Klimat & väder
Höjd, lutning, orientering, nederbörd, temperatur och solskenstid på de enskilda platserna påverkar odlingsförhållandena för vinstockarna.
Fakta
-
1300 h
soltimmar
-
15 °C
Genomsnittlig temperatur
-
400-500 mm
Nederbörd
1.300 timmar solsken per år, en genomsnittlig temperatur på minst 15 grader Celsius under blomningsperioden, 18 grader Celsius under vegetationsperioden med en årlig nederbörd på minst 400 till 500 mm - det är idealiska förhållanden för vinstockarna.
Klimatförändringar
Vinproducenter måste gång på gång kämpa med extrema väderförhållanden. Under 2010 påverkade den kalla och regniga sommaren druvorna i deras mognadsfas, med extremt höga syranivåer i must och unga viner på många ställen. I vissa fall var denna utveckling så extrem att konventionella vinframställningsmetoder, som att helt enkelt sänka syran, inte hade någon effekt.
Vissa vinproducenter ställdes inför helt andra problem under 2018. Till exempel började druvskörden två veckor före det långsiktiga genomsnittet i vissa fall, och nederbörden i många vinodlingsregioner var bara en bråkdel av den vanliga mängden. Men 2018 kommer att bli ihågkommet av många under lång tid framöver på grund av de enorma skördarna. Trots detta goda år kommer bristen på nederbörd att vara en verklig börda på lång sikt, även för landets härdiga vinstockar. Men med sina traditionellt ganska senmognande druvsorter är de tyska producenterna fortfarande väl positionerade för den närmaste framtiden.
Hotet från frosten
Varmare temperaturer på våren leder allt oftare till tidig knoppning av vinstockar. Nattfrost kan då bli farligt för de unga skotten. Det kan bli kritiskt för vinrankan från -1°C. Vinodlarna försöker driva bort frosten från raderna av vinstockar med små vindkraftverk, värmelampor, frostljus eller till och med helikoptrar:
- Små stationära vindkraftverk, cirka 20 meter höga, virvlar upp luften så att varmare och kallare skikt blandas och tjäle i marken förhindras. Investeringskostnaderna är dock höga: ett vindkraftverk som kostar cirka 30.000 euro kan skydda cirka fem hektar vingårdar från frost
- Samma effekt över större områden kan uppnås med hjälp av kostsam användning av helikoptrar. Dessa får dock ofta bara flyga från försommaren och framåt.
- Så kallade frostljus kan hjälpa till på mindre områden: Det är paraffindrivna facklor som skapar ett sug i vingården för att cirkulera luften. För att uppnå önskad effekt måste man dock sätta upp hundratals sådana ljus per hektar.Fruktodlare försöker ofta skydda sina körsbärs-, äppel- och päronträd med värmefläktar eller så kallad frostbevattning.
- Valerianpreparat används inom biodynamisk odling för att skydda mot frost. Även om det fortfarande är vetenskapligt oklart varför och hur valeriana höjer omgivningstemperaturen med upp till 2°C, har vinproducenter redan goda erfarenheter av det. Produkten kan också ha en begränsad effekt på redan uppkomna frostskador.
Vilken är den hetaste vinodlingsstaden i Tyskland?
Denna titel innehas av Freiburg im Breisgau med ett årsmedelvärde på ca 10,5°C, följt av Oppenheim in Rheinhessen.
Sorter
med torrt mousserande vin Mousserande vin och limedessert
med torrt mousserande vin
- 300ml Winzersekt
- 4 Limetten
- 100g Zucker
- 30g Speisestärke
- 100g Butterkekse
- 50g ungesalzene Butter
- 2 Eiweiße
- 50g grieschicher Joghurt
- 150g Schlagsahne
Häll det mousserande vinet och sockret i en kastrull. Kyl resten av det mousserande vinet. Skölj 1 lime i varmt vatten och riv skalet fint. Halvera limefrukten och 2 andra, pressa ut saften och blanda med majsmjöl. Häll allt i kastrullen och låt koka upp en kort stund. Ta av kastrullen från värmen och kyl krämen i kylen.
Fyll shortbreadkexen i en fryspåse, krossa med en kavel och lägg i en skål. Smält smöret i en kastrull, häll över de smulade shortbreadkexen, tillsätt en nypa salt och blanda väl. Låt svalna en kort stund, dela upp hälften i stora vinglas och tryck till ordentligt.
Skiva limefrukten i klyftor. Vispa äggvitorna med salt tills de är styva. Rör ner yoghurten i den kylda champagne- och limekrämen. Vispa grädden styv och vänd ner den i den kylda grädden, en efter en, tillsammans med de vispade äggvitorna. Fördela hälften i vinglas, lägg på ett lager shortbreadkex och avsluta med ett lager grädde. Garnera med limeskivor och häll i resten av det mousserande vinet. Skål och njut!
- Riesling (trocken)
- Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
Japansk hollandaise lyckas med wasabipasta Lax med japansk hollandaise och grön sparris
Kombinera lax med hollandaise och sparris med en torr Riesling.
- 4x 150g Lachsfilet mit Haut
- 1 Limette
- 2 Zehen Knoblauch
- 4 EL Honig
- 10 EL Sojasauce
- 200g Butter
- 4 Eier
- 1 EL Joghurt
- 2 EL Reisessig
- 2 EL Wasabipaste
- 500 g Grüner Spargel
För marinaden, finhacka vitlöken först. Tvätta limefrukten i varmt vatten, riv skalet och pressa ut saften och koka upp allt tillsammans med honung och sojasås. Lägg åt sidan.
Förbered nu den japanska hollandaisen: Koka upp 180 g smör. Lägg äggulor, yoghurt, risvinäger, wasabipasta och en nypa salt i en hög mätkanna och mixa med en stavmixer. Blanda gradvis ner det kokande (!) smöret i äggulorna med hjälp av en stavmixer. Smaka av hollandaisen med salt och peppar och håll mätkannan varm i varmt vatten.
Skala den nedersta tredjedelen av 500 g grön sparris och skär bort ändarna. Smält 1 msk smör i en stor stekpanna. Lägg sparrisen i pannan, häll i 50 ml vatten och krydda med salt och peppar. Lägg på locket och låt koka upp en kort stund.
Stek laxfiléerna på skinnsidan i lite olja i ca 4 minuter. Vänd laxen och stek i ytterligare 2 minuter. Vänd sedan igen och ös med marinaden. Ta bort laxen från pannan och reducera marinaden tills den är tjock. Pensla laxen med den. Servera laxen med hollandaise och sparris. Njut av din måltid!
Vinrekommendation:
VINTIPS: Torr Rielsing
- Riesling (trocken)
med äpplen och nötter Flamberad tårta
med äpplen och nötter
- 250 Gramm Weizen- oder Dinkelmehl
- 150 Gramm Crème fraîche
- 150 Gramm körniger Frischkäse
- 2 säuerliche Äpfel
- 1 - 2 Zwiebeln
- 30 Gramm Walnüsse oder Haselnüsse
- 15 Gramm Hefe
- 1 EL Zucker
- 2 EL Olivenöl
- 2 Zweige frischer Thymian
- Nach Bedarf Salz & Pfeffer
- 200 ml warmes Wasser
För jästdegen, sikta mjölet i en skål och gör en brunn i den. Lös upp jästen i lite varmt vatten och häll i brunnen. Täck skålen med en trasa och låt jäsa i 10 minuter. Knåda sedan fördegen med degkroken på en handmixer och arbeta gradvis in det varma vattnet, oljan och en tesked salt. Låt den knådade degen jäsa tills den har fördubblats i volym (ca en halvtimme, på en varm plats).
Skär löken i klyftor. Grovhacka nötterna. Kärna ur äpplena, skär dem i skivor (ju tjockare äppelskivor, desto saftigare tarte flambée) och strö över sockret.
<p
<p>Efter vila, dela degen och rulla ut varje hälft på en bakplåtsklädd plåt med bakplåtspapper. Förvärm ugnen till 220 grader C (över- och undervärme)
Fördela crème fraiche jämnt över tarte flambée och toppa med äppelskivor och lökbitar. Fördela färskosten ovanpå och strö över valnötterna. Strö över lite salt och peppar.
Baka på nedersta falsen i 12-15 minuter och strö över färsk timjan före servering.
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
- Riesling (lieblich)
i en baconbeläggning Lamm
i en baconbeläggning
- 4 Stück Lammlachse à 150 g
- 4 Scheiben Bacon
- 0,1 Liter Wein
- 0,3 Liter Gemüsebrühe
- 1 kleine Schalotte
- 20 Gramm Butter
- 4 EL Olivenöl
- je 2 Zweige Thymian, Rosmarin, Salbei
- nach Geschmack Salz & Pfeffer
Krydda lammlaxen med peppar och massera in 2 msk olivolja i köttet. Finhacka timjan, rosmarin och salvia och krydda köttet med örterna. Marinera i kylen i några timmar.
<p
<p>Linda in köttet med baconskivorna och bryn på alla sidor i den återstående olivoljan. Fortsätt tillagningen i ca 4 minuter på varje sida på låg värme (tillagningstiden beror på tjockleken på lammfilén - det är bäst att göra ett trycktest). Svep sedan in i aluminiumfolie och låt vila i ugnen i 80 grader, så att de förblir saftiga och lätt rosa på insidan.
Detta passar bra med Bärlauch risotto.
- Dornfelder (trocken)