Details

News

Konni & Evis viner berättar om Saale-Unstruts förflutna

03/23/2022

Den här månaden lyfter vi fram Konrad Buddrus & Eva-Maria Wehner från Konni & Evi, en vingård som ligger i Saale-Unstrut. Här produceras ekologiska och biodynamiska viner av högsta klass.


Bakgrund
Även om Saale-Unstrut kan låta obekant för vissa, är det hem för århundraden av tysk vinframställning och hängivna vinodlare. Vinstockar har odlats i denna nordligaste vinregion sedan 998 e.Kr., vanligtvis med låg avkastning på grund av tuffa odlingsförhållanden och konflikter under 1900-talet.

Efter andra världskriget blev Saale-Unstrut och angränsande Sachsen en del av Östtyskland. Med detta maktskifte kom en förändring i vinframställningen: nästan alla regionens vingårdar konsoliderades till stora, statligt drivna kooperativ. Kvalitetsvinframställning var svår att hitta under dessa år, och gamla vinstockar fick inte den uppmärksamhet som behövs på en så nordlig vinregion. Även efter att nationen Tyskland återförenades 1990, var Saale-Unstruts vinframställning till stor del odokumenterad och de flesta viner som producerades konsumerades lokalt.

På 2000-talet påbörjade Konni och Evi återgången till kvalitetsvin från Saale-Unstrut. Konrad Buddrus, eller Konni, är född och uppvuxen i Saale-Unstrut i Burgscheidungen, där han arbetade på en liten vingård för att tjäna fickpengar sedan 12 års ålder. Vinframställning blev snabbt Konnis liv, från utbildning i ett kooperativ i Saale-Unstrut till att arbeta internationellt i Nya Zeeland och Österrike. Han fortsatte med att studera vinodling och enologi nära Würzburg, där han träffade sin livskamrat Eva-Maria.

Evi, som hon kallas, föddes i Rhön-bergen, där hon växte upp och utbildade sig till lärare. När hon undervisade i Würzburg träffade hon Konni. Trots att hon inte hade någon bakgrund inom vin, följde Evi med Konni norrut till Saale-Unstrut, där paret köpte ett liten vingård på mindre än en tredjedels hektar. År 2016 skapade de varumärket Konni & Evi. Paret har fortsatt att arbeta tillsammans för att göra spektakulära Saale-Unstrut-viner, och både Konni och Evi är involverade i varje del av vinframställningsprocessen, från vingård till flaska.

Vingårdar
Kvalitet har alltid varit Konni och Evis främsta prioritet. Faktum är att de först började skörda från en plot med gamla vinstockar, planterade över 20 år innan Östtyskland ens existerade. Att bevara Saale-Unstruts vinhistoria med hjälp av gamla vinstockar var oerhört viktigt för paret. Under de senaste fem åren har Konni och Evi förvärvat ytterligare 18 gamla vinodlingar, som totalt endast uppgår till knappa fyra hektar.

Dessa vingårdsplatser är utspridda över en radie på 25 kilometer runt Saale-Unstrut, och varje skifte omvandlades till ekologiskt jordbruk när det en gång köptes av Konni och Evi. Varje tomt gödslas biodynamiskt med gödsel besprutad med hornkiseldioxid, och vinstockar placeras under nät för att skydda mot fåglar.

Majoriteten av Konni och Evis vingårdar är planterade i branta eller terrasserade områden, vilket resulterar i tidskrävande handarbete varje skördesäsong. Dessa krävande vingårdslägen, i kombination med korta växtsäsonger och hårda vintrar, resulterar i låga skördar med högsta fokus på kvalitetsdruvor. Det är klart att Konni inte skulle ha det på något annat sätt. När han väljer druvor från vinrankan förlitar han sig enbart på smak istället för mustmätning, ännu ett bevis på deras naturliga, detaljerade vinframställning.

Viner
När druvorna har plockats för hand, bearbetar Konni och Evi sin skörd med en enkel korgpress, vilket tar så lång tid som 20 till 24 timmar för varje batch. Juicer överförs sedan till täta ekfat gjorda av trä från Harz-skogen, som ligger ungefär en timme norr om deras vingårdar. Under ett bra år produceras cirka 12 000 flaskor.

Silvaner står för cirka 70 procent av Konni & Evi-portföljen, vilket tillsammans med Müller-Thurgau är vanligt för de flesta vingårdar i Saale-Unstrut. Konni och Evi producerar fokuserade, syradrivna viner med en komplexitet och finess som i stort är ovanlig i regionen. Parets viner är bentorra och låga i alkohol, mestadels mellan 10 och 11 procent. Från Portugieser till Riesling till Weissburgunder, alla Konni och Evis erbjudanden visar upp Saale-Unstruts kalkstensjord och unikt svala klimat.

Schoolhouse Rock
Bortsett från hårt arbete och praktiska, detaljorienterade metoder, är ett gemensamt tema i hela Konni och Evis verksamhet skolhuset. Medan Evi lämnade sitt hem i Würzburg för att ägna sig åt vinframställning med sin partner, tappade hon aldrig sin kärlek till undervisning. I dag fortsätter Evi att arbeta som skollärare på heltid och driver varumärket Konni & Evi under under sena kvällar och helger.

Lustigt nog producerar Konni och Evi sina viner i ett gammalt skolhus som förvandlats till källare, en gång den mest imponerande byggnaden i området. Den gamla cafeterian fungerar som förråd för nymärkta flaskor medan klassrummet fungerar som vinkällare. Precis som varumärket Konni & Evi berättar det gamla skolhuset en berättelse om Saale-Unstruts förflutna samtidigt som det skapar återupplivning i kvalitetsvin från regionen.

Läs mer om vinerna och dess vinmakare här.

Bilder från: German wines USA.


Back Print