Mustvikt

Kvalitetsstandarder

Mustvikt

Mustvikten visar redan något om vinets förväntade kvalitet. Det mäts i grader Oechsle (förkortat ° Oe); uppkallad efter sin uppfinnare, apotekaren och mekanikern i Württemberg, Ferdinand Oechsle. Andra termer för jämförbara mätningar inkluderar Balling, Baumé i Frankrike, Brix i den nya världen och Klosterneuburger Mostwaage (KMW) i Österrike.

Mustvikten anger viktförhållandet mellan en liter must och en liter vatten vid 20 ° C, det vill säga densiteten eller den specifika vikten av musten. Till exempel, om viktförhållandet är 1,076, är det en must med 76 grader Oechsle. Mustvikten beror främst på sockerhalten, från vilken den senare alkoholhalten i vinet kan härledas. Till exempel innehåller en must med 90 ° Oe 209 gram socker per liter, vilket efter jäsning ger 12 till 13 volymprocent alkohol i vinet.

I mogna bär som har perforerats av den ”ädla röta” -svampen, Botrytis cinerea, avdunstar vattnet när det är soligt. Detta koncentrerar ytterligare det befintliga sockerinnehållet. I Beerenauslese-must med 120 ° Oe eller högre uppnås sockerkoncentrationer på över 300 gram per liter.

När druvorna mognar ökar sockerhalten i druvorna, och med den must vikten i saften. Ju högre mustvikt desto högre kvalitet eller Prädikat-nivå på det senmogna vinet.

Geologiska och klimatiska faktorer påverkar odlingsförhållandena för druvor, och dessutom mognar enskilda druvsorter tidigare eller senare och utvecklar olika mängder socker. Som ett resultat varierar minsta startvikten för att säkerställa en jämförbar standard för kvalitetsvin beroende på region och druvsort. Kvalitetsorienterade vinodlare tenderar att föredra högre startmustvikter än vad lagen kräver.