VDP-klassificeringsmodell
Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e. V. (VDP) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vinproducenter vars medlemmar producerar sina viner enligt strängare normer än de som fastställs i den tyska vinlagen.
Fakta
-
cirka 3 %.
Cirka 3% av den tyska vinskörden skördas av de vingårdar som är medlemmar i VDP.
-
34 %
Mer än en tredjedel (34%) av VDP:s vinodlingsområde är certifierat som hållbart.
-
73%
År 2022 användes 73% av VDP-vinerna för marknadsföring i Tyskland. Återstoden (27%) exporterades till utlandet.
-
37,00€
genomsnittspriset för VDP.Grosse Lage-viner var 37,00 € och för VDP.Gutsweine 11,00 € under 2022
VDP.DIE PRÄDIKATSWEINGÜTER
1. Klassificeringsmodellen för VDP
VDP.GUTSWEINE är ingången till den ursprungsgodkända kvalitetshierarkin Prädikatsweingüter. Vinerna kommer från gårdens egna vingårdar och uppfyller de strikta VDP-standarderna.
VDP.ORTSWEINE kommer från de bästa vingårdarna inom en by och är planterade med druvsorter som är typiska för regionen. Den torra VDP.ORTSWEIN är märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga VDP.ORTSWEINE är märkta med den klassiska Prädikate.
VDP.ERSTE LAGE kännetecknar förstklassiga vingårdar med sin egen unika karaktär, där optimala odlingsförhållanden råder och viner av bibehållen hög kvalitet har producerats under en lång tidsperiod. De är planterade med regionalt definierade druvsorter. Det torra vinet från VDP. ERSTE LAGE är märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga toppviner bär de klassiska etiketterna Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Eiswein.
VDP.GROSSE LAGE är en utmärkelse för tyska vingårdar av högsta kvalitet. Platserna är exakt avgränsade. Här mognar de bästa vinerna med uttrycksfull platskaraktär och speciell lagringspotential. De är planterade med druvsorter som är noggrant definierade av regionen och lämpade för respektive vingård. Det torra vinet från VDP. GROSSER LAGE är märkt som VDP. GROSSES GEWÄCHS och märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga toppviner från VDP. GROSSER LAGE bär de klassiska beteckningarna Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Eiswein.
2. om VDP
Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e. V. (VDP) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vinproducenter vars medlemmar producerar sina viner enligt strikta normer. Medlemmarna åtar sig att tillåta regelbundna företagsinspektioner.
Klassificeringen av VDP baseras på en privaträttslig stadga från Prädikatsweingüter Deutschlands. Denna stadga definierar kvaliteten på ett vin enligt „terroir“, ursprunget i samband med kvalitetenät. Beteckningarna „Erste Lage“ och „Grosses Gewächs“ användes ursprungligen uteslutande som VDP:s egna etiketter och var inte tillåtna enligt vinlagen. Men med den nya förordningen för den tyska vinlagen som trädde i kraft 2021 kan termerna „Groäes Gewächs“ och „Erstes Gewächs“ användas och regleras nationellt.
Vingården är den avgörande egenskapen för Prädikatsweingüter. Syftet med VDP-klassificeringen är att fastställa värdet av de bästa vingårdarna i Tyskland, att säkerställa bevarandet av ett unikt kulturlandskap, att stärka statusen för stora torra viner från Tyskland och att betona vikten av det traditionella fruktrika Prädikatsweine.
3:e VDP lanserar VDP.SEKT.STATUT
Med VDP.SEKT.STATUT som antogs i slutet av 2020, manifesterar VDP.Prädikatsweingüter produktionen av högsta kvalitet och handgjorda mousserande viner i sina led.
Stadgan tillämpar också de höga kvalitetsstandarder som föreningen ställer för sina viner på produktionen av mousserande vin. Det gör att kvaliteten och statusen för mousserande viner i VDP tydligt kan erkännas. Endast mousserande viner som klarar de strikta kvalitetskriterierna och testerna, som liknar de strikta reglerna för Champagne, får märkas med VDP:s sigill för mousserande vin. Samtidigt kommer det tills vidare att fortsätta att finnas mousserande viner med VDP.eagle, men utan den nya förseglingen.
Den traditionella flaskmärkningen är obligatorisk för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE®. Vintage mousserande viner måste lagras på jästfällningen i minst 24 månader (VDP.SEKT) eller 36 månader (VDP.SEKT.PRESTIGE®). Stora mousserande viner kan också mogna mycket längre. De strikta produktionsriktlinjerna för VDP gäller för produktionen av de mousserande basvinerna.
Andra parametrar för mousserande vin regleras i en separat VDP-specifikation. Till exempel får mousserande vin som produceras i enlighet med VDP.SEKT.STATUT endast komma från lämpliga, godsägda vingårdar. Druvsorterna för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE® definieras individuellt av varje region, vanligtvis Riesling och Burgundy, kompletterat med regionala klassiker. Baserat på insikten att en klassificering av mousserande viner som enbart baseras på ursprung, precis som med vin, inte alltid gör rättvisa åt utbudet av tyska mousserande toppviner, berikar druvsorter och vingårdskuvöser spektrumet av mousserande viner i VDP.
Hur länge måste mousserande årgångsviner (VDP.Sekt och VDP.Sekt Prestige) lagras på jästfällningen?
Traditionell jäsning på flaska är obligatorisk för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE®. Vintage mousserande viner måste lagras på jästfällningen i minst 24 månader (VDP.SEKT) eller 36 månader (VDP.SEKT.PRESTIGE®)
Sorter
Fler receptidéer
med honung och timjan Tornet med getost
med honung och timjan
- 1 großer Apfel
- 1 Rolle Ziegenkäse
- 4 Scheiben Bacon
- 4 TL Honig
- 1 TL Thymian
- 4 Blätter Eichblattsalat
- frische Zweige Thymian zum Garnieren
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Förvärm grillen till högsta inställningen.
Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.
Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Baka under grillen tills osten är lätt brynt.
Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
Sparris harmonierar perfekt med Silvaner Rostad sparris med ramslök och bandnudlar
Rostad sparris med ramslök och bandnudlar passar perfekt till Silvaner.
- 1kg weißer Spargel
- 1kg grüner Spargel
- 200g Butter
- 1 TL Zucker
- 2-4 EL Walnussöl
- 600g Tagliatelle
- 1 Prise Salz und Pfeffer
- 200 ml Schlagsahne
- 1 Spritzer Zitronensaft
- 8 Bärlauchblätter
Förberedelser:
Skala sparrisen (grön sparris endast i den nedre tredjedelen), skär bort ändarna. Dela varje spjut på längden och dela halvorna på mitten.
Skär halvorna i 3 – 5 cm långa bitar.
Värm smöret i en stor panna, tillsätt sockret. Karamellisera kort. Tillsätt olja och sparris och koka på medelvärme i ca 10 minuter tills den är al dente, vänd om ibland.
<p
<p>Koka under tiden tagliatellen i kokande saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente.
Häll grädden i sparrisen och reducera tills den är krämig. Smaksätt sparrisen med salt, peppar och citronsaft.
Skölj pastan, låt den rinna av och blanda med sparrisen. Skär salladslöken i strimlor och vänd ner.
<p
<p>Vinrekommendation:
Silvaner Spätlese torr
- Silvaner (trocken)
med getost Sallad med zucchini och kantareller
med getost
- 2 ganze Zucchini
- 3 EL Rapsöl
- 1 kleine Schalotte
- 300 Gramm Pfifferlinge
- 1 Msp. gemahlener Piment
- 2 Bund Rucola
- je 1/2 Bund Kerbel u. glatte Petersilie
- je 3 EL Walnuss- u. Rapsöl
- 4 Stück Ziegenkäse-Taler
- 1 Prise Zucker
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Sallad:
Tvätta zucchinin och skiva den tunt. Lägg i en skål och blanda med oljan.
Hetta upp en grillpanna och stek zucchinin i omgångar tills den är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar och lägg i en skål.
<p
<p> Skala schalottenlöken och tärna den fint. Rengör kantarellerna, tvätta om det behövs och torka dem. Skär i halvor om det behövs beroende på storlek.
<p
<p>Fräs schalottenlöken i en stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt kantarellerna och stek kraftigt i 3 minuter under omrörning. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Tillsätt till zucchinin. Tvätta ruccolan och centrifugera den torr.
Dressing:
Tvätta örterna, skaka torra. Plocka bladen, mixa fint med båda typerna av olja och vinäger i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och socker. Häll över zucchini- och kantarellblandningen och blanda löst med ruccolan. Lägg upp på tallrikar och strö över getost
.- Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
med starkt rött vin Vildsvinsragu
med starkt rött vin
- 800 Gram Fleisch vom Wildschwein (Keule o. Schulter)
- 80 Gram Bauchspeck
- 100 Gram Zwiebeln
- 60 Gram Karotten
- 60 Gram Staudensellerie
- 1 TL Tomatenmark
- 200 ml kräftigen Rotwein
- 100 ml Portwein
- 1 Liter braune Wildbrühe
- 1 TL Preiselbeeren
- 1 EL geschlagene Sahne o. Sauerrahm
- 20 Gram Mehl
- 1 Stück Lorbeerblatt
- 1 kvist vardera Rosmarin och timjan
- 4 krossade Enbär
- 1/2 TL Senap
- Efter avsmakning Salt & peppar
Rensa och tvätta grönsakerna och skär dem i jämnstora tärningar.
Avlägsna fett, skinn och senor från vildsvinsköttet och skär i 3 cm stora kuber. Krydda med salt och peppar och strö över mjöl. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna och bacon i tärningar och stek. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa under omrörning. Deglasera med rödvin och portvin, reducera och häll i den bruna viltfonden. Tillsätt kryddorna till köttet i en liten kryddpåse och låt ragouten sjuda i ugnen på 160°C i ca 1½ timme.
Ta sedan bort köttbitarna, ta bort kryddorna, sila såsen, tillsätt tranbär och senap och låt reducera i ca 15 minuter. Om det behövs, tjockna med lite majsmjöl. Servera med vispad grädde.
- Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
Händelser
-
Visa
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim