Weinstein
Cream of tartar är ofarligt för hälsan och påverkar inte vinets smak på något sätt.
Tartar är ofarligt för hälsan och påverkar inte vinets smak på något sätt. Det är inte heller ett tecken på dålig kvalitet, utan en naturlig produkt av mineraler och fruktsyror i vinet.
Tartar bildas när mineralerna som finns naturligt i vin, till exempel kalium eller kalcium, kombineras med vinets syra. I gelform finns det i princip i alla viner. Att den bildar kristaller kan till exempel orsakas av att vinet förvaras vid låga temperaturer.
En del av tartratet deponeras redan i vinet under jäsning och lagring. I glaset är det dock lika oönskat som sedimentet i röda viner. Ett pulverformigt, mörkfärgat sediment av tanniner och färgämnen. Därför ska vinet hällas upp långsamt så att tandstenen stannar kvar i flaskan. För röda viner hjälper det att dekantera i förväg.
Vad är "gushing" och vilken roll spelar Weinstein i det?
Tandsten kan bli ett problem i kolsyrade drycker, särskilt mousserande vin, eftersom det ger många så kallade kondensationskärnor för koldioxiden. Den frigörs vid dessa punkter och extrem skumning uppstår - gushing.
Sorter
Fler receptidéer
med starkt rött vin Vildsvinsragu
med starkt rött vin
- 800 Gram Fleisch vom Wildschwein (Keule o. Schulter)
- 80 Gram Bauchspeck
- 100 Gram Zwiebeln
- 60 Gram Karotten
- 60 Gram Staudensellerie
- 1 TL Tomatenmark
- 200 ml kräftigen Rotwein
- 100 ml Portwein
- 1 Liter braune Wildbrühe
- 1 TL Preiselbeeren
- 1 EL geschlagene Sahne o. Sauerrahm
- 20 Gram Mehl
- 1 Stück Lorbeerblatt
- 1 kvist vardera Rosmarin och timjan
- 4 krossade Enbär
- 1/2 TL Senap
- Efter avsmakning Salt & peppar
Rensa och tvätta grönsakerna och skär dem i jämnstora tärningar.
Avlägsna fett, skinn och senor från vildsvinsköttet och skär i 3 cm stora kuber. Krydda med salt och peppar och strö över mjöl. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna och bacon i tärningar och stek. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa under omrörning. Deglasera med rödvin och portvin, reducera och häll i den bruna viltfonden. Tillsätt kryddorna till köttet i en liten kryddpåse och låt ragouten sjuda i ugnen på 160°C i ca 1½ timme.
Ta sedan bort köttbitarna, ta bort kryddorna, sila såsen, tillsätt tranbär och senap och låt reducera i ca 15 minuter. Om det behövs, tjockna med lite majsmjöl. Servera med vispad grädde.
- Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi
Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.
- 400g Grüner Spargel
- 200g Küchenfertige Scampis
- 200g Risotto-Reis
- 250ml Trockener Weißwein
- 500ml Gemüsebrühe
- 50g Parmesan
- 1 Zwiebel
- 4EL Olivenöl
- 1Dose Safranfäden
- etwas Salz und Pfeffer
Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.
<p
<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.
fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.
och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.
Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.
Vinrekommendation:
Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.
<p- Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
- Chardonnay (extra brut)
- Trollinger (brut)
- Spätburgunder / Pinot Noir (brut)
med honung och timjan Tornet med getost
med honung och timjan
- 1 großer Apfel
- 1 Rolle Ziegenkäse
- 4 Scheiben Bacon
- 4 TL Honig
- 1 TL Thymian
- 4 Blätter Eichblattsalat
- frische Zweige Thymian zum Garnieren
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Förvärm grillen till högsta inställningen.
Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.
Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Baka under grillen tills osten är lätt brynt.
Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
den klassiska med skillnad Frankisk cidersoppa
den klassiska med skillnad
- 500 ml Weißwein (Spätlese)
- 500 ml Geflügelbrühe
- 350 ml Sahne
- 30 Gramm Zwiebeln
- 30 Gramm Weißes vom Lauch
- 30 Gramm Sellerie
- 30 Gramm Karotten
- 30 Gramm Butter
- 180 Gramm Mehl
- 2 Lorbeerblätter
- 1 EL Butterschmalz
- 4 Scheiben Weißbrot
- Nach Belieben Zucker, Muskat, Zimt, Salz
Fräs grönsakerna i smör tills de är lätt brynta, pudra med mjöl och tillsätt sedan grönsaksbuljong, vin och 250 ml grädde. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 15 minuter.
Avlägsna skorporna från vitbrödsskivorna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Stek i varmt klarat smör tills det är gyllenbrunt och krydda med kanel, vispa resten av grädden tills den är styv.
<p
<p> Sila soppan och smaka av med muskotnöt och salt.
Häll upp i djupa tallrikar, garnera med vispad grädde och kanelskorporna.
- Müller-Thurgau (trocken)
- Silvaner (trocken)
Händelser
-
Visa
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim