Prädikat

Beeren in unterschiedlichen Reifezuständen

De predikativa termerna står för druvornas mognadsgrad vid skördetidpunkten.

Fakta

  • Sex

    Det finns sex olika predikat, som definieras enligt specifika minimivikter för must beroende på druvsort och odlingsregion.

  • - 7

    Eiswein, gjord på druvor så mogna som BA, skördas när det är minst minus 7 grader celsius och pressas medan det är fryst så att endast fruktkoncentratet pressas ut.

Vi känner alla till dessa termer: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese. För många vinälskare är Prädikat nivån för ett kvalitetsvin, som är baserat på druvornas mustvikt mätt i oechsle, den viktigaste av den lagstadgade informationen på en vinetikett. I knappt något annat land är det så stor skillnad på vinkvalitet som i Tyskland. Det finns sex olika Prädikats, igen med olika minsta mustvikter beroende på druvsort och odlingsregion. I de flesta södra odlingsområden gäller högre krav.

Prädikats i stigande ordning:
Kabinett: fina, lätta viner från mogna druvor med lågt alkoholinnehåll

Spätlese: mogna, eleganta viner med fin frukt, som skördas lite senare. Dessa viner är mer intensiva i smak och koncentration, men behöver inte nödvändigtvis vara söta.

Auslese: fina ädelviner från fullt mogna druvor, omogna bär separeras ut. Ofta intensiv i dofter och smak men inte alltid söt.

Beerenauslese (BA): fulla, fruktiga viner gjorda av individuellt utvalda, övermogna bär som vanligtvis infekteras av Botrytis cinerea (ädelröta). Detta är sällsynta skördar endast när exceptionella väderförhållanden gör att druvorna kan mogna i denna utsträckning. De är kända för sin livslängd (kan lagras i årtionden). Anmärkningsvärt rika, söta dessertviner, eller att avnjutas själva.

Eiswein: gjord på druvor så mogna som BA, men skördas när det är minst minus 7 grader celsius och pressas medan det är fryst så att endast fruktkoncentratet pressas ut. Verkligen unika viner med en anmärkningsvärd koncentration av fruktig syra och sötma. De blir allt mer sällsynta när Tyskland upplever varmare vintrar och den lägsta temperatur som behövs för skörd förekommer mindre ofta.

Trockenbeerenauslese (TBA): Detta är toppen av kvalitetspyramiden, sällsynta viner från krympta, skrumpna, botrytis angripna druvor, som inte kan skördas varje årgång. Dessa rika, söta, läckra, honungliknande viner kan åldras i årtionden.

 

Utmärkelserna i stigande ordning:

Förutsättningsviner och kvalitetsviner måste komma 100% från en av de 13 tyska vinodlingsregionerna och ha klarat kvalitetsvintestet. Kvalitetsviner får berikas (chaptaliseras) med en lagligt begränsad mängd socker före buteljering för att öka alkoholhalten. Prädikatsviner får inte berikas.

    • Kabinett: fina, lätta viner från mogna druvor med låg alkoholhalt
    • Spätlese: mogna, eleganta viner med fin frukt som skördas lite senare
    • Auslese: fina viner från fullmogna druvor, omogna bär kasseras.
    • Beerenauslese: fylliga, fruktiga viner från övermogna, ädelruttna bär
    • Ice wine: från druvor som skördas i fruset tillstånd under minus 7 grader Celsius och pressas frysta så att endast fruktkoncentratet pressas ut. Den minsta mustvikten motsvarar den för en Beerenauslese.
    • Trockenbeerenauslese: Trockenbeerenauslese görs av russinliknande skrumpna, ädla ruttna bär och är toppen av kvalitetspyramiden, söt och honungsliknande, den har en extrem lagringskapacitet på decennier. Sådana viner kan inte skördas i varje årgång.

Vilka viner är högst upp i predikatpyramiden?

Trockenbeerenauslese: Trockenbeerenauslese görs av russinliknande, skrumpna, ädelruttna bär och är toppen på kvalitetspyramiden. Sött och honungslikt har det en extrem hållbarhet på flera decennier.

Sorter

Fler receptidéer

med halvfryst getmjölk Våfflor med lavendel

med halvfryst getmjölk

  • 2 Stück Eigelb
  • 60 ml Ziegenmilch
  • 500 Gramm weiße Kuvertüre
  • 125 ml Sahne
  • Abrieb und Saft einer halben Orange
  • 2 cl Tresterbrand
  • 8 Blatt Minze
  • 125 Gramm Mehl
  • 50 Gramm Zucker
  • 70 Gramm Butter
  • 2 Eier
  • 1 Messerspitze Backpulver
  • 1/2 EL Lavendelzucker
  • 175 ml Milch

Halvfryst getmjölk: Vispa äggulorna och getmjölken i en skål över en vart vattenbad (bain-marie) tills den är krämig. Ta bort från vattenbadet och vispa grädden tills den är kall. Smaksätt med apelsinskal och marcbrandy.

 

Likör täckningen i ett vattenbad och rör ner den i den ljumma äggblandningen. Vispa grädden tills den är styv och vänd försiktigt ner den. Klä en parfaitform (triangelformad eller rännformad) med plastfolie. Häll i blandningen och jämna ut den. Täck väl med plastfolie och låt frysa i frysen i minst 8 timmar.

 

Cirka 20 minuter före servering tar du ut formen ur frysen och vänder parfaiten ur formen. Ta bort folien och skär den halvfrusna parfaiten i 8 skivor.

 

Lavendelrån: Mosa smöret lätt med en gaffel i en bunke. Tillsätt sockret och rör om lite. Tillsätt hälften av mjölken, lavendelsockret och bakpulvret. Rör i äggen och till sist resten av mjölken. Blanda allt väl med en handmixer i ca 2 minuter för att skapa en homogen, lätt flytande blandning. Grädda smeten i omgångar i ett våffeljärn tills den är gyllenbrun.

 

Arrangera 2 skivor semifreddo på varje våffla på en platt tallrik och dekorera med myntablad.

 

 

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

med vitt vin Blomkålssoppa

med vitt vin

  • 3 Stück Schalotten
  • 500 Gramm Blumenkohl
  • 20 Gramm Butter
  • 1 TL Fenchelsaat
  • 50 ml Weißwein
  • 800 ml Gemüsebrühe
  • 100 ml Schlagsahne
  • 1 Prise Zucker
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Skäl schalottenlöken och skär den i skivor.

 

Rensa och hacka blomkålen.

 

Smält smöret i en kastrull, fräs schalottenlöken med fänkålsfröna på medelvärme i 3 minuter tills den är färglös. Tillsätt blomkålen, fräs i 2 minuter, krydda med salt och socker.

 

Deglasera med vitt vin, koka upp och fyll på med grönsaksbuljong och vispgrädde. Låt sjuda på låg värme i 20 minuter.

 

Bländ med en stavmixer, tillsätt fond om det behövs för att uppnå önskad konsistens.

 

Servera droppvis med några droppar olivolja.

  • Silvaner (trocken)

med starkt rött vin Vildsvinsragu

med starkt rött vin

  • 800 Gram Fleisch vom Wildschwein (Keule o. Schulter)
  • 80 Gram Bauchspeck
  • 100 Gram Zwiebeln
  • 60 Gram Karotten
  • 60 Gram Staudensellerie
  • 1 TL Tomatenmark
  • 200 ml kräftigen Rotwein
  • 100 ml Portwein
  • 1 Liter braune Wildbrühe
  • 1 TL Preiselbeeren
  • 1 EL geschlagene Sahne o. Sauerrahm
  • 20 Gram Mehl
  • 1 Stück Lorbeerblatt
  • 1 kvist vardera Rosmarin och timjan
  • 4 krossade Enbär
  • 1/2 TL Senap
  • Efter avsmakning Salt & peppar

Rensa och tvätta grönsakerna och skär dem i jämnstora tärningar.

 

Avlägsna fett, skinn och senor från vildsvinsköttet och skär i 3 cm stora kuber. Krydda med salt och peppar och strö över mjöl. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt grönsakerna och bacon i tärningar och stek. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa under omrörning. Deglasera med rödvin och portvin, reducera och häll i den bruna viltfonden. Tillsätt kryddorna till köttet i en liten kryddpåse och låt ragouten sjuda i ugnen på 160°C i ca 1½ timme.

 

Ta sedan bort köttbitarna, ta bort kryddorna, sila såsen, tillsätt tranbär och senap och låt reducera i ca 15 minuter. Om det behövs, tjockna med lite majsmjöl. Servera med vispad grädde.

  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)

med bulgur Kålgryta

med bulgur

  • 200 Gramm Zwiebeln
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 800 Gramm Spitzkohl
  • 200 Gramm Möhren
  • 400 Gramm festk. Kartoffeln
  • 1 EL Kümmelsaat
  • 1,5 Liter Gemüsefond
  • 5 EL Olivenöl
  • 2 EL Tomatenmark
  • 2 EL edelsüßes Paprikapulver
  • 3 TL Honig
  • nach Belieben Salz & Pfeffer
  • 120 Gramm grobe Bulgur
  • 1 Bund Petersilie
  • 4 Stiele Minze
  • 1 ganze Zitrone
  • 2 ganze Äpfel
  • 3 EL Obstessig

Tärna lök och vitlök fint. Rengör, tvätta och kvarta kålen, ta bort stjälken och grovhacka kålkvarteren. Skala morötterna, halvera dem på längden och skär dem i ca 2 cm breda bitar. Skala potatisen och skär den i ca 2,5 cm stora bitar. Stek morötterna i en stekpanna utan fett och ställ åt sidan.

 

Värm grönsaksbuljongen i en liten kastrull. Värm 3 matskedar olja i en stor panna, stek kålen i den i 10-15 minuter på hög värme tills den är mörkbrun och ta bort den från pannan.

<

 

Lägg till resterande olja i pannan. Stek lök och vitlök tills de är genomskinliga. Tillsätt potatis och müsli och stek i 3-4 minuter under omrörning. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och stek under omrörning. Tillsätt kål, honung och kummin och häll i den varma grönsaksbuljongen. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp, täck över och låt sjuda i 45 minuter. Tillsätt bulgur 20 minuter före slutet av tillagningstiden.

 

Kvartera äpplena, ta bort kärnorna, skär i ca 1 cm stora tärningar och tillsätt 10 minuter före tillagningstidens slut. Plocka örterna och hacka medelfint. Tvätta och torka citronen, riv skalet fint och blanda med örterna. Smaksätt grytan med vinäger, salt och peppar och servera strösslad med örterna.

 

Tips: Spetskålen måste rostas riktigt kraftigt och mörkt för att aromerna ska komma fram ordentligt.

  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
  • Trollinger (trocken)