Sparris & vin
Sparris anses vara kräsen när det gäller att kombinera med vin, eftersom dess smakprofil kännetecknas av en lätt bitter ton. Fruktorienterade druvsorter med en mycket stabil syrastruktur gillar inte detta särskilt mycket. Silvaner, Pinot Blanc, Pinot Gris och Müller-Thurgau är helt annorlunda. Deras milda syra och smaker, som påminner om päron, äpplen, nötter och blommor, lyckas försiktigt smeka det vita guldet och ta fram det bästa i denna kombination.
Fakta
-
1 cm
sparrisen växer ca 1 cm om dagen i början av säsongen
-
20-25 dagar
tills sparrisen kan skördas
-
April-Juni
Svensk sparris har en kort säsong och skördas under perioden april till juni.
-
29.000 ha
Odlingsområde för sparris i Tyskland
Vit sparris– med sin söta, milda smak och delikata bitterhet är en särskilt utsökt njutning. Silvaner från Rheinhessen eller Franken, liksom Chasselas från Baden med sina subtila smaker ger sparrisen gott om utrymme i gommen.
Violett sparris – dess smak är betydligt mer intensiv än de snövita sparrisarnas och dess bitterhet är också mer uttalad. Vit Bourgogne från Baden, till exempel, eller en frisk, fruktig Rivaner är välkomna ackompanjemang.
Grüner sparris – inte bara färgen, utan även aromerna är särskilt intensiva. Den fylliga smaken är också perfekt för salta rätter. Pfälzer Riesling och fyllig Grauburgunder eller till och med Chardonnay (ej från barrique) harmonierar bäst.
Såser – lite smält smör, hackade ägg, hollandaisesås och remouladsås är klassiker. Feta såser söker en syrlig följeslagare i vinet. Finkornig syra i Riesling från Mosel hjälper till exempel till att bearbeta de överdådiga såserna bättre. Ju kryddigare såsen är, desto mer uttrycksfullt måste vinet vara.
Sallad – Sparris med en mild vinägrett eller en dressing med fin smak. Om vinäger används, använd en mild vitvinsvinäger, kanske tempererad med lite sparrisfond. Mild vinägrett harmonierar mycket väl med en frisk Silvaner eller halvtorr Rheingau Riesling, som också får ha en livlig syra för att hitta sin plats i den här konserten.
Fisk med sparris – färsk lax eller röding, pocherad eller stekt i lite smör, med hollandaisesås – en riktig godbit! Fina, uttrycksfulla men inte alltför kryddiga smaker letar efter en balanserad bordspartner: harmonisk Pinot Noir och frisk Rivaner från Franken är till exempel idealiska.
Skinka – kokt är den mildare, lufttorkad skinka (t.ex. från Italien eller Spanien) är nötaktigare och har sin egen milda smak. Sparrisens söta kryddighet och skinkans salta kryddighet söker en harmonisk partner i vinet. Passar bra till Sauvignon Blanc eller Silvaner med fin frukt.
Kött ställer höga krav på sparrisens fina smaker. Kalv- eller fläskschnitzel, till och med en milt kryddad stek, ger en uttrycksfull smakbukett. Detta kräver rejäla och uttrycksfulla viner vars smaker inte drunknar i den mångsidiga sammansättningen. Vita och Pinot Gris eller Chardonnay, t.ex. från Baden, ger en njutbar harmoni.
Idéer för en sparrispicknick utomhus
Viner som harmonierar väl med sparrisrätter bör vara behagligt kylda. Detta är inget problem hemma eller på valfri restaurang. På stranden kan du begrava vinet i fuktig sand; om det finns en sval bris i närheten är det inget problem - men annars? En kylväska är bra;
Kalla ärmar är också bra, vilket garanterar rätt vitvinstemperatur under lång tid efter lämplig förkylning i frysfacket.
Och sparrisen? Med hollandaisesås och färskpotatis? Eller kokt al dente och inlindad i fin, tunt skivad rå skinka (svart fläsk, San Daniele, Bayonne, Serrano - precis som du vill ha den)? Packa också ner en inte alltför salt dip gjord på majonnäs, yoghurt, citronsaft, kapris och persilja för en väl avrundad picknick.
Om du planerar en picknick utomhus och avståndet mellan picknickplatsen och din ugn hemma inte är för långt kan du också använda djupfryst smördeg av hög kvalitet för att täcka med sparris, strö över välkryddade smörflingor (salt, peppar, muskotnöt), baka i varm ugn tills de är fylliga och transportera till picknickplatsen i aluminiumfolie eller en konservburk.
En sallad med sparris, färskpotatis, rökt fisk, några citronklyftor och en dressing av citronsaft, olivolja och senap smaksatt med socker, cayennepeppar och salt är uppfriskande. Detta är lätt att transportera i en stor konserveringsburk - eller i flera små burkar, en för varje person. Till allt detta passar sparrisvinet utmärkt. Och nu: Ha det så roligt utomhus!
Och En picknickryggsäck med integrerat kylfack och flaskkylare, samt en bärväska för flaskkylare finns i DWI Genießershop.
Varför är sparris känd som "vitt guld"?
Sparris har odlats och ätits sedan 1500-talet. På den tiden var det en grönsak för adeln, eftersom sparrisodlingen var dyr och priset följaktligen högt. Därför kallas sparris än idag för den "ädlaste" eller "grönsakskungen", men också för "vitt guld".
Sorter
Fler receptidéer
till söta val Äppeldonuts med vaniljsås
till söta val
- 5 große, säuerliche Äpfel
- 200 Gramm Mehl
- 2 Eier
- 250 ml Milch
- 2 EL Rum
- Nach Bedarf Schmalz oder Öl
- Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz
Skäl äpplena och ta bort kärnhuset, skär i fingertjocka, jämna skivor. Ringla över rom och socker. Låt stå och dra.
Rör smeten, den ska vara ganska tjock. Vänd äppelringarna i den och grädda flytande i hett fett tills de är gyllenbruna.
<p
<p>Avvattna på hushållspapper och servera varma med kanel och socker.
- Riesling (süß & edelsüß)
- Scheurebe (süß & edelsüß)
med päronklyftor Strimlor av kycklingbröst
med päronklyftor
- 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
- 2 reife Birnen
- 200 ml Birnensaft
- 100 ml Sahne
- 1 ganze Zwiebel
- 4 EL Olivenöl
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Skär kycklingbröstfilén i strimlor. Skala löken och skär i tärningar. Värm olivoljan i en stekpanna och stek köttet i den. Tillsätt den tärnade löken och krydda med salt och nymalen peppar.
Tvätta och skala päronen, ta bort skalet, skär i klyftor och stek i pannan. Deglasera med päronjuicen och låt reducera något.
<p
<p>Tillsätt slutligen grädden och krydda efter smak.
- Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
- Kerner (halbtrocken & feinherb)
med vildandsbröst, karljohansvamp och glaserade kastanjer Örtsallad
med vildandsbröst, karljohansvamp och glaserade kastanjer
- 150 Gramm Wildkräuter
- 4 EL Olivenöl
- 2 EL Balsamessig
- 8 Stück Wildentenbrüste (a 100g)
- 2 EL Sonnenblumenöl
- 4 EL Honig
- 1 EL Thymian
- 200 Gramm Steinpilze
- 20 gekochte Maronen
- 100 ml Apfelsaft
- 2 El Zucker
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Rengör, tvätta och torka de vilda örterna. Marinera med olivolja och balsamvinäger och krydda med salt och peppar.
Förvärm ugnen till 220°C över- och undervärme. Krydda de vilda ankbrösten med salt och peppar, bryn på köttsidan i en stekpanna med solrosolja och tillaga i den förvärmda ugnen i ca 8 minuter på skinnsidan. Ta ut ankbröstet, pensla skinnsidan med honung och timjan och stek i ytterligare 2 minuter på hög värme tills skinnet är krispigt.
Rensa porcinisvamparna och skär dem i skivor. Stek i en stekpanna i olja på båda sidor, ta upp och håll varm. Karamellisera sockret i pannan, häll på äppeljuicen och låt sjuda tills karamellen har lösts upp. Lägg i kastanjerna och tillsätt eventuellt lite mer äppeljuice.
- Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
- Chasselas (trocken)
Japansk hollandaise lyckas med wasabipasta Lax med japansk hollandaise och grön sparris
Kombinera lax med hollandaise och sparris med en torr Riesling.
- 4x 150g Lachsfilet mit Haut
- 1 Limette
- 2 Zehen Knoblauch
- 4 EL Honig
- 10 EL Sojasauce
- 200g Butter
- 4 Eier
- 1 EL Joghurt
- 2 EL Reisessig
- 2 EL Wasabipaste
- 500 g Grüner Spargel
För marinaden, finhacka vitlöken först. Tvätta limefrukten i varmt vatten, riv skalet och pressa ut saften och koka upp allt tillsammans med honung och sojasås. Lägg åt sidan.
Förbered nu den japanska hollandaisen: Koka upp 180 g smör. Lägg äggulor, yoghurt, risvinäger, wasabipasta och en nypa salt i en hög mätkanna och mixa med en stavmixer. Blanda gradvis ner det kokande (!) smöret i äggulorna med hjälp av en stavmixer. Smaka av hollandaisen med salt och peppar och håll mätkannan varm i varmt vatten.
Skala den nedersta tredjedelen av 500 g grön sparris och skär bort ändarna. Smält 1 msk smör i en stor stekpanna. Lägg sparrisen i pannan, häll i 50 ml vatten och krydda med salt och peppar. Lägg på locket och låt koka upp en kort stund.
Stek laxfiléerna på skinnsidan i lite olja i ca 4 minuter. Vänd laxen och stek i ytterligare 2 minuter. Vänd sedan igen och ös med marinaden. Ta bort laxen från pannan och reducera marinaden tills den är tjock. Pensla laxen med den. Servera laxen med hollandaise och sparris. Njut av din måltid!
Vinrekommendation:
VINTIPS: Torr Rielsing
- Riesling (trocken)
Händelser
-
Visa
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim