Mousserende vin

Taste & Quality Taste & Quality 

Mousserande (Sekt)

Tysk vinlag definierar fyra kategorier som beskriver ett vins torrhet eller sötma. För mousserande viner finns istället följande sju kategorier:

 


Nivåer av restsocker i mousserande vin

naturherb (brut nature)

0 - <  3 g/l

extra herb (extra brut)

0 - <  6 g/l

herb (brut) 

0 - < 12 g/l

extra trocken (extra torrt)

12 - < 17 g/l

trocken (torrt)  

17 - < 32 g/l

halbtrocken (halvtorrt)

32 - < 50 g/l

mild (sött)

> 50 g/l plus

 


”Trocken” (torr) betecknar ett vin där allt eller nästan allt naturligt socker i druvjuicen har jäst, det vill säga omvandlats till alkohol och koldioxid. Enligt vinlagen inkluderar detta vin upp till 32 gram per liter restsocker. Lagen föreskriver också förhållandet av restsocker till syra i ett torrt vin: den maximala tillåtna syran i torra viner är 2 gram per liter mindre än restsockret (formel: syra +2 < högst 9 gram restsocker per liter). Ett torrt vin bör inte vara surt, men syran är mer förnimbar hos torra viner.

”Halbtrocken” (halvtorr) omfattar viner med 32-50 gram restsocker per liter. Förhållandet mellan restsocker och den totala syran i ett halvtorrt vin är: högsta tillåtna syrahalt är 10 gram per liter mindre än restsocker (formel: syra + 10 < högst 18 gram restsocker per liter).

”Lieblich” (söt) betecknar viner med en halt restsocker på 50 gram per liter eller mer.

 

Viner med mer än 50 gram restsocker per liter kan på etiketten kallas ”süß” (söt).

SEKTGLAS_ANSTOSSEND_ueberarbeitet.jpg
SEKTGLAS_ANSTOSSEND_ueberarbeitet.jpg