Nyheter på Systembolaget i Oktober

03.11.25

Under oktober månad adderade Systembolaget elva viner till det tillfälliga sortimentet – nio vita och två röda. Totalt representerades fem regioner: fyra viner från Rheingau, tre från Mosel, två från Rheinhessen samt ett vardera från Ahr och Franken.

  • Nyheter från branschen

J.J. Adeneuer N°2, Spätburgunder, 2022, Ahr, Nr 9322301, 249 kr.
Nyanserad, kryddig, bärig smak med inslag av fat, jordgubbar, skogshallon, lagerblad, sandelträ, muskot och blodapelsin. Serveras vid cirka 16°C till vegetariskt eller till rätter av ljust kött.

Peter Jakob Kühn, Riesling Alte Reben, 2023, Rheingau, Nr 9421801, 249 kr.
Nyanserad, fruktig, påtagligt frisk smak med inslag av gröna äpplen, persika, rökig mineral, fläder, gula krusbär, färska örter och lime. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.

 

10e okt:
Juliusspital, Würzburger Stein Silvaner Erste Lage, 2024, Franken, Nr 9035801, 209 kr.
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, ananas, mineral, örter, gröna äpplen och lime. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt, eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Sybille Kuntz, Riesling Kabinett trocken, 2023, Mosel, Nr 9504201, 289 kr.
Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rökig mineral, krusbär, vita blommor, persika, mandel och citrus. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Klosterberg Riesling Erste Lage, Peter Jakob Kühn, 2023, Rheingau, Nr 9413601, 399 kr.
Saknar smakbeskrivning.

Graacher Domprobst, Riesling Kabinett AP 3, 2021, Mosel, Nr 9300601, 369 kr (utgått online).
Nyanserad, fruktig, påtagligt frisk smak med sötma, inslag av päron, honung, vita blommor, persika, lime och petroleum. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna med kryddstark asiatisk smaksättning.

 

24e okt:
Katharina Wechsler, Spätburgunder Kalk, 2022, Rheinhessen, Nr 9274701, 359 kr.

Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, nougat, körsbär, kanel, blåbär, jordgubbar, vanilj och sandelträ. Serveras vid cirka 16°C till rätter av feta eller vilda fåglar, till vegetariskt eller till rätter av fläskkött.

Willems-Willems, Saar Riesling Kabinett Feinherb, 2024, Mosel, Nr 9457001, 139 kr.
Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med liten sötma, inslag av äpplen, rökig mineral, gula krusbär, persika och honung. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna med kryddstark smaksättning.

 

31okt:
Balthasar Ress, Rheingau Riesling Feinherb, 2024, Rheingau, Nr 5568301, 149 kr.

Nyanserad, något aromatisk, mycket frisk smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, aprikos, rökig mineral, fläder och lime. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.

Grüner Silvaner trocken, Weingut Keller, 2024, Rheinhessen, Nr 9211101, 219 kr.
Fruktig smak med inslag av päron, gula plommon, örter, citronskal och rökig mineral. Serveras vid cirka 8°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Robert Weil, Kiedrich Turmberg Riesling Trocken, 2023, Rheingau, Nr 9057001, 299 kr.
Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, mineral, fläder och citron. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur eller till sallader.