocessen och det är sedan den halt i procent som står på vinflaskan som vi köper i affären. Flaskorna måste vara märkta med vinets alkoholhalt, vilket lagstadgades 1988. 


Sedan första september 1994 tillåter tysk vinlag produktionen av en speciell typ av QbA, ett kvalitetsvin av garanterat ursprung. Qualitätswein garantierten Ursprungs (QgU) är QbA från ett specifikt distrikt, vingård eller by som har en konsekvent smakprofil vilken associeras till dess ursprung. Denna typ av vin ställs inför striktare sensoriska och analytiska krav. En grupp vinodlare i Mosel i närheten av gränsen till Luxemburg var först med att få använda QgU för en Obermosel Elbling trocken (torr).

 

Qualitätswein mit Prädikat, förkortad QmP (kvalitetsvin med speciella attribut) måste uppnå följande krav:

 

 • Produceras med endast tyska råvaror från druvor som är juridiskt erkända i något av de 13 vindistrikt som finns i Tyskland, och detta distrikt måste redovisas på vinets etikett.

 

 • Måste uppnå den naturliga alkoholhalt som fastställts för regionen och druvsorten samt en särskild mognadsnivå vid skörd av druvan

 

 • Måste uppnå en slutgiltig alkoholhalt på minst 7% (minimikravet för Beeren-, Trockenbeerenauslese och Eiswein är 5,5%).

 

Chaptalisering är aldrig tillåtet för dessa viner. 

Utöver detta måste ett av de följande sex speciella attributen anges på vinets etikett och vinerna är föremål för ytterligare föreskrifter om druvornas mognad och i vissa fall metoden vid skörden.

 

 

 • Kabinett: Produceras av fullt mogna druvor. Utsökta, vanligtvis lätta viner med låg alkoholhalt. Passar med eller utan mat.
 • Spätlese: Betyder ”sen skörd”. Görs av druvor som är mycket mogna och ofta plockas sent. Dessa viner har en mer intensiv smak och koncentration men är inte nödvändigtvis söta. Passar bra ihop tillsammans med smakrik mat eller bara som der är.
 • Auslese: Är gjord på utvalda, mycket mogna druvor. Ädla viner, intensiva i bouquet och smak, är vanligtvis söta men inte alltid.
 • Beerenauslese: Tillverkas av individuellt utvalda övermogna druvor som vanligtvis är angripna av Botrytis Cinerea (ädelröta). De skördas först när exceptionella väderförhållanden har gjort det möjligt att uppnå denna mognad. Vinerna är kända för sin livslängd och kan lagras i årtionden.
 • Eiswein: Tillverkas av druvor som har mognat på samma sätt som Beerenauslese men skördas och pressas när de är frusna. Unikt vin med mycket fruktig syra och sötma.
 • Trockenbeerenauslese: Tillverkas av individuellt utvalda övermogna druvor (vanligtvis med ädelröta) som nästan har torkat till russin. Detta är en raritet och vinerna är otroligt långlivade, rika, söta, och honungsliknade.

 

 

Beerenauslese och Trockenbeerenauslese skördas inte med hjälp av maskiner. De tyska delstaterna kan själva bestämma om det är tillåtet att skörda Auslese och Eiswein med maskiner eller inte. Kabinettviner får inte säljas innan den första januari året efter skörden och Prädikatviner av bättre kvalitet får inte säljas innan den första mars året efter skörden.


Deutscher wein (tidigare ”Tafelwein”, bordsvin)

 

Deutscher wein måste uppfylla följande kriterier:

 

 • Måste produceras uteslutande av tyska råvaror av druvor som juridiskt tillåts i Tyskland. Sedan augusti 2009 är det tillåtet att redovisa druvsorten på vinets etikett.
 • Måste uppnå 5% naturlig alkohol i klimatzon A (alla vinregioner i Tyskland förutom Baden) och 6% i klimatzon B (Baden).
 • Måste uppnå en slutgiltig alkoholhalt på minst 8,5% i zonerna A och B.
 • Måste uppnå en total syrahalt på minst 4,5g per liter.

 

 

 

 

 

Alkoholhalten i dessa viner kan ökas innan jäsning med hjälp av koncentration (avdunstning av druvmust under vakuum) eller anrikning (tillsats av socker eller koncentrerad druvmust till ojäst juice). 

 

 

Notera: Blandningar av bordsvin från olika länder, det vill säga Euroblends, måste redovisas på vinets etikett, som anger att druvorna är odlade i flera länder eller är en blandning av druvor från flera länder. Endast ”Deutscher Tafelwein” har 100% tyskt ursprung.


Deutscher Landwein är en kategori som etablerades 1982 och måste uppfylla följande krav:

 • Tillverkas uteslutande av tyska råvaror och druvor som tillåts i Tyskland och måste ha odlats i en av de 19 ”Landweinregionerna” (alla utom Franken). Regionen måste framgå av vinets etikett.
 • Måste uppnå en naturlig alkoholhalt på 0,5 %.
 • Måste vara antingen trocken (torrt) eller halbtrocken (halvtorrt).

 

 

Weinberge im Sommer
Weinberge im Sommer

Alkoholhalten får stärkas med tillsats av socker innan jäsning. Detta kallas chaptalisering och är uppkallat efter den franske vetenskapsmannen Jean-Antoine Chaptal (1756-1832). Dess enda syfte är att öka den slutgiltiga alkoholhalten i vinet då det tillsatta sockret omvandlas till alkohol under jäsningen. EU:s vinregler begränsar mängden alkohol som kan uppnås med hjälp av chaptalisering till 3,5% per volymenhet i zon A och 2,5% i zon B.

 

 

I Tyskland finns två kategorier för att definiera typer av kvalitetsvin. Viner som är föremål för kvalitetskontroll måste ha ett kvalitetskontrollnummer på etiketten.

 

QbA, Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (kvalitetsvin från de 13 specificerade vinregionerna) måste uppfylla följande krav:

 

 • Produceras uteslutande från tyska råvaror av druvor som tillåts i Tyskland och som odlas i någon av de 13 vinregionerna. Regionen ska framgå av vinets etikett.
 • Måste uppnå en naturlig alkoholhalt som motsvarar en mustvikt på mellan 51 och 72o Oechsle (beroende på region och druvsort).
 • Måste ha en slutgiltig alkoholhalt på minst 7% i volym. 

 

Alkoholhalten av dessa viner kan förstärkas genom chaptalisering före jäsning.