Prädikat

Beeren in unterschiedlichen Reifezuständen

De predikativa termerna står för druvornas mognadsgrad vid skördetidpunkten.

Fakta

  • Sex

    Det finns sex olika predikat, som definieras enligt specifika minimivikter för must beroende på druvsort och odlingsregion.

  • - 7

    Eiswein, gjord på druvor så mogna som BA, skördas när det är minst minus 7 grader celsius och pressas medan det är fryst så att endast fruktkoncentratet pressas ut.

Vi känner alla till dessa termer: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese. För många vinälskare är Prädikat nivån för ett kvalitetsvin, som är baserat på druvornas mustvikt mätt i oechsle, den viktigaste av den lagstadgade informationen på en vinetikett. I knappt något annat land är det så stor skillnad på vinkvalitet som i Tyskland. Det finns sex olika Prädikats, igen med olika minsta mustvikter beroende på druvsort och odlingsregion. I de flesta södra odlingsområden gäller högre krav.

Prädikats i stigande ordning:
Kabinett: fina, lätta viner från mogna druvor med lågt alkoholinnehåll

Spätlese: mogna, eleganta viner med fin frukt, som skördas lite senare. Dessa viner är mer intensiva i smak och koncentration, men behöver inte nödvändigtvis vara söta.

Auslese: fina ädelviner från fullt mogna druvor, omogna bär separeras ut. Ofta intensiv i dofter och smak men inte alltid söt.

Beerenauslese (BA): fulla, fruktiga viner gjorda av individuellt utvalda, övermogna bär som vanligtvis infekteras av Botrytis cinerea (ädelröta). Detta är sällsynta skördar endast när exceptionella väderförhållanden gör att druvorna kan mogna i denna utsträckning. De är kända för sin livslängd (kan lagras i årtionden). Anmärkningsvärt rika, söta dessertviner, eller att avnjutas själva.

Eiswein: gjord på druvor så mogna som BA, men skördas när det är minst minus 7 grader celsius och pressas medan det är fryst så att endast fruktkoncentratet pressas ut. Verkligen unika viner med en anmärkningsvärd koncentration av fruktig syra och sötma. De blir allt mer sällsynta när Tyskland upplever varmare vintrar och den lägsta temperatur som behövs för skörd förekommer mindre ofta.

Trockenbeerenauslese (TBA): Detta är toppen av kvalitetspyramiden, sällsynta viner från krympta, skrumpna, botrytis angripna druvor, som inte kan skördas varje årgång. Dessa rika, söta, läckra, honungliknande viner kan åldras i årtionden.

 

Utmärkelserna i stigande ordning:

Förutsättningsviner och kvalitetsviner måste komma 100% från en av de 13 tyska vinodlingsregionerna och ha klarat kvalitetsvintestet. Kvalitetsviner får berikas (chaptaliseras) med en lagligt begränsad mängd socker före buteljering för att öka alkoholhalten. Prädikatsviner får inte berikas.

    • Kabinett: fina, lätta viner från mogna druvor med låg alkoholhalt
    • Spätlese: mogna, eleganta viner med fin frukt som skördas lite senare
    • Auslese: fina viner från fullmogna druvor, omogna bär kasseras.
    • Beerenauslese: fylliga, fruktiga viner från övermogna, ädelruttna bär
    • Ice wine: från druvor som skördas i fruset tillstånd under minus 7 grader Celsius och pressas frysta så att endast fruktkoncentratet pressas ut. Den minsta mustvikten motsvarar den för en Beerenauslese.
    • Trockenbeerenauslese: Trockenbeerenauslese görs av russinliknande skrumpna, ädla ruttna bär och är toppen av kvalitetspyramiden, söt och honungsliknande, den har en extrem lagringskapacitet på decennier. Sådana viner kan inte skördas i varje årgång.

Vilka viner är högst upp i predikatpyramiden?

Trockenbeerenauslese: Trockenbeerenauslese görs av russinliknande, skrumpna, ädelruttna bär och är toppen på kvalitetspyramiden. Sött och honungslikt har det en extrem hållbarhet på flera decennier.

Sorter

Fler receptidéer

med vitt vin Blomkålssoppa

med vitt vin

  • 3 Stück Schalotten
  • 500 Gramm Blumenkohl
  • 20 Gramm Butter
  • 1 TL Fenchelsaat
  • 50 ml Weißwein
  • 800 ml Gemüsebrühe
  • 100 ml Schlagsahne
  • 1 Prise Zucker
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Skäl schalottenlöken och skär den i skivor.

 

Rensa och hacka blomkålen.

 

Smält smöret i en kastrull, fräs schalottenlöken med fänkålsfröna på medelvärme i 3 minuter tills den är färglös. Tillsätt blomkålen, fräs i 2 minuter, krydda med salt och socker.

 

Deglasera med vitt vin, koka upp och fyll på med grönsaksbuljong och vispgrädde. Låt sjuda på låg värme i 20 minuter.

 

Bländ med en stavmixer, tillsätt fond om det behövs för att uppnå önskad konsistens.

 

Servera droppvis med några droppar olivolja.

  • Silvaner (trocken)

med getost Sallad med zucchini och kantareller

med getost

  • 2 ganze Zucchini
  • 3 EL Rapsöl
  • 1 kleine Schalotte
  • 300 Gramm Pfifferlinge
  • 1 Msp. gemahlener Piment
  • 2 Bund Rucola
  • je 1/2 Bund Kerbel u. glatte Petersilie
  • je 3 EL Walnuss- u. Rapsöl
  • 4 Stück Ziegenkäse-Taler
  • 1 Prise Zucker
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Sallad:

Tvätta zucchinin och skiva den tunt. Lägg i en skål och blanda med oljan.

 

Hetta upp en grillpanna och stek zucchinin i omgångar tills den är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar och lägg i en skål.

<p

 

<p> Skala schalottenlöken och tärna den fint. Rengör kantarellerna, tvätta om det behövs och torka dem. Skär i halvor om det behövs beroende på storlek.

<p

 

<p>Fräs schalottenlöken i en stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt kantarellerna och stek kraftigt i 3 minuter under omrörning. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Tillsätt till zucchinin. Tvätta ruccolan och centrifugera den torr.

 

Dressing:

Tvätta örterna, skaka torra. Plocka bladen, mixa fint med båda typerna av olja och vinäger i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och socker. Häll över zucchini- och kantarellblandningen och blanda löst med ruccolan. Lägg upp på tallrikar och strö över getost

.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)

med vildandsbröst, karljohansvamp och glaserade kastanjer Örtsallad

med vildandsbröst, karljohansvamp och glaserade kastanjer

  • 150 Gramm Wildkräuter
  • 4 EL Olivenöl
  • 2 EL Balsamessig
  • 8 Stück Wildentenbrüste (a 100g)
  • 2 EL Sonnenblumenöl
  • 4 EL Honig
  • 1 EL Thymian
  • 200 Gramm Steinpilze
  • 20 gekochte Maronen
  • 100 ml Apfelsaft
  • 2 El Zucker
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Rengör, tvätta och torka de vilda örterna. Marinera med olivolja och balsamvinäger och krydda med salt och peppar.

 

Förvärm ugnen till 220°C över- och undervärme. Krydda de vilda ankbrösten med salt och peppar, bryn på köttsidan i en stekpanna med solrosolja och tillaga i den förvärmda ugnen i ca 8 minuter på skinnsidan. Ta ut ankbröstet, pensla skinnsidan med honung och timjan och stek i ytterligare 2 minuter på hög värme tills skinnet är krispigt.

 

Rensa porcinisvamparna och skär dem i skivor. Stek i en stekpanna i olja på båda sidor, ta upp och håll varm. Karamellisera sockret i pannan, häll på äppeljuicen och låt sjuda tills karamellen har lösts upp. Lägg i kastanjerna och tillsätt eventuellt lite mer äppeljuice.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
  • Chasselas (trocken)

Vit sparris med pannkaksstrimlor Sparris med "Kratzete"

Vit sparris med pannkaksstrimlor och champagnesmörsås.

  • 1kg Weißer Spargel
  • 200g Mehl
  • 4 Eier
  • 150ml Milch
  • 1TL Butterschmalz zum Braten
  • 2EL Butter
  • 1 Zitrone
  • 1 Prise Zucker
  • 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
  • 1 Für die Soße:
  • 150g Butter
  • 50ml Sahne
  • 50ml Sekt
  • etwas Salz und Pfeffer

Mixa mjölet med ägg, mjölk och en nypa salt till en slät pannkakssmet. Låt stå i blöt i 30 minuter.

 

Under tiden skalar du sparrisen och kokar i saltat vatten med 2 msk smör och en nypa socker tills den är al dente. Låt rinna av väl och håll varm.

<p

 

<p>Häll pannkakssmeten i omgångar i hett klarat smör
.

häll i hett klarat smör. När undersidan är brynt, använd en gaffel för att skrapa i bitar. Avsluta stekningen tills bitarna är gyllengula.

 

För champagne-smörsåsen, koka upp grädden, reducera något och rör i de kalla smörbitarna (valnötsstora). Tillsätt det mousserande vinet och smaka av med salt och peppar.

<p

 

<p>Arrangera sparrisen på förvärmda tallrikar. Lägg på kratzete, ringla över såsen och garnera med gräslök.

<p

 

<p>Vinrekommendation:

 

En mild och torr Gutedel eller ett delikat Kabinett-vin från Riesling eller Pinot Blanc.

  • Chasselas (trocken)
  • Riesling (brut)
  • Grauburgunder / Pinot gris (brut nature)