Köldknäpp möjliggör tidig isvinsskörd i Tyskland
En markant köldknäpp har gjort det möjligt för flera av Tysklands 13 vinodlingsregioner att starta årets isvinsskörd betydligt tidigare än normalt. Under en klar natt upplyst av en strålande stjärnhimmel och med temperaturer ned mot minus nio grader kunde vinodlare bland annat i Rheinhessen, Franken, Sachsen, Pfalz, Hessische Bergstraße och Mosel ta in de värdefulla, genomfrusna druvorna.
Friska druvor och nya sorter i fokus
Förutom Riesling och Silvaner skördades i år även den robusta nyare druvsorten Souvignier Gris i större omfattning. Den tjockskaliga sorten förblir frisk länge och lämpar sig därför väl för isvinsproduktion, förklarar Ernst Büscher vid Deutsches Weininstitut (DWI).
Vid Bergsträsser Winzer eG utnyttjade man de tidiga frostmöjligheterna och skördade Souvignier Gris i läget Heppenheimer Eckweg. Mustvikten uppmättes till imponerande 180° Oechsle. Även på Weingut Bischofsmühle i Nieder-Olm var glädjen stor när helt friska frusna druvor kunde tas in.
Två isvinsskördar inom tio månader
Weingut Blees Ferber vid Mosel hade dessutom den ovanliga turen att kunna skörda isvin två gånger inom ett års tid. Vid –9,4 grader kunde teamet ta in frusna Rieslingdruvor med 160° Oechsle.
”Vi är mycket tacksamma för årets förutsättningar och för möjligheten att arbeta med så friskt genomfrusna druvor,” säger Stefan Blees från Weingut Blees Ferber.
Isvinsproduktion – en årlig chansning
Att producera isvin är alltid förenat med risk. Enligt tysk lag måste druvorna pressas vid minst minus sju grader, och vinmyndigheterna kontrollerar både druvornas kvalitet och att mustvikten når minst 120° Oechsle. Många år uteblir möjligheten helt – därför anses isvin vara en av vinvärldens mest sällsynta specialiteter.
Internationellt eftertraktad delikatess
Isvinens unika karaktär uppstår genom att vattnet i bären fryser och stannar kvar i pressen när druvorna krossas. Den koncentrerade saften som droppar från pressen är extremt söt och nektarliknande. Jäsningen sker långsamt på grund av de höga sockerhalterna, vilket ger viner med mycket höga restsockerhalter, ofta över 100 gram per liter, men jämförelsevis låg alkoholhalt kring 7 volymprocent. Tack vare den friska syran upplevs sötman ändå som balanserad.
Tyska isviner åtnjuter stor internationell respekt och efterfrågan, just eftersom de är både klimatberoende och sällsynta.
Utsikter mot en förstklassig årgång 2025
De höga mustvikterna och den genomgående goda druvkvaliteten pekar mot en exceptionell isvinårgång 2025. Producenter och vinälskare kan förvänta sig ett vin som kombinerar elegans, intensitet och lång lagringspotential – en sann höjdpunkt i kategorin ädelsöta viner.