VDP-klassificeringsmodell

Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e. V. (VDP) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vinproducenter vars medlemmar producerar sina viner enligt strängare normer än de som fastställs i den tyska vinlagen.

Fakta

  • cirka 3 %.

    Cirka 3% av den tyska vinskörden skördas av de vingårdar som är medlemmar i VDP.

  • 34 %

    Mer än en tredjedel (34%) av VDP:s vinodlingsområde är certifierat som hållbart.

  • 73%

    År 2022 användes 73% av VDP-vinerna för marknadsföring i Tyskland. Återstoden (27%) exporterades till utlandet.

  • 37,00€

    genomsnittspriset för VDP.Grosse Lage-viner var 37,00 € och för VDP.Gutsweine 11,00 € under 2022

VDP.DIE PRÄDIKATSWEINGÜTER

1. Klassificeringsmodellen för VDP

VDP.GUTSWEINE är ingången till den ursprungsgodkända kvalitetshierarkin Prädikatsweingüter. Vinerna kommer från gårdens egna vingårdar och uppfyller de strikta VDP-standarderna.

VDP.ORTSWEINE kommer från de bästa vingårdarna inom en by och är planterade med druvsorter som är typiska för regionen. Den torra VDP.ORTSWEIN är märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga VDP.ORTSWEINE är märkta med den klassiska Prädikate.

VDP.ERSTE LAGE kännetecknar förstklassiga vingårdar med sin egen unika karaktär, där optimala odlingsförhållanden råder och viner av bibehållen hög kvalitet har producerats under en lång tidsperiod. De är planterade med regionalt definierade druvsorter. Det torra vinet från VDP. ERSTE LAGE är märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga toppviner bär de klassiska etiketterna Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Eiswein. 

VDP.GROSSE LAGE  är en utmärkelse för tyska vingårdar av högsta kvalitet. Platserna är exakt avgränsade. Här mognar de bästa vinerna med uttrycksfull platskaraktär och speciell lagringspotential. De är planterade med druvsorter som är noggrant definierade av regionen och lämpade för respektive vingård. Det torra vinet från VDP. GROSSER LAGE är märkt som VDP. GROSSES GEWÄCHS och märkt som „Qualitätswein trocken“. Fruktiga toppviner från VDP. GROSSER LAGE bär de klassiska beteckningarna Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Eiswein.

2. om VDP

Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e. V. (VDP) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vinproducenter vars medlemmar producerar sina viner enligt strikta normer. Medlemmarna åtar sig att tillåta regelbundna företagsinspektioner.

Klassificeringen av VDP baseras på en privaträttslig stadga från Prädikatsweingüter Deutschlands. Denna stadga definierar kvaliteten på ett vin enligt „terroir“, ursprunget i samband med kvalitetenät. Beteckningarna „Erste Lage“ och „Grosses Gewächs“ användes ursprungligen uteslutande som VDP:s egna etiketter och var inte tillåtna enligt vinlagen. Men med den nya förordningen för den tyska vinlagen som trädde i kraft 2021 kan termerna „Groäes Gewächs“ och „Erstes Gewächs“ användas och regleras nationellt.

Vingården är den avgörande egenskapen för Prädikatsweingüter. Syftet med VDP-klassificeringen är att fastställa värdet av de bästa vingårdarna i Tyskland, att säkerställa bevarandet av ett unikt kulturlandskap, att stärka statusen för stora torra viner från Tyskland och att betona vikten av det traditionella fruktrika Prädikatsweine.

Mer om VDP

3:e VDP lanserar VDP.SEKT.STATUT

Med VDP.SEKT.STATUT som antogs i slutet av 2020, manifesterar VDP.Prädikatsweingüter produktionen av högsta kvalitet och handgjorda mousserande viner i sina led.
Stadgan tillämpar också de höga kvalitetsstandarder som föreningen ställer för sina viner på produktionen av mousserande vin. Det gör att kvaliteten och statusen för mousserande viner i VDP tydligt kan erkännas. Endast mousserande viner som klarar de strikta kvalitetskriterierna och testerna, som liknar de strikta reglerna för Champagne, får märkas med VDP:s sigill för mousserande vin. Samtidigt kommer det tills vidare att fortsätta att finnas mousserande viner med VDP.eagle, men utan den nya förseglingen.

Den traditionella flaskmärkningen är obligatorisk för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE®. Vintage mousserande viner måste lagras på jästfällningen i minst 24 månader (VDP.SEKT) eller 36 månader (VDP.SEKT.PRESTIGE®). Stora mousserande viner kan också mogna mycket längre. De strikta produktionsriktlinjerna för VDP gäller för produktionen av de mousserande basvinerna.

Andra parametrar för mousserande vin regleras i en separat VDP-specifikation. Till exempel får mousserande vin som produceras i enlighet med VDP.SEKT.STATUT endast komma från lämpliga, godsägda vingårdar. Druvsorterna för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE® definieras individuellt av varje region, vanligtvis Riesling och Burgundy, kompletterat med regionala klassiker. Baserat på insikten att en klassificering av mousserande viner som enbart baseras på ursprung, precis som med vin, inte alltid gör rättvisa åt utbudet av tyska mousserande toppviner, berikar druvsorter och vingårdskuvöser spektrumet av mousserande viner i VDP.

Hur länge måste mousserande årgångsviner (VDP.Sekt och VDP.Sekt Prestige) lagras på jästfällningen?

Traditionell jäsning på flaska är obligatorisk för VDP.SEKT och VDP.SEKT.PRESTIGE®. Vintage mousserande viner måste lagras på jästfällningen i minst 24 månader (VDP.SEKT) eller 36 månader (VDP.SEKT.PRESTIGE®)

Sorter

Fler receptidéer

med päronklyftor Strimlor av kycklingbröst

med päronklyftor

  • 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
  • 2 reife Birnen
  • 200 ml Birnensaft
  • 100 ml Sahne
  • 1 ganze Zwiebel
  • 4 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Skär kycklingbröstfilén i strimlor. Skala löken och skär i tärningar. Värm olivoljan i en stekpanna och stek köttet i den. Tillsätt den tärnade löken och krydda med salt och nymalen peppar.

 

Tvätta och skala päronen, ta bort skalet, skär i klyftor och stek i pannan. Deglasera med päronjuicen och låt reducera något.

<p

 

<p>Tillsätt slutligen grädden och krydda efter smak.

  • Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
  • Kerner (halbtrocken & feinherb)

med päron, bönor, persiljerot och svarta valnötter Medaljonger av hjortkött

med päron, bönor, persiljerot och svarta valnötter

  • 12 Stück Rehmedaillions (a 80g)
  • 30 Gramm gebratene Speckstreifen
  • 200 ml Bechamelsauce
  • 3 EL Sonnenblumenöl
  • 8 kleine Petersilienwurzeln mit Grün (alternativ Knollensellerie)
  • 6 - 8 breite Schnippelbohnen
  • 1 große Birne
  • 4 - 6 schwarze Walnüsse
  • 100 ml Wildfond
  • 2 EL Butter
  • 2 Stängel glatte Petersilie
  • nach Geschmack Salz

Förvärm ugnen till 180 grader på över- och undervärme. Rensa, skala och ansa persiljerötterna. Rengör bönorna och skär dem i diagonala bitar. Blanchera persiljerötterna och bönorna separat i kokande saltat vatten och skölj omedelbart i iskallt vatten.

 

Skär valnötterna i åttondelar och värm dem i viltfonden. Tvätta det oskalade päronet, skär i åttondelar, ta bort kärnhuset och skär i tunna skivor. Stek hjortmedaljongerna på båda sidor i olja och avsluta sedan tillagningen i ugnen i ca 3-5 minuter.

 

Vänd under tiden bönor och persiljerötter i smält smör och krydda med salt. Lägg upp grönsakerna med de svarta valnötterna och päronskivorna på stora tallrikar. Lägg medaljongerna ovanpå, garnera med viltfond, Béchamelsås och baconstrimlor.

 

Tips: Du kan göra dina egna svarta valnötter. För att göra detta, pricka valnötterna överallt med en gaffel eller spett och placera i vatten i 10 dagar. Byt vatten varje dag så att garvsyran kan rinna av. Koka nötterna 3 gånger i saltat vatten tills de är djupt svarta. Låt dem sjuda med lagerblad och pepparkorn i ca 20 minuter tills de är mjuka. Lägg i konserveringsburkar och täck med sirap. Nötterna kan förvaras i ca 1 år.

  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
  • Grauburgunder / Pinot gris (trocken)

till söta val Äppeldonuts med vaniljsås

till söta val

  • 5 große, säuerliche Äpfel
  • 200 Gramm Mehl
  • 2 Eier
  • 250 ml Milch
  • 2 EL Rum
  • Nach Bedarf Schmalz oder Öl
  • Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz

Skäl äpplena och ta bort kärnhuset, skär i fingertjocka, jämna skivor. Ringla över rom och socker. Låt stå och dra.

 

Rör smeten, den ska vara ganska tjock. Vänd äppelringarna i den och grädda flytande i hett fett tills de är gyllenbruna.

<p

 

<p>Avvattna på hushållspapper och servera varma med kanel och socker.

  • Riesling (süß & edelsüß)
  • Scheurebe (süß & edelsüß)

med blåbär Våfflor med banan och persilja

med blåbär

  • 25 Gramm glatte Petersilie
  • 200 ml Milch
  • 2 Eier Größe L
  • 70 Gramm Zucker
  • 1 Päckchen Vanillezucker
  • 100 ml Öl
  • 75 Gramm Naturjoghurt
  • nach Belieben Butterschmalz oder Pfannenfett
  • 300 ml Sahne
  • 1 halbe Vanilleschote
  • 2,5 EL Puderzucker
  • 500 Gramm Blaubeeren
  • 100 ml weißer Traubensaft
  • 250 Gramm Mehl
  • 1 TL Backpulver
  • 200 Gramm überreife Bananen
  • eine Prise Meersalz

Deg:

Blanda mjöl, 1 nypa salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

Mixa bananer och persilja med 100 ml mjölk till en fin puré. Lägg åt sidan.

Separera äggen. Blanda äggulorna med 20 g socker, vaniljsocker, olja och bananpuré till en jämn smet. Rör ner mjölblandningen, mjölken och yoghurten med en visp.

Vispa äggvitorna med 1 nypa salt och resten av sockret tills de är styva. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.

 

Topping:

Vispa grädden med fröna från vaniljstången och 1,5 msk florsocker till en krämig konsistens (inte för styv!). Låt svalna. Värm en stor panna, karamellisera 1 msk florsocker lätt, tillsätt blåbären och kasta kort, smaka av med druvsaften och låt reducera kort.

 

 

 

Förvärm våffeljärnet och smält det klarade smöret. Pensla våffeljärnet med lite klarat smör, häll i smeten i omgångar och grädda tills den är gyllenbrun. Servera med toppingen.

 

 

  • Scheurebe (süß & edelsüß)
  • Silvaner (süß & edelsüß)