Jordmån & Lägen

Viticulture & Winemaking Viticulture & Winemaking 

Jordmån & Läge

Jorden ger näring och vatten åt rötterna vilka i sin tur för detta vidare till rankorna. Jorden påverkar också vinstockarnas utveckling och druvornas mognad genom värmen som bevaras i jorden.

 

 

Typen av jord och hur påverkad den blir av väder och vind påverkar också druvornas upptagning av substanser såväl som vinets arom och smak. Druvor i Tyskland odlas i många olika typer av jord.  Tyska vingårdars underlag är extremt varierat, både sett till jordmån och struktur. Geografi och klimat är faktorer som bidrar till skillnaderna mellan olika vinodlingslägen. Alla typer av jord passar inte för alla typer av druvor. Tack vare den stora mångfalden av jordmåner finns det ingen homogen tysk stil på vin, utan den bidrar snarare till ett brett utbud av distinkta viner.


Läge:

De mest gynnsamma förhållandena för vinodling i Tyskland är de sydliga och sydvästra sluttningarna av skyddade dalar, till exempel längs floderna Rhen, Elbe, Saale och Unstrut. Sluttningarna exponeras mer intensivt för solljus än platta ytor. Backar med sydlig exponering kan också dra nytta av solsken under längre perioder.

 

Tysklands totala vinodlingsareal är uppdelad i ett antal geografiska enheter, stora som små, för att urskilja de två grundläggande kvalitetskategorierna som finns för vin i EU. Tafelwein (bordsvin) och Qualitätswein (kvalitetsvin). De finns fem bordsvinsregioner som sedan är uppdelade i åtta subregioner för enklare bordsvin samt 19 områden för det mer distinkta bordsvinet Landwein. Den största geografiska odlingsenheten för tyskt kvalitetsvin är ett av de 13 specifika vinodlingsregionerna, vilka i sin tur delas upp i mindre områden så som Bereich (distrikt), Grosslage (kollektivvinodling) och Einzellage (individuell vinodling). Under årens gång har många av Grosslagenamnen blivit så välkända att de nästan fungerar som egna varumärken, särskilt för Tysklands exportmarknad. Vanligtvis bär de tyska högkvalitetsvinerna namnet på den Grosslage eller Einzellage som vinet stammar från

Vinregioner Distrikt Kollektiv odling Individuell odling
Ahr 1 1 43
Baden 9 15 315
Franken 3 22 211
Hess. Bergstraße 2 3 24
Mittelrhein 2 11 111
Mosel-Saar-Ruwer 6 20 507
Nahe 1 7 312
Pfalz 2 25 330
Rheingau 1 11 120
Rheinhessen 3 24 442
Saale-Unstrut 2 4 20
Sachsen 2 4 16
Württemberg 6 20 207
39  167  2658
20080108__MG_0691.JPG
20080121_01_07_045_A4.jpg