Kombinera mat och tyska viner

Mat- och vinguide – lär dig kombinera tyska viner med populära rätter!

Grönt

Grönt – Allt det gröna från naturen erbjuder en värld av möjligheter och variationer. Här är det viktigt att tänka på de grundläggande smakerna och texturerna. Sötma i rotfrukter, solmogna grönsaker och frukt kräver en fruktighet i vinet. På samma sätt kräver syra i maten som citrus, frukter eller vinäger en viss friskhet i vinet.

Den tyska vita sparrisen är en välkänd delikatess och tillsammans med silvaner utgör den en riktig smakupplevelse! Om du ännu inte har testat denna utsökta kombination har du något att se fram emot.

Texturen har också betydelse – matcha en krämig svampstuvning med en fyllig grauburgunder, tyska för pinot gris, eller grillade auberginer med en fruktig weissburgunder, tyska för pinot blanc.

Asiatiska smaker och tofurätter med lite hetta passar bra ihop med en halvtorr riesling.

 

Hav

Hav – För färska eller lätt marinerade skaldjur som räkor, hummer eller krabba passar torr riesling eller pinot blanc med frisk syra och gärna lite mineralitet. 

När det gäller medelhavsköket är det vanligt att fräsa skaldjur med olivolja, vitlök och örter. Dessa dofter och smaker går väl ihop med silvaner eller komplexare sauvignon blanc. Till sommaren väljer många att grilla fisk. Dessa rätter tål en lite kraftigare riesling eller chardonnay, men även en lätt kyld, mjuk spätburgunder, tyska för pinot noir, kan passa utmärkt.

Till asiatisk mat och smaker som ingefära och chili med lite hetta passar riesling med lite restsötma. Sötman balanserar hettan och låter både maten och vinet träda fram. Testa det tillsammans med din nästa sushi eller poké bowl.

Att ostron och bubbel är en slående kombination känner kanske många till. Testa gärna en torr sekt – tyskt mousserande vin – nästa gång du är ute efter lite vardagslyx! 

 

Kött

Kött – Till kraftfullare maträtter är det sällan fel med ett rött vin.

Ju smakrikare rätten är, desto mer kraft behöver också vinet. Ljusare kött som fläsk, marinerat med vitlök och örter,
kan med fördel drickas ihop med en fyllig riesling eller pinot blanc, eller ett torrt rosévin på pinot noir.

Nötkött från grillen, exempelvis entrecote eller oxfilé, kräver ett kraftigare rött vin. Här passar det utmärkt med en fatlagrad lemberger, gärna med lite ålder så att tanninerna har fått mjukna något.

Till kryddiga lammrätter med medelhavstoner som örter och vitlök är lemberger eller dornfelder ett bra val.

Fågel som kyckling eller kalkon med ljusare kött fungerar fint ihop med torra och kylda roséviner, gärna på pinot noir med mjuka fruktiga toner.

 

Sött & Ost

Sött & Ost – Få saker rundar av en måltid bättre än en bit ost eller något sött. Färskost passar bra till mousserande sekt eller en frisk Moselriesling. Även mildare vitmögelostar passar bra ihop med lättare, fruktigare viner från Mosel.

Välj ett rundare, torrt vitt vin som en riesling från Rheingau eller en fylligare lemberger till kraftigare hårdostar.

Getostar passar bra ihop med en frisk pinot blanc. Kraftigare blåmögelostar med en högre sälta harmonierar bäst med viner med sötma, gärna en riesling Auslese eller Beerenauslese.

Till desserter är en bra tumregel att vinet ska vara lika sött som desserten. Friska desserter med bär, frukt eller citrus kan matchas med en friskare riesling Spätlese medan en tyngre chokladmousse med sötare garnityr kräver mer sötma i vinet – testa Eiswein för en himmelsk kombination.