PIWI - svampresistenta vinstockar

Termen "PiWi" står för svampresistenta druvsorter som är särskilt resistenta mot vinstockssjukdomarna pulveriserad mögel och dunig mögel.

Fakta

  • cirka 3 %.

    av vinodlingarna i Tyskland är för närvarande planterade med PIWI.

  • 1 618 ha

    Regent odlades under 2022

  • upp till 80 %.

    Minskade växtskyddsåtgärder

Båda svamppatogenerna introducerades från Amerika med vilda vinstockar på 1800-talet och har sedan dess blivit etablerade i europeisk vinodling. Genom den klassiska korsningen av amerikanska vilda vinstockar med naturlig motståndskraft mot patogenerna och europeiska vinstockar (Vitis vinifera), som står för hög vinkvalitet, har nya hållbara druvsorter förädlats i detta land under de senaste åren som knappast kräver något växtskydd. De kombinerar god smak med hög motståndskraft och hjälper vinodlarna att skydda miljön.

Mer om detta:

Video från online-seminariet WeinEntdeckerWissen om PIWIs

Kategorisering av PIWI:er
För cirka 150 år sedan korsades druvsorter med vilda amerikanska sorter i Frankrike och odlades i stor skala. De försvann dock nästan helt igen i mitten av 1900-talet. I dag är Tyskland ledande när det gäller att förädla fram en ny generation av dessa robusta sorter. Förädlingen av en ny druvsort är mycket tidskrävande och det tar cirka 20 år från den faktiska korsningen till godkännandet. Under tiden ligger fokus inte längre bara på växthälsan, utan även på en lång rad andra vinodlingsfördelar, som t.ex. senare mognad, som väljs ut särskilt.

Vilka fördelar har PiWis inom vinodling?
Reduktion av växtskyddsåtgärder med upp till 80 procent har många fördelar för människor och miljö. Dessutom kan CO2-utsläpp och markpackning minskas genom att göra färre överfarter över vingården. För vinproducenterna innebär detta både kostnadsbesparingar och tidsvinster.

Vilka är fördelarna för konsumenterna?

Som konsumenter stödjer vi en hållbar och miljövänlig vinproduktion. Samtidigt öppnas nya sätt att möta utmaningarna med den ständigt ökande klimatförändringen och bidra till bevarandet av branta och terrasserade vingårdar. Dessutom öppnar de nya sorterna upp för ett bredare utbud av njutning för vinälskare.

Vad är den nuvarande andelen i Tyskland?

För varje år som går ökar odlingen av svampresistenta druvsorter i Tyskland. Bland PIWI-sorterna finns Cabernet Blanc, Solaris, Souvignier Gris, Muscaris och Regent. Övriga sorter är: Cabernet Cortis, Calardis Blanc, Laurot, Satin Noir och Sauvignac.

I Tyskland är för närvarande endast knappt 3 procent av de odlade vingårdarna planterade med PiWis. Förutom många ekologiska vinproducenter odlar också allt fler konventionella vingårdar dessa nya sorter i allt större utsträckning. Av de cirka 2.700 hektar som planterats med de nya sorterna i hela landet är ungefär hälften planterade med den röda druvsorten „Regent“, som har odlats i Tyskland sedan 1995. Nya, robusta röda sorter som „Cabernet Cortis“ eller „Pinotin“ odlas fortfarande på mindre än 100 hektar. De växer dock lika dynamiskt från år till år som till exempel vitvinssorterna „Cabernet Blanc“ eller „Souvignier Gris“, som tillsammans redan odlas på 465 hektar.

De vanligaste PIWI-sorterna (areal)

    • Regent: Areal: 1 618 ha (2022), korsning: Silvaner x Müller-Thurgau x Chambourcin
      Smakupplevelse: Djupt röda, färgstarka och tanninrika viner med aromer av körsbär, plommon och röda bär. Ofta även lagrade i trä eller som rosé. Högkvalitativa Regent-viner har stor nytta av flera års flasklagring.
    • Cabernet Blanc: Areal: 260 ha (2022), korsning: Cabernet Sauvignon x resistenspartner
      Smak: Komplexa, kryddiga och extraktrika viner med aromer av grönpeppar, svarta vinbär, krusbär, citrusfrukter, aprikos och äpple. Påminner om Sauvignon Blanc.
    • Solaris: Areal: 207 ha (2022), korsning: Merzling x Gm7493
      Njutning: Fruktiga och väldoftande viner med aromer av kvitten, mirabelleplommon, mandel och karamell.
    • Solaris används ofta till vårvita eller söta viner, de torra vita vinerna har en söt karaktär.
    • Souvignier Gris: Areal: 205 ha (2022), korsning: Seyval blanc x Zähringer
      Upplevelse: friska, fylliga viner med smak av honungsmelon, aprikosmarmelad och kvittenjuice. Påminner ofta om Pinot Blanc och Pinot Gris med sin krämigt smältande konsistens.
    • Muscaris: Areal: 117 ha (2022), korsning: Solaris x Gelber Muskateller
      Smak: Smala till fylliga viner med en animerande syra och muskattypisk bouquet. Den kryddiga muskatsmaken och blommiga tonerna kommer att glädja älskare av aromatiska viner och är lämpliga både som dessertviner och som ackompanjemang till asiatisk mat.
    • Sauvignac: Areal: 77 ha (2021), korsning: Sauvignon Blanc x Riesling x resistenspartner
      Njutning: Ett aromatiskt vitt vin med fina smaker av passionsfrukt, aprikos och äpple. Sauvignac påminner både om elegansen hos en Riesling med en antydan till lime eller en uttrycksfull Scheurebe med smaker av svarta vinbär.
    • Cabernet Cortis: Odlingsareal: 60 ha (2022), korsning: Cabernet Sauvignon x Solaris
      . Njutning: Djupt röda till lila viner med aromer av nymald peppar och cassis
      Högst uppskattat av fans av frankofila rödvinsstilar från svalare vinodlingsregioner.
    • Pinotin: Areal: 36 ha (2022)
    • Cabertin: Areal: 19 ha (2022)
    • Calardis Blanc: Odlingsområde: n/a, korsning: Calardis Musqué x Seyve Villard
      Smak: Fina aromer av passionsfrukt och äpple med en kryddig bouquet och pikant syra. Vinet påminner om en uttrycksfull Rivaner och är en fröjd som ett lätt sommarvin eller som ett mousserande pärlande vin.
    • Laurot: Odlingsområde: n/a, korsning: Merlot x Seibel x Blaufränkisch x St. Laurent
      Smak: Djupt mörka viner med kryddiga aromer av vilda bär och en fin tanninstruktur. Påminner om Merlot och St. Laurent.
    • Satin Noir: Odlingsområde:  n/a, korsning: Cabernet Sauvignon x motståndspartner.
      Smak: Djupt röda, täta viner med aromer av mogna björnbär och svarta vinbär, svartpeppar och mörk choklad med läderartade och rökiga toner. En medelhavsvinstyp med varm Cabernet Sauvignon- eller Cabernet Franc-smak.

Vad står förkortningen PIWI för?

PIWI står för PIlzWIderstandsfähige Reben. Dessa är korsningar av amerikanska och asiatiska vilda vinstockar med europeiska druvsorter.

med vilda champinjoner Potatissoppa med grädde

med vilda champinjoner

  • 300 Gramm geschälte Kartoffeln
  • 100 Gramm Wurzelgemüse
  • 100 Gramm Waldpilze
  • 1 ganze Zwiebel
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 30 Gramm Speckwürfel
  • 40 Gramm Margarine
  • 750 ml Brühe
  • 200 ml Sahne
  • 1 Zweig Thymian
  • nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat

Rensa, tvätta och tärna rotfrukterna fint. Tärna löken och vitlöksklyftan fint och finhacka timjan. Fräs det tärnade baconet med margarinet i en stekpanna tills det är lätt brynt, tillsätt den tärnade löken, vitlöken, rotfrukterna och timjan. Fräs, tillsätt buljongen och låt koka i 2 minuter.
<br

<br />
.

Riv potatisen fint, lägg i soppan och koka i ytterligare 5 minuter, tillsätt grädden, krydda och smaka av. Rengör, tvätta och hacka svampen och fräs den i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar, strö över hackad persilja och häll över soppan vid servering.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

med honung och timjan Tornet med getost

med honung och timjan

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Förvärm grillen till högsta inställningen.

 

Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.

 

Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.

 

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

 

Baka under grillen tills osten är lätt brynt.

 

Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)

Sparris harmonierar perfekt med Silvaner Rostad sparris med ramslök och bandnudlar

Rostad sparris med ramslök och bandnudlar passar perfekt till Silvaner.

  • 1kg weißer Spargel
  • 1kg grüner Spargel
  • 200g Butter
  • 1 TL Zucker
  • 2-4 EL Walnussöl
  • 600g Tagliatelle
  • 1 Prise Salz und Pfeffer
  • 200 ml Schlagsahne
  • 1 Spritzer Zitronensaft
  • 8 Bärlauchblätter

Förberedelser:

 

Skala sparrisen (grön sparris endast i den nedre tredjedelen), skär bort ändarna. Dela varje spjut på längden och dela halvorna på mitten.

Skär halvorna i 3 – 5 cm långa bitar.

 

Värm smöret i en stor panna, tillsätt sockret. Karamellisera kort. Tillsätt olja och sparris och koka på medelvärme i ca 10 minuter tills den är al dente, vänd om ibland.

<p

 

<p>Koka under tiden tagliatellen i kokande saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente.

 

Häll grädden i sparrisen och reducera tills den är krämig. Smaksätt sparrisen med salt, peppar och citronsaft.

 

Skölj pastan, låt den rinna av och blanda med sparrisen. Skär salladslöken i strimlor och vänd ner.

<p

 

<p>Vinrekommendation:

 

Silvaner Spätlese torr

  • Silvaner (trocken)

med päron, bönor, persiljerot och svarta valnötter Medaljonger av hjortkött

med päron, bönor, persiljerot och svarta valnötter

  • 12 Stück Rehmedaillions (a 80g)
  • 30 Gramm gebratene Speckstreifen
  • 200 ml Bechamelsauce
  • 3 EL Sonnenblumenöl
  • 8 kleine Petersilienwurzeln mit Grün (alternativ Knollensellerie)
  • 6 - 8 breite Schnippelbohnen
  • 1 große Birne
  • 4 - 6 schwarze Walnüsse
  • 100 ml Wildfond
  • 2 EL Butter
  • 2 Stängel glatte Petersilie
  • nach Geschmack Salz

Förvärm ugnen till 180 grader på över- och undervärme. Rensa, skala och ansa persiljerötterna. Rengör bönorna och skär dem i diagonala bitar. Blanchera persiljerötterna och bönorna separat i kokande saltat vatten och skölj omedelbart i iskallt vatten.

 

Skär valnötterna i åttondelar och värm dem i viltfonden. Tvätta det oskalade päronet, skär i åttondelar, ta bort kärnhuset och skär i tunna skivor. Stek hjortmedaljongerna på båda sidor i olja och avsluta sedan tillagningen i ugnen i ca 3-5 minuter.

 

Vänd under tiden bönor och persiljerötter i smält smör och krydda med salt. Lägg upp grönsakerna med de svarta valnötterna och päronskivorna på stora tallrikar. Lägg medaljongerna ovanpå, garnera med viltfond, Béchamelsås och baconstrimlor.

 

Tips: Du kan göra dina egna svarta valnötter. För att göra detta, pricka valnötterna överallt med en gaffel eller spett och placera i vatten i 10 dagar. Byt vatten varje dag så att garvsyran kan rinna av. Koka nötterna 3 gånger i saltat vatten tills de är djupt svarta. Låt dem sjuda med lagerblad och pepparkorn i ca 20 minuter tills de är mjuka. Lägg i konserveringsburkar och täck med sirap. Nötterna kan förvaras i ca 1 år.

  • Spätburgunder / Pinot Noir (trocken)
  • Grauburgunder / Pinot gris (trocken)