Olika typer av vin

Det finns tre typer av vin som definieras av sina färger.

Fakta

  • 13 %

    13 av alla kvalitets- och Prädikatviner i Tyskland var roséviner 2022.

  • 70.752 ha

    var vinodlingsarealen för vitvinssorter i de tyska vinodlingsregionerna 2022

Vinlagstiftningen skiljer mellan tre typer av kvalitetsvin: vitt, rött och rosé. Vilken typ av vin som produceras av druvorna beror också på hur de behandlas. Oavsett vintyp brukar druvorna efter skörden först avskalas, dvs. skiljas från stjälkarna, och bären krossas. Resultatet är den så kallade mäsken. Vid produktion av vitt vin pressas mäsken direkt eller efter en kort uppehållstid.

För rödvinsproduktion, å andra sidan, jäses eller upphettas moset kort före pressning, vilket frigör färgpigmenten från bärskalen. Om moset från röda druvor får stå i bara några timmar eller över natten före pressningen överförs endast lite färg från bärskalen till musten och resultatet blir ett rosévin.

Det är inte alla roséfärgade viner som också kallas „Rosé“. Du kan också hitta termen „vitßhöst“ på etiketten. Det här är ett rosévin som alltid kommer från en specifik druvsort. Rotling är ett speciellt roséfärgat vin. Det framställs genom att pressa röda och vita vindruvor tillsammans. Välkända exempel på en Rotling är Badisch Rotgold eller Württemberger Schillerwein.

Finns det speciella druvsorter för att göra rosé?

Nej, i princip alla röda druvsorter är lämpliga för framställning av rosévin.

Fler receptidéer

med tagliatelle Coq au Riesling

med tagliatelle

  • 1 ganzes Huhn
  • 0,4 Liter Riesling
  • 0,2 Liter Sahne
  • 1 kl. Glas Cognac
  • 2 Stück Schalotten
  • 1 Stück Knoblauchzehe
  • 1 Stück Eigelb
  • 1/2 Bund Petersilie
  • 1 EL Mehl
  • 50 Gramm Butter
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Skär upp kycklingen. Hetta upp ca 50 g smör med 2 msk olivolja i en stor stekpanna och stek kycklingbitarna ljusbruna (utan lock). Krydda lätt med salt.

 

Finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka persiljan och tillsätt allt till köttet. Låt det fräsa en kort stund med lock. Häll cognacen över köttet och flambera. Deglasera med 1/3 liter Riesling och låt sjuda i en halvtimme på svag värme. Om det behövs, tillsätt lite mer vin och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.

 

Ta bort kycklingbitarna och håll dem varma en kort stund. Blanda 1 msk mjöl med 1 äggula och grädden och vispa ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingbitarna i pannan. Servera omedelbart.

 

Servera med tagliatelle.

 

Variant: Ersätt kycklingen med 150 g färska champinjoner.

 

 

  • Riesling (trocken)

med vitt vin Blomkålssoppa

med vitt vin

  • 3 Stück Schalotten
  • 500 Gramm Blumenkohl
  • 20 Gramm Butter
  • 1 TL Fenchelsaat
  • 50 ml Weißwein
  • 800 ml Gemüsebrühe
  • 100 ml Schlagsahne
  • 1 Prise Zucker
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Skäl schalottenlöken och skär den i skivor.

 

Rensa och hacka blomkålen.

 

Smält smöret i en kastrull, fräs schalottenlöken med fänkålsfröna på medelvärme i 3 minuter tills den är färglös. Tillsätt blomkålen, fräs i 2 minuter, krydda med salt och socker.

 

Deglasera med vitt vin, koka upp och fyll på med grönsaksbuljong och vispgrädde. Låt sjuda på låg värme i 20 minuter.

 

Bländ med en stavmixer, tillsätt fond om det behövs för att uppnå önskad konsistens.

 

Servera droppvis med några droppar olivolja.

  • Silvaner (trocken)

med honung och timjan Tornet med getost

med honung och timjan

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Förvärm grillen till högsta inställningen.

 

Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.

 

Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.

 

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

 

Baka under grillen tills osten är lätt brynt.

 

Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)

Sparris harmonierar perfekt med Silvaner Rostad sparris med ramslök och bandnudlar

Rostad sparris med ramslök och bandnudlar passar perfekt till Silvaner.

  • 1kg weißer Spargel
  • 1kg grüner Spargel
  • 200g Butter
  • 1 TL Zucker
  • 2-4 EL Walnussöl
  • 600g Tagliatelle
  • 1 Prise Salz und Pfeffer
  • 200 ml Schlagsahne
  • 1 Spritzer Zitronensaft
  • 8 Bärlauchblätter

Förberedelser:

 

Skala sparrisen (grön sparris endast i den nedre tredjedelen), skär bort ändarna. Dela varje spjut på längden och dela halvorna på mitten.

Skär halvorna i 3 – 5 cm långa bitar.

 

Värm smöret i en stor panna, tillsätt sockret. Karamellisera kort. Tillsätt olja och sparris och koka på medelvärme i ca 10 minuter tills den är al dente, vänd om ibland.

<p

 

<p>Koka under tiden tagliatellen i kokande saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente.

 

Häll grädden i sparrisen och reducera tills den är krämig. Smaksätt sparrisen med salt, peppar och citronsaft.

 

Skölj pastan, låt den rinna av och blanda med sparrisen. Skär salladslöken i strimlor och vänd ner.

<p

 

<p>Vinrekommendation:

 

Silvaner Spätlese torr

  • Silvaner (trocken)