Details

News

Ulrich Stein strävar efter att bevara de traditionella branta skiffervingårdarna

08/19/2021

Denna månad fokuserar vi på Ulrich Stein, en vinmakare som skördar druvor på några av de brantaste, lägst avkastande vingårdarna på jorden i Tysklands Moselregion. Med en vinframställningsfilosofi som balanserar vördnad för tradition och en regelbrytande anda gör Ulli traditionella viner som Rieslings, liksom en gång förbjudna icke-traditionella sorter som Cabernet Sauvignon och Merlot.


Bakgrund
Familjen Stein började odla vin i Moselregionen i Tyskland på 1500-talet, då vinodlare vanligtvis utövade sina yrken på deltid. Heinrich och Erna Stein var de första i familjen som ägnade sig åt vinodling som ett heltidsyrke. 1948 grundade de Weingut Stein, där Heinrich fokuserade på att producera viner av hög kvalitet. Hans söner Ulrich och Peter tog över verksamheten 1982 och förfinar konsekvent sin fars experimentella tillvägagångssätt och flyttar gränserna för vinframställning i regionen.

Ulrich Stein, eller "Ulli", tog en oenologi-examen från det prestigefyllda universitetet i Geisenheim, avslutade sina doktorandstudier i biologi och ägnade sitt liv åt att producera högkvalitativa Moselviner från gamla vinstockar planterade på mödosamt branta sluttningar.

Ulli har en orubblig strävan efter att bevara de traditionella branta skiffervingårdarna i Mosel, samtidigt som han skyddar regionen från de överhängande effekterna av klimatförändringar. När han märkte att många av de närliggande branta platserna försummades eller övergavs, publicerade han ett manifest 2010 som uppmanade till en samlad och omfattande insats för att rädda de återstående gamla vinstockarna. Han uppmanade andra vinmakare att kräva högre priser för branta sluttningar och att ge det vidare i form av en rättvisare lön för dem som utför arbetet, och därigenom stimulera nästa generation att stanna kvar och odla dessa branta sluttningar.

Ulli såg skötsel och återupplivning av gamla vinstockar i Moselregionen som avgörande för att upprätthålla den traditionella vinodlingen i regionen och nödvändig för att bevara regionens vinframtid. Enligt hans åsikt innebar klimatförändringar och stigande temperaturer att vita druvor längs flodstranden och vid den nedre tredjedelen av regionens sluttningar mognar för snabbt, vilket äventyrar klassiska viner som är beroende av kallt väder som Eiswein och låg alkoholhaltiga Feinherb- och Kabinett-tappningar. Han fann att regionens gamla vinstockar bättre anpassade sig till effekterna av klimatförändringar, eftersom deras djupa rotsystem hanterade torka och kraftiga nederbörd bättre och hade färre problem med botrytis. Därav Ullis kamp för bevarande av vinstockarna på de ikoniska branta sluttningarna.

Eftersom stigande temperaturer ger en alltmer ogästvänlig miljö, kämpade Ulli för att få tillstånd att plantera icke-inhemska röda druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot i Mosel. Tillsammans med några andra vingårdar ledde hans ihärdiga ansträngningar att återuppliva Spätburgunder och andra röda vindruvor till regionens upphävande av förbudet mot rödvinproduktion 1986, som hade gällt sedan 1933! På detta sätt skyddar Ulli både det förflutna och framtiden för Mosel.

Vingårdar
Ulli odlar cirka 6,5 ​​hektar, varav nästan alla är svåra att arbeta och kräver manuell skötsel och skörd. Sedan grundandet av Weingut Stein har vingården odlats ekologiskt och hållbart med naturlig täckväxt och ingen användning av herbicider eller kemiskt gödningsmedel. På grund av Ullis tro på vikten av gamla vinstockar ympade familjen aldrig sina Riesling-vinstockar till vinlus-resistenta rotstammar. Som ett resultat är 80% av vingårdens Riesling vinstockar oympade. De andra 20% ympades redan när godset förvärvade vingårdarna.

Medelåldern för godsets Riesling-vinstockar är 60 år, men de når 90+ år bland de orörda vinstockarna på den terrasserade Palmberg-siten, samt en samling odlade vinstockar planterade 1900 på Alfer Hölle, vilket är några av de äldsta vinproducerande vinstockarna i Mosel.

Viner
Precis som Mosel i stort är Steins Rieslings spektrum från torrt till sött. De eleganta röda vinerna vinifieras torra och Sekt (mousserande viner) produceras enligt den traditionella metoden, även om Stein också erbjuder Riesling Secco och Rosé Secco gjorda med tankmetoden. Alla viner börjar jäsa spontant, inget av dem filtreras med mycket lite tillsatt svavel. Stein bryr sig inte om att uttrycka sin egen ”stil” och försöker istället låta vingårdarna uttrycka sig genom rena och transparenta viner.

Intressant nog producerar Weingut Stein också en form av Strohwein (”halmvin”), som en gång var en traditionell praxis i Mosel tills det förbjöds 1971. Ulli tillbringade åtta år med detta hela vägen till EU, så småningom lyckades han med att registrera detta under varumärket "Striehween". I denna vinframställningsmetod läggs druvor på halmmattor i dragiga rum för att torka vilket koncentrerar sockret i druvorna - en metod som utvecklats under senromersk och tidig medeltid, som vanligtvis används i Frankrike, Schweiz, Österrike och Italien.

Upptäck mer på Weingut Steins hemsida.

 


Back Print