PIWI - svampresistenta vinstockar
Termen "PiWi" står för svampresistenta druvsorter som är särskilt resistenta mot vinstockssjukdomarna pulveriserad mögel och dunig mögel.
Fakta
-
cirka 3 %.
av vinodlingarna i Tyskland är för närvarande planterade med PIWI.
-
1 618 ha
Regent odlades under 2022
-
upp till 80 %.
Minskade växtskyddsåtgärder
Båda svamppatogenerna introducerades från Amerika med vilda vinstockar på 1800-talet och har sedan dess blivit etablerade i europeisk vinodling. Genom den klassiska korsningen av amerikanska vilda vinstockar med naturlig motståndskraft mot patogenerna och europeiska vinstockar (Vitis vinifera), som står för hög vinkvalitet, har nya hållbara druvsorter förädlats i detta land under de senaste åren som knappast kräver något växtskydd. De kombinerar god smak med hög motståndskraft och hjälper vinodlarna att skydda miljön.
Mer om detta:
Video från online-seminariet WeinEntdeckerWissen om PIWIs
Kategorisering av PIWI:er
För cirka 150 år sedan korsades druvsorter med vilda amerikanska sorter i Frankrike och odlades i stor skala. De försvann dock nästan helt igen i mitten av 1900-talet. I dag är Tyskland ledande när det gäller att förädla fram en ny generation av dessa robusta sorter. Förädlingen av en ny druvsort är mycket tidskrävande och det tar cirka 20 år från den faktiska korsningen till godkännandet. Under tiden ligger fokus inte längre bara på växthälsan, utan även på en lång rad andra vinodlingsfördelar, som t.ex. senare mognad, som väljs ut särskilt.
Vilka fördelar har PiWis inom vinodling?
Reduktion av växtskyddsåtgärder med upp till 80 procent har många fördelar för människor och miljö. Dessutom kan CO2-utsläpp och markpackning minskas genom att göra färre överfarter över vingården. För vinproducenterna innebär detta både kostnadsbesparingar och tidsvinster.
Vilka är fördelarna för konsumenterna?
Som konsumenter stödjer vi en hållbar och miljövänlig vinproduktion. Samtidigt öppnas nya sätt att möta utmaningarna med den ständigt ökande klimatförändringen och bidra till bevarandet av branta och terrasserade vingårdar. Dessutom öppnar de nya sorterna upp för ett bredare utbud av njutning för vinälskare.
Vad är den nuvarande andelen i Tyskland?
För varje år som går ökar odlingen av svampresistenta druvsorter i Tyskland. Bland PIWI-sorterna finns Cabernet Blanc, Solaris, Souvignier Gris, Muscaris och Regent. Övriga sorter är: Cabernet Cortis, Calardis Blanc, Laurot, Satin Noir och Sauvignac.
I Tyskland är för närvarande endast knappt 3 procent av de odlade vingårdarna planterade med PiWis. Förutom många ekologiska vinproducenter odlar också allt fler konventionella vingårdar dessa nya sorter i allt större utsträckning. Av de cirka 2.700 hektar som planterats med de nya sorterna i hela landet är ungefär hälften planterade med den röda druvsorten „Regent“, som har odlats i Tyskland sedan 1995. Nya, robusta röda sorter som „Cabernet Cortis“ eller „Pinotin“ odlas fortfarande på mindre än 100 hektar. De växer dock lika dynamiskt från år till år som till exempel vitvinssorterna „Cabernet Blanc“ eller „Souvignier Gris“, som tillsammans redan odlas på 465 hektar.
De vanligaste PIWI-sorterna (areal)
-
- Regent: Areal: 1 618 ha (2022), korsning: Silvaner x Müller-Thurgau x Chambourcin
Smakupplevelse: Djupt röda, färgstarka och tanninrika viner med aromer av körsbär, plommon och röda bär. Ofta även lagrade i trä eller som rosé. Högkvalitativa Regent-viner har stor nytta av flera års flasklagring. - Cabernet Blanc: Areal: 260 ha (2022), korsning: Cabernet Sauvignon x resistenspartner
Smak: Komplexa, kryddiga och extraktrika viner med aromer av grönpeppar, svarta vinbär, krusbär, citrusfrukter, aprikos och äpple. Påminner om Sauvignon Blanc. - Solaris: Areal: 207 ha (2022), korsning: Merzling x Gm7493
Njutning: Fruktiga och väldoftande viner med aromer av kvitten, mirabelleplommon, mandel och karamell. - Solaris används ofta till vårvita eller söta viner, de torra vita vinerna har en söt karaktär.
- Souvignier Gris: Areal: 205 ha (2022), korsning: Seyval blanc x Zähringer
Upplevelse: friska, fylliga viner med smak av honungsmelon, aprikosmarmelad och kvittenjuice. Påminner ofta om Pinot Blanc och Pinot Gris med sin krämigt smältande konsistens. - Muscaris: Areal: 117 ha (2022), korsning: Solaris x Gelber Muskateller
Smak: Smala till fylliga viner med en animerande syra och muskattypisk bouquet. Den kryddiga muskatsmaken och blommiga tonerna kommer att glädja älskare av aromatiska viner och är lämpliga både som dessertviner och som ackompanjemang till asiatisk mat. - Sauvignac: Areal: 77 ha (2021), korsning: Sauvignon Blanc x Riesling x resistenspartner
Njutning: Ett aromatiskt vitt vin med fina smaker av passionsfrukt, aprikos och äpple. Sauvignac påminner både om elegansen hos en Riesling med en antydan till lime eller en uttrycksfull Scheurebe med smaker av svarta vinbär. - Cabernet Cortis: Odlingsareal: 60 ha (2022), korsning: Cabernet Sauvignon x Solaris
. Njutning: Djupt röda till lila viner med aromer av nymald peppar och cassis
Högst uppskattat av fans av frankofila rödvinsstilar från svalare vinodlingsregioner. - Pinotin: Areal: 36 ha (2022)
- Cabertin: Areal: 19 ha (2022)
- Calardis Blanc: Odlingsområde: n/a, korsning: Calardis Musqué x Seyve Villard
Smak: Fina aromer av passionsfrukt och äpple med en kryddig bouquet och pikant syra. Vinet påminner om en uttrycksfull Rivaner och är en fröjd som ett lätt sommarvin eller som ett mousserande pärlande vin. - Laurot: Odlingsområde: n/a, korsning: Merlot x Seibel x Blaufränkisch x St. Laurent
Smak: Djupt mörka viner med kryddiga aromer av vilda bär och en fin tanninstruktur. Påminner om Merlot och St. Laurent. - Satin Noir: Odlingsområde: n/a, korsning: Cabernet Sauvignon x motståndspartner.
Smak: Djupt röda, täta viner med aromer av mogna björnbär och svarta vinbär, svartpeppar och mörk choklad med läderartade och rökiga toner. En medelhavsvinstyp med varm Cabernet Sauvignon- eller Cabernet Franc-smak.
- Regent: Areal: 1 618 ha (2022), korsning: Silvaner x Müller-Thurgau x Chambourcin
Vad står förkortningen PIWI för?
PIWI står för PIlzWIderstandsfähige Reben. Dessa är korsningar av amerikanska och asiatiska vilda vinstockar med europeiska druvsorter.
Sorter
Fler receptidéer
med äpplen Fläskmedaljonger
med äpplen
- 8 Stück Schweinemedaillons
- 500 Gramm Bandnudeln
- 2 große Äpfel
- 200 ml Sahne
- 10 Blättchen frischer Salbei
- 4 Zweige frischer Thymian
- nach Geschmack Zucker
- 3 EL Calvados
- 1 EL Öl
- zum Abschmecken Salz & Pfeffer
Peppra och salta medaljongerna lätt på båda sidor. Plocka timjan, skär salvian i fina strimlor och rulla medaljongerna i örterna. Stek köttet i en stekpanna med lite olja på båda sidor, inte för hett, tills det börjar få färg. Ta upp ur pannan och lägg på en förvärmd plåt i ugnen på 100 grader tills det är genomstekt.
Koka tagliatellen al dente och håll den varm.
Under tiden skalar du äpplena och skär dem i skivor som är ca 1,5 cm breda. Värm upp köttpannan och lägg i äppelskivorna. Strö 1 tesked socker över äpplena efter ungefär en halv minut och låt dem karamellisera. Deglasera äppelskivorna efter en minut med en rejäl skvätt Calvados och flambera. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
Ta ut filén ur ugnen. Tillsätt köttsaften från ugnsformen till såsen och servera filéerna med tagliatelle, äppelskivor och Calvados äppelmos.
<p- Riesling (trocken)
med getost Sallad med zucchini och kantareller
med getost
- 2 ganze Zucchini
- 3 EL Rapsöl
- 1 kleine Schalotte
- 300 Gramm Pfifferlinge
- 1 Msp. gemahlener Piment
- 2 Bund Rucola
- je 1/2 Bund Kerbel u. glatte Petersilie
- je 3 EL Walnuss- u. Rapsöl
- 4 Stück Ziegenkäse-Taler
- 1 Prise Zucker
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Sallad:
Tvätta zucchinin och skiva den tunt. Lägg i en skål och blanda med oljan.
Hetta upp en grillpanna och stek zucchinin i omgångar tills den är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar och lägg i en skål.
<p
<p> Skala schalottenlöken och tärna den fint. Rengör kantarellerna, tvätta om det behövs och torka dem. Skär i halvor om det behövs beroende på storlek.
<p
<p>Fräs schalottenlöken i en stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt kantarellerna och stek kraftigt i 3 minuter under omrörning. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Tillsätt till zucchinin. Tvätta ruccolan och centrifugera den torr.
Dressing:
Tvätta örterna, skaka torra. Plocka bladen, mixa fint med båda typerna av olja och vinäger i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och socker. Häll över zucchini- och kantarellblandningen och blanda löst med ruccolan. Lägg upp på tallrikar och strö över getost
.- Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
med äpplen och nötter Flamberad tårta
med äpplen och nötter
- 250 Gramm Weizen- oder Dinkelmehl
- 150 Gramm Crème fraîche
- 150 Gramm körniger Frischkäse
- 2 säuerliche Äpfel
- 1 - 2 Zwiebeln
- 30 Gramm Walnüsse oder Haselnüsse
- 15 Gramm Hefe
- 1 EL Zucker
- 2 EL Olivenöl
- 2 Zweige frischer Thymian
- Nach Bedarf Salz & Pfeffer
- 200 ml warmes Wasser
För jästdegen, sikta mjölet i en skål och gör en brunn i den. Lös upp jästen i lite varmt vatten och häll i brunnen. Täck skålen med en trasa och låt jäsa i 10 minuter. Knåda sedan fördegen med degkroken på en handmixer och arbeta gradvis in det varma vattnet, oljan och en tesked salt. Låt den knådade degen jäsa tills den har fördubblats i volym (ca en halvtimme, på en varm plats).
Skär löken i klyftor. Grovhacka nötterna. Kärna ur äpplena, skär dem i skivor (ju tjockare äppelskivor, desto saftigare tarte flambée) och strö över sockret.
<p
<p>Efter vila, dela degen och rulla ut varje hälft på en bakplåtsklädd plåt med bakplåtspapper. Förvärm ugnen till 220 grader C (över- och undervärme)
Fördela crème fraiche jämnt över tarte flambée och toppa med äppelskivor och lökbitar. Fördela färskosten ovanpå och strö över valnötterna. Strö över lite salt och peppar.
Baka på nedersta falsen i 12-15 minuter och strö över färsk timjan före servering.
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
- Riesling (lieblich)
med honung och timjan Tornet med getost
med honung och timjan
- 1 großer Apfel
- 1 Rolle Ziegenkäse
- 4 Scheiben Bacon
- 4 TL Honig
- 1 TL Thymian
- 4 Blätter Eichblattsalat
- frische Zweige Thymian zum Garnieren
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Förvärm grillen till högsta inställningen.
Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.
Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Baka under grillen tills osten är lätt brynt.
Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)