Blanc de Noir

"Vitt och svart" - detta är den bokstavliga översättningen av "Blanc de Noir".

Fakta

  • 100 %

    röda druvor

  • 2021

    Ny definition av vinrätt

Termen står för ett vitt vin som görs av mörkblå till svarta druvor. Detta är möjligt eftersom röda bär vanligtvis har ljus färgad massa. De röda färgämnena, som kallas antocyaniner, finns huvudsakligen i bärens skal. För att saften från röda druvor ska förbli vit får inga färgämnen från skalen passera över till musten. Därför är det viktigt att de röda druvorna, som ska vara så friska som möjligt, endast pressas försiktigt. Den ljusa musten som bildas jäses sedan till ett vitt vin. Ett typiskt Blanc de Noir har en ljus färg och kan ibland ha gulgyllene reflexer.

Om källarmästaren låter de krossade röda bären ligga kvar lite längre i den pressade juicen - experterna kallar det en längre macerationstid - överförs lite mer färg från skalen till musten, vilket ger en roséfärg. Blanc de Noirs är utmärkta menykompisar som harmonierar med ett brett utbud av rätter.

För vinodlare som huvudsakligen odlar röda druvsorter är produktionen av Blanc de Noirs också en möjlighet att reagera flexibelt på den ökande efterfrågan på vitt vin. Å andra sidan finns det en positiv bieffekt för rödvinsproduktionen: om den bleka musten för en Blanc de Noir tappas av före jäsning av mäsken ändras förhållandet mellan skalen som innehåller färg och tannin och saften i mäsken. Därmed kan vinproducenter och vinälskare se fram emot mer komplexa och färgintensiva rödviner.

Vinlagens ramverk

Efter det att den 10:e lagen om ändring av vinlagen träder i kraft i januari 2021 får beteckningarna „Blanc de Noirs“ och „Blanc de Noir“ endast användas för inhemska produkter om de är viner med skyddad ursprungsbeteckning (SUB), skyddad ursprungsbeteckning (SUB), skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och skyddad ursprungsbeteckning (SUB).SUB, skyddad geografisk beteckning, likörvin med skyddad geografisk beteckning, mousserande vin, mousserande kvalitetsvin eller pärlande vin som framställts av färska druvor av rött vin på samma sätt som vitt vin och som har den färg som är typisk för vitt vin

Varför Blanc de Noir?

De vita vinerna gjorda av röda druvor kännetecknas av sina uttalade fruktaromer, behaglig friskhet och måttligt fruktinnehåll. De kombinerar smaken av ett rött vin med fruktigheten hos ett vitt vin och förenar därmed egenskaperna hos båda typerna av vin. Blanc de Noirs är utmärkta menykompisar som harmonierar med ett brett utbud av rätter.

Flexibilitet och en positiv bieffekt

För vinodlare som huvudsakligen odlar röda druvsorter är produktionen av Blanc de Noirs också en möjlighet att reagera flexibelt på den ökande efterfrågan på vitt vin. Å andra sidan finns det en positiv bieffekt för rödvinsproduktionen: om den bleka musten för en Blanc de Noir tappas av före jäsning av mäsken ändras förhållandet mellan skalen som innehåller färg och tannin och saften i mäsken. Som ett resultat av detta kan vinproducenter och vinälskare se fram emot mer komplexa och färgintensiva röda viner.

Hur definieras Blanc de Noir enligt vinlagen i Tyskland?

Enligt vinlagen får beteckningen "Blanc de Noir" eller "Blanc de Noirs" endast användas om det är en produkt med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) som har pressats till 100 procent av färska rödvinsdruvor som ett vitt vin och har den färg som är typisk för vitt vin.

Fler receptidéer

med honung och timjan Tornet med getost

med honung och timjan

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Förvärm grillen till högsta inställningen.

 

Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.

 

Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.

 

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

 

Baka under grillen tills osten är lätt brynt.

 

Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)

med kantarell och löklök, serveras med potatis och grillad ostragu i grillad tomat Köttbit av Hunsrückkalv

med kantarell och löklök, serveras med potatis och grillad ostragu i grillad tomat

  • 4 x 300 Gramm Kotelettes
  • 250 Gramm Pfifferlinge
  • 4 große Kartoffeln
  • 2 große Grilltomaten
  • 180 Gramm Flammkäse
  • 50 Gramm Knollensellerie
  • 200 ml Spätburgunder
  • 200 ml Sahne
  • 50 Gramm Butterschmalz
  • 2 EL Butter
  • 1 EL Rapsöl
  • 6 Stück Lauchzwiebeln
  • 1 kleine Knoblauchzehe
  • je 1 Zweig Thymian & Rosmarin
  • je 1 TL Majoran & Oregano
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Skala potatis, selleri och vitlöksklyfta, krossa vitlöken och skär potatis och selleri i små tärningar. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna, tillsätt potatis- och selleritärningarna, fräs kort och häll på ⅔ av grädden. Krydda med salt, peppar och krossad vitlök och låt sjuda i ca 6 minuter. Tillsätt oregano, mejram,
lite timjan och

tillsätt lite timjan och den tärnade flambéosten och ta ut ur ugnen omedelbart.

 

Krydda kalvkotletterna med peppar, stek i pannan i varmt klarat smör i cirka 3 till 4 minuter på båda sidor och tillaga sedan i ugnen på 160 grader i 8 till 9 minuter. Låt sedan köttet vila en kort stund.

<

 

Halva de grillade tomaterna, ta bort skalet, lägg dem på en bakplåt och fyll med potatis- och flambéragout. Ställ in bakplåten i ugnen med kotletterna i ca 6-7 minuter. Tillsätt 1 msk smör och rosmarinkvisten till stekblandningen, deglacera med Pinot Noir, reducera lite och förfina med resten av grädden. Smaka av med salt och peppar

.

 

Rensa kantarellerna och vårlöken. Tvätta salladslöken väl, skär den i 5 cm långa bitar, blanchera kort i saltat vatten och skölj i isvatten. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna, tillsätt kantarellerna och fräs i 2-3 minuter. Tillsätt salladslöken och resten av timjan och krydda med salt och peppar.

<p

  • Riesling (trocken)

den klassiska med skillnad Frankisk cidersoppa

den klassiska med skillnad

  • 500 ml Weißwein (Spätlese)
  • 500 ml Geflügelbrühe
  • 350 ml Sahne
  • 30 Gramm Zwiebeln
  • 30 Gramm Weißes vom Lauch
  • 30 Gramm Sellerie
  • 30 Gramm Karotten
  • 30 Gramm Butter
  • 180 Gramm Mehl
  • 2 Lorbeerblätter
  • 1 EL Butterschmalz
  • 4 Scheiben Weißbrot
  • Nach Belieben Zucker, Muskat, Zimt, Salz

Fräs grönsakerna i smör tills de är lätt brynta, pudra med mjöl och tillsätt sedan grönsaksbuljong, vin och 250 ml grädde. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 15 minuter.

 

Avlägsna skorporna från vitbrödsskivorna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Stek i varmt klarat smör tills det är gyllenbrunt och krydda med kanel, vispa resten av grädden tills den är styv.

<p

 

<p> Sila soppan och smaka av med muskotnöt och salt.

 

Häll upp i djupa tallrikar, garnera med vispad grädde och kanelskorporna.

  • Müller-Thurgau (trocken)
  • Silvaner (trocken)

Lätt och fluffig: cashewnötskokosmousse med passionsfrukt Cashew- och kokosmousse med passionsfrukt

En luftig cashewnötskokosmousse med passionsfrukt

  • 400g Cashewkerne
  • 400ml Haferdrink
  • 6EL Agavendicksaft
  • 6EL Kokosflocken
  • 4 Passionsfrüchte
  • 1 Prise Vanille

Lägg cashewnötterna i en behållare och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka cashewnötterna tillräckligt. Placera cashewnötterna i kylen för att blötläggas över natten.

(Med en högpresterande mixer räcker det också med 3-4 timmar.)

 

Häll av vattnet och lägg cashewnötterna i mixern tillsammans med havremjölk, agavesirap och kokosflingor. Tillsätt vanilj och mixa tills moussen är krämig och inte längre innehåller några bitar.

<p

 

<p>Fördela moussen i fyra glas. Halvera passionsfrukten, skrapa ur fruktköttet med en tesked och lägg ovanpå moussen. Dekorera med kokosflingor.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (süß & edelsüß)
  • Riesling (süß & edelsüß)