Prädikat
De predikativa termerna står för druvornas mognadsgrad vid skördetidpunkten.
Fakta
-
Sex
Det finns sex olika predikat, som definieras enligt specifika minimivikter för must beroende på druvsort och odlingsregion.
-
- 7
Eiswein, gjord på druvor så mogna som BA, skördas när det är minst minus 7 grader celsius och pressas medan det är fryst så att endast fruktkoncentratet pressas ut.
Vi känner alla till dessa termer: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese. För många vinälskare är Prädikat nivån för ett kvalitetsvin, som är baserat på druvornas mustvikt mätt i oechsle, den viktigaste av den lagstadgade informationen på en vinetikett. I knappt något annat land är det så stor skillnad på vinkvalitet som i Tyskland. Det finns sex olika Prädikats, igen med olika minsta mustvikter beroende på druvsort och odlingsregion. I de flesta södra odlingsområden gäller högre krav.
Prädikats i stigande ordning:
Kabinett: fina, lätta viner från mogna druvor med lågt alkoholinnehåll
Spätlese: mogna, eleganta viner med fin frukt, som skördas lite senare. Dessa viner är mer intensiva i smak och koncentration, men behöver inte nödvändigtvis vara söta.
Auslese: fina ädelviner från fullt mogna druvor, omogna bär separeras ut. Ofta intensiv i dofter och smak men inte alltid söt.
Beerenauslese (BA): fulla, fruktiga viner gjorda av individuellt utvalda, övermogna bär som vanligtvis infekteras av Botrytis cinerea (ädelröta). Detta är sällsynta skördar endast när exceptionella väderförhållanden gör att druvorna kan mogna i denna utsträckning. De är kända för sin livslängd (kan lagras i årtionden). Anmärkningsvärt rika, söta dessertviner, eller att avnjutas själva.
Eiswein: gjord på druvor så mogna som BA, men skördas när det är minst minus 7 grader celsius och pressas medan det är fryst så att endast fruktkoncentratet pressas ut. Verkligen unika viner med en anmärkningsvärd koncentration av fruktig syra och sötma. De blir allt mer sällsynta när Tyskland upplever varmare vintrar och den lägsta temperatur som behövs för skörd förekommer mindre ofta.
Trockenbeerenauslese (TBA): Detta är toppen av kvalitetspyramiden, sällsynta viner från krympta, skrumpna, botrytis angripna druvor, som inte kan skördas varje årgång. Dessa rika, söta, läckra, honungliknande viner kan åldras i årtionden.
Utmärkelserna i stigande ordning:
Förutsättningsviner och kvalitetsviner måste komma 100% från en av de 13 tyska vinodlingsregionerna och ha klarat kvalitetsvintestet. Kvalitetsviner får berikas (chaptaliseras) med en lagligt begränsad mängd socker före buteljering för att öka alkoholhalten. Prädikatsviner får inte berikas.
-
- Kabinett: fina, lätta viner från mogna druvor med låg alkoholhalt
- Spätlese: mogna, eleganta viner med fin frukt som skördas lite senare
- Auslese: fina viner från fullmogna druvor, omogna bär kasseras.
- Beerenauslese: fylliga, fruktiga viner från övermogna, ädelruttna bär
- Ice wine: från druvor som skördas i fruset tillstånd under minus 7 grader Celsius och pressas frysta så att endast fruktkoncentratet pressas ut. Den minsta mustvikten motsvarar den för en Beerenauslese.
- Trockenbeerenauslese: Trockenbeerenauslese görs av russinliknande skrumpna, ädla ruttna bär och är toppen av kvalitetspyramiden, söt och honungsliknande, den har en extrem lagringskapacitet på decennier. Sådana viner kan inte skördas i varje årgång.
Vilka viner är högst upp i predikatpyramiden?
Trockenbeerenauslese: Trockenbeerenauslese görs av russinliknande, skrumpna, ädelruttna bär och är toppen på kvalitetspyramiden. Sött och honungslikt har det en extrem hållbarhet på flera decennier.
Sorter
Fler receptidéer
den klassiska med skillnad Frankisk cidersoppa
den klassiska med skillnad
- 500 ml Weißwein (Spätlese)
- 500 ml Geflügelbrühe
- 350 ml Sahne
- 30 Gramm Zwiebeln
- 30 Gramm Weißes vom Lauch
- 30 Gramm Sellerie
- 30 Gramm Karotten
- 30 Gramm Butter
- 180 Gramm Mehl
- 2 Lorbeerblätter
- 1 EL Butterschmalz
- 4 Scheiben Weißbrot
- Nach Belieben Zucker, Muskat, Zimt, Salz
Fräs grönsakerna i smör tills de är lätt brynta, pudra med mjöl och tillsätt sedan grönsaksbuljong, vin och 250 ml grädde. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 15 minuter.
Avlägsna skorporna från vitbrödsskivorna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Stek i varmt klarat smör tills det är gyllenbrunt och krydda med kanel, vispa resten av grädden tills den är styv.
<p
<p> Sila soppan och smaka av med muskotnöt och salt.
Häll upp i djupa tallrikar, garnera med vispad grädde och kanelskorporna.
- Müller-Thurgau (trocken)
- Silvaner (trocken)
Vit sparris med pannkaksstrimlor Sparris med "Kratzete"
Vit sparris med pannkaksstrimlor och champagnesmörsås.
- 1kg Weißer Spargel
- 200g Mehl
- 4 Eier
- 150ml Milch
- 1TL Butterschmalz zum Braten
- 2EL Butter
- 1 Zitrone
- 1 Prise Zucker
- 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
- 1 Für die Soße:
- 150g Butter
- 50ml Sahne
- 50ml Sekt
- etwas Salz und Pfeffer
Mixa mjölet med ägg, mjölk och en nypa salt till en slät pannkakssmet. Låt stå i blöt i 30 minuter.
Under tiden skalar du sparrisen och kokar i saltat vatten med 2 msk smör och en nypa socker tills den är al dente. Låt rinna av väl och håll varm.
<p
<p>Häll pannkakssmeten i omgångar i hett klarat smör
.
häll i hett klarat smör. När undersidan är brynt, använd en gaffel för att skrapa i bitar. Avsluta stekningen tills bitarna är gyllengula.
För champagne-smörsåsen, koka upp grädden, reducera något och rör i de kalla smörbitarna (valnötsstora). Tillsätt det mousserande vinet och smaka av med salt och peppar.
<p
<p>Arrangera sparrisen på förvärmda tallrikar. Lägg på kratzete, ringla över såsen och garnera med gräslök.
<p
<p>Vinrekommendation:
En mild och torr Gutedel eller ett delikat Kabinett-vin från Riesling eller Pinot Blanc.
- Chasselas (trocken)
- Riesling (brut)
- Grauburgunder / Pinot gris (brut nature)
med honung och timjan Tornet med getost
med honung och timjan
- 1 großer Apfel
- 1 Rolle Ziegenkäse
- 4 Scheiben Bacon
- 4 TL Honig
- 1 TL Thymian
- 4 Blätter Eichblattsalat
- frische Zweige Thymian zum Garnieren
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Förvärm grillen till högsta inställningen.
Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.
Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.
Baka under grillen tills osten är lätt brynt.
Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
med päronklyftor Strimlor av kycklingbröst
med päronklyftor
- 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
- 2 reife Birnen
- 200 ml Birnensaft
- 100 ml Sahne
- 1 ganze Zwiebel
- 4 EL Olivenöl
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Skär kycklingbröstfilén i strimlor. Skala löken och skär i tärningar. Värm olivoljan i en stekpanna och stek köttet i den. Tillsätt den tärnade löken och krydda med salt och nymalen peppar.
Tvätta och skala päronen, ta bort skalet, skär i klyftor och stek i pannan. Deglasera med päronjuicen och låt reducera något.
<p
<p>Tillsätt slutligen grädden och krydda efter smak.
- Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
- Kerner (halbtrocken & feinherb)
Händelser
-
Visa
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim