Arbete i vingården

Weinlese

Det är en lång väg från vinstocken i vingården till ett underbart vin.

Fakta

  • > 300° Öchsle

    kan ha druvorna till en Trockenbeerenauslese.

  • 8,9 miljoner

    hektoliter skördades i Tyskland 2022

våren beskärs vinstocken tillbaka. Före knoppningen böjs och formas den.

sommaren börjar beskärningen av vinbladen. Oönskade skott bryts ut för att stärka tillväxten hos de befintliga. Bladverket beskärs mellan maj och augusti. Under avbladningen tas bladen bort för att ge druvorna mer frihet. Den förbättrade exponeringen för ljus och ventilation säkerställer högre kvalitet.
Före den egentliga skörden kan vinodlaren skära bort övermogna och omogna druvor. Genom att minska skördemängden får de återstående druvorna optimal näring från roten och utvecklas till intensivt smaksatta viner. Sockerhalten mäts på sensommaren. Det är ett mått på mognad och avgör när ett vin skördas. Den mäts i grader av laglighet.

 

Skörd på hösten: Ju högre vinkvalitet, desto viktigare är frågan om skörden ska ske för hand eller med maskin. Manuellt arbete möjliggör exakt urval. Detta är dyrt. En skördemaskin sparar tid och pengar. När ett vin är moget för skörd beror på druvsorten och väderförhållandena.

När naturen har gjort sitt och druvorna har skördats är det källarmästarens uppgift att överföra vingårdens kvalitetshöjande ingredienser från druvan till vinet med så lite förlust och skada som möjligt och att förädla dem genom vinifieringsprocessen.

Kan vinodlaren förenkla en av de mest tidskrävande uppgifterna i vingården - beskärning?

Beskärning kan delvis eller till och med helt undvikas - om förhållanden som vingårdens ålder, radernas bredd, önskad kvalitet etc. är harmoniserade. Detta kallas för minimal eller ingen beskärning, även om åsikterna fortfarande är delade idag.

Sorter

med vilda champinjoner Potatissoppa med grädde

med vilda champinjoner

  • 300 Gramm geschälte Kartoffeln
  • 100 Gramm Wurzelgemüse
  • 100 Gramm Waldpilze
  • 1 ganze Zwiebel
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 30 Gramm Speckwürfel
  • 40 Gramm Margarine
  • 750 ml Brühe
  • 200 ml Sahne
  • 1 Zweig Thymian
  • nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat

Rensa, tvätta och tärna rotfrukterna fint. Tärna löken och vitlöksklyftan fint och finhacka timjan. Fräs det tärnade baconet med margarinet i en stekpanna tills det är lätt brynt, tillsätt den tärnade löken, vitlöken, rotfrukterna och timjan. Fräs, tillsätt buljongen och låt koka i 2 minuter.
<br

<br />
.

Riv potatisen fint, lägg i soppan och koka i ytterligare 5 minuter, tillsätt grädden, krydda och smaka av. Rengör, tvätta och hacka svampen och fräs den i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar, strö över hackad persilja och häll över soppan vid servering.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

med getost Sallad med zucchini och kantareller

med getost

  • 2 ganze Zucchini
  • 3 EL Rapsöl
  • 1 kleine Schalotte
  • 300 Gramm Pfifferlinge
  • 1 Msp. gemahlener Piment
  • 2 Bund Rucola
  • je 1/2 Bund Kerbel u. glatte Petersilie
  • je 3 EL Walnuss- u. Rapsöl
  • 4 Stück Ziegenkäse-Taler
  • 1 Prise Zucker
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Sallad:

Tvätta zucchinin och skiva den tunt. Lägg i en skål och blanda med oljan.

 

Hetta upp en grillpanna och stek zucchinin i omgångar tills den är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar och lägg i en skål.

<p

 

<p> Skala schalottenlöken och tärna den fint. Rengör kantarellerna, tvätta om det behövs och torka dem. Skär i halvor om det behövs beroende på storlek.

<p

 

<p>Fräs schalottenlöken i en stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt kantarellerna och stek kraftigt i 3 minuter under omrörning. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Tillsätt till zucchinin. Tvätta ruccolan och centrifugera den torr.

 

Dressing:

Tvätta örterna, skaka torra. Plocka bladen, mixa fint med båda typerna av olja och vinäger i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och socker. Häll över zucchini- och kantarellblandningen och blanda löst med ruccolan. Lägg upp på tallrikar och strö över getost

.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)

med kantarell och löklök, serveras med potatis och grillad ostragu i grillad tomat Köttbit av Hunsrückkalv

med kantarell och löklök, serveras med potatis och grillad ostragu i grillad tomat

  • 4 x 300 Gramm Kotelettes
  • 250 Gramm Pfifferlinge
  • 4 große Kartoffeln
  • 2 große Grilltomaten
  • 180 Gramm Flammkäse
  • 50 Gramm Knollensellerie
  • 200 ml Spätburgunder
  • 200 ml Sahne
  • 50 Gramm Butterschmalz
  • 2 EL Butter
  • 1 EL Rapsöl
  • 6 Stück Lauchzwiebeln
  • 1 kleine Knoblauchzehe
  • je 1 Zweig Thymian & Rosmarin
  • je 1 TL Majoran & Oregano
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Skala potatis, selleri och vitlöksklyfta, krossa vitlöken och skär potatis och selleri i små tärningar. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna, tillsätt potatis- och selleritärningarna, fräs kort och häll på ⅔ av grädden. Krydda med salt, peppar och krossad vitlök och låt sjuda i ca 6 minuter. Tillsätt oregano, mejram,
lite timjan och

tillsätt lite timjan och den tärnade flambéosten och ta ut ur ugnen omedelbart.

 

Krydda kalvkotletterna med peppar, stek i pannan i varmt klarat smör i cirka 3 till 4 minuter på båda sidor och tillaga sedan i ugnen på 160 grader i 8 till 9 minuter. Låt sedan köttet vila en kort stund.

<

 

Halva de grillade tomaterna, ta bort skalet, lägg dem på en bakplåt och fyll med potatis- och flambéragout. Ställ in bakplåten i ugnen med kotletterna i ca 6-7 minuter. Tillsätt 1 msk smör och rosmarinkvisten till stekblandningen, deglacera med Pinot Noir, reducera lite och förfina med resten av grädden. Smaka av med salt och peppar

.

 

Rensa kantarellerna och vårlöken. Tvätta salladslöken väl, skär den i 5 cm långa bitar, blanchera kort i saltat vatten och skölj i isvatten. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna, tillsätt kantarellerna och fräs i 2-3 minuter. Tillsätt salladslöken och resten av timjan och krydda med salt och peppar.

<p

  • Riesling (trocken)

med kanel och socker Odenwald äppelsufflé

med kanel och socker

  • 1 kg Äpfel
  • 250 Gramm Semmelbrösel
  • 125 Gramm Zucker
  • 2 EL Butter
  • 1/2 TL Zimt
  • 1 Msp. gemahlene Nelken
  • 50 Gramm Rosinen
  • 100 ml trockener Weißwein
  • 1 EL Rum
  • zum Bestreuen Zimt & Zucker

Fräs ströbröd, smör, kryddor och 2 msk socker i en stekpanna. Skala äpplena och skär dem i skivor. Sjud i vitt vin med rom och socker tills vätskan nästan har avdunstat.

<p

 

<p>Fyll den smorda springformen växelvis med ströbrödsblandningen och äpplena (botten och översta lagret av ströbrödsblandningen).

Fyll den smorda springformen växelvis med ströbrödsblandningen och äpplena (botten och översta lagret av ströbrödsblandningen).

 

Baka i en ½ timme vid 140 °C. Strö över kanel och socker.

  • Riesling (lieblich)