Specialiteter & Regionala viner

Taste & Quality Taste & Quality 

Specialiteter & Regionala viner

Utöver de olika vintyper som fått sitt namn efter färg och/eller produktionsmetod tillåter också lagen ett antal specialiteter och regionala viner. Här är ett par av de mest populära.

Liebfrau(en)milch: Ett sött Qualitätswein (QbA) från Rheingau, Nahe, Rheinhessen eller Pfalz, bestående av minst 70% av någon av dessa druvor: Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner eller Kerner.

Riesling-Hochgewächs: 100% QbA med minst 1,5% mer naturlig alkohol än det minimum som lagen kräver. Vinet måste ha uppnått minst 3 poäng under den officiella kvalitetskontrollen, minsta poängen är 1,5.

Affenthaler Spätburgunder och Rotwein: Ett Spätburgunder-(Pinot Noir)rosékvalitetsvin från Tuniberg-distriktet i Baden.

Mosentaler: En Mosel-Saar-Ruwe QbA cuvée gjord på Riesling, Müller-Thurgau, Elbling eller Kerner. Vinet måste ha en restsockerhalt mellan 15 och 30 gram per liter och syrahalt på minst 7 gram per liter.

RS (Rheinhessen Silvaner): 100% Silvaner QbA med maximalt 4 gram restsocker per liter och en syrahalt på minst 5 gram litern. Vinet måste uppnå minst 3 poäng under kvalitetskontrollen och genomgå ett sensortest av en specialpanel.

Charta Riesling: 100% Rhengau Riesling av QbA- eller Prädikatkvalitet med mellan 9 och 18 gram restsocker per liter och som minst en syrahalt på 7,5 gram per liter. Vinet måste ha högre startmustvikt än vad lagen kräver och genomgå sensoriska tester av en specialpanel.

Loreley: 100% Mittelrhein Riesling QbA med en restsockerhalt på mellan 9 och 18 gram per liter. Vinet måste få minst 2,5 poäng under den officiella kvalitetskontrollen.

 

Selection: Torra regionala viner (Rheinhessen, Baden) som är producerade på traditionella druvsorter, äldre druvsorter (minst 15 år gamla), lägre planteringar än vad lagen kräver och högre kvalitetsstandard än snittet. Flaskan har en speciell försegling eller logga.


Andra nämnvärda initiativ

Premiumviner produceras av individuella odlare, kommersiella vintillverkare eller kooperativa vintillverkare. Iögonfallande flaskor, etiketter och speciella namn kännetecknar dessa specialiteter.

Ekologiska vinodlingar är inget nytt fenomen i Tyskland. Tysklands vinodlare kan faktiskt ses som pionjärer inom ekologiska vinodlingar bland sina europeiska motsvarigheter. Mål och metoder för ekologisk vinodling inkluderar:

 

  • Integrerad vinodling strävar efter att reducera användningen av kemikalier och syntetiska växtbehandlingsämnen och ersätta dessa med biologiska och naturliga insatser för att kontrollera sjukdomar och skadedjur på vinodlingarna.
  • Miljövänlig vinodling syftar till att bevara eller återinföra en livsmiljö för växter och djur som är en naturlig del av vingårdens ekosystem.
  • Ekologiska vinodlingar strävar efter att upprätthålla eller förbättra markens bördighet genom naturliga och ekologiska metoder snarare än att använda konstgödsel.

 

 

    
    ©2003 Deutsches Weininstitut, info[at]deutschewein(dot)de, Impressum

20071115_16_01_025_A4_2560_1728.jpg
20071115_16_01_025_A4_2560_1728.jpg