Vinprovning

Att provsmaka vin, identifiera smaker och beskriva upplevelsen - det är en konst du kan lära dig!

Fakta

  • 9 - 11° C

    är den idealiska dricktemperaturen för unga, lätta vita viner

  • 16 - 18° C

    är perfekta för mogna, fylliga röda viner

Först och främst tittar vi på vinets klarhet och färg i glaset. De ger information om vinets skick och mognad.

Svirvlar du vinglaset kan vinet utveckla sin bouquet. Vinet utvecklar sin smak på olika ställen i munnen. Och svirvlar man glaset kommer luften att lyfta fram dofter och smaker - det är det enda sättet att uppfatta alla nyanser.

För att säkerställa att ditt smaksinne inte överväldigas under vinprovningen är det lämpligt att börja med de mildare vinerna: lätt före tungt, torrt före sött, ungt före gammalt.

För en vinprovning behöver vinerna rätt temperatur: kyl vitt vin till 7 till 8 grader Celsius, medan rött vin serveras bäst vid cirka 16 grader Celsius. En korkskruv med stora varv är lämplig för att öppna korken, som griper tag i korken utan att korksmulor kommer in i vinet.

Vita viner bör öppnas strax före servering. Röda viner tidigare. För att man ska känna igen vinets doft och smak bör vinglasen endast fyllas till hälften.

För den som är noga med temperaturen gäller följande rekommendationer:

    • Unga, lätta vita viner, t.ex. Riesling Kabinett 9 - 11 grader
    • Mogna, fylliga vita viner, t.ex. Pinot Blanc Spätlese 11 - 13°C
    • Roséviner, t.ex. vitt höst 9 - 13°C
    • Unga, lätta röda viner, t.ex. Portugieser eller Trollinger 14 - 16°C
    • Mogna, fylliga rödviner, t.ex. Spätburgunder Spätlese 16 - 18°C
    • Fylliga och mycket tanninrika röda viner, t.ex. barrique 18 - 20°C

Hjälpfulla tillbehör för vinprovning finns i DWI online shop, inklusive aromatiskt hjul, servitörskniv och mycket mer.

Vad betyder det när ett vin bildar "glasmålningar" när det virvlar runt i ett glas?

De så kallade glasmålningarna ger information om viskositeten och därmed koncentrationen av olika ingredienser i vinet. Ju högre viskositet, desto fler strimmor bildas när vinet virvlas - de färgade glasfönstren.

med örtkryddad skorpa Stekt kalkon

med örtkryddad skorpa

  • 600 Gramm Putenbrust am Stücke
  • 0,25 Liter Weißwein
  • 0,25 Liter Gemüsebrühe
  • 4 ganze Tomaten
  • 4 Scheiben Toastbrot
  • 2 ganze Eier
  • 2 Stück Zwiebeln
  • 75 Gramm geriebener Emmentaler
  • 1 Stange Porree
  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Tvätta köttet, klappa torrt och skär en djup ficka på längden. Smula sönder rostat bröd. Tvätta och hacka örterna, skala och tärna löken.

 

Förvärm ugnen till 200°C (över- och undervärme). Lägg bröd, örter, lök, ost och ägg i en skål, blanda ordentligt och krydda. Stoppa 2/3 av denna blandning i kalkonbröstet. Fäst öppningen med träspett och bind ihop på tvären med hushållssnöre. Lägg steken i en ugnsform och pensla med olja.

 

Rostas i den förvärmda ugnen i ca 1 timme. Häll gradvis i vitt vin och grönsaksbuljong.

<p

 

<p>Rensa och tvätta grönsakerna. Skär purjolöken i bitar och tillsätt till steken med de hela tomaterna efter 30 minuter.

 

Omkring 20 minuter före tillagningstidens slut, fördela den återstående tredjedelen av örtblandningen över steken och avsluta tillagningen.

 

Arrangera på tallrikar med grönsakerna och servera. Servera med ris.

  • Grauburgunder / Pinot gris (trocken)
  • Chardonnay (trocken)

med honung och timjan Tornet med getost

med honung och timjan

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Förvärm grillen till högsta inställningen.

 

Stek baconskivorna utan fett i en non-stick stekpanna tills de är krispiga och låt rinna av på ett hushållspapper. Lämna kvar det smälta fettet i pannan.

 

Tvätta äpplet, kärna ur det med en urkärnare och skär det sedan i fyra ca 1 cm tjocka skivor. Stek äppelskivorna långsamt i det återstående baconfettet tills de är precis genomstekta, kontrollera med en knivspets att de är genomstekta. Lägg äppelskivorna i en lätt smord ugnsform, strö över timjan och lägg en knaperstekt baconskiva ovanpå varje skiva.

 

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

Dela getosten i 4 daler och lägg en daler på varje äppelskiva, strö över timjan igen och ringla över 1 tesked honung.

 

Baka under grillen tills osten är lätt brynt.

 

Servera getost- och äppeltartletterna på ett salladsblad eller, om du föredrar det, på en salladsbädd (tillsätt en dressing med honungssmak)

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)

med pumpa och vitvinssås Pasta med pumpa och vitvinssås

med pumpa och vitvinssås

  • 750 Gramm Butternut-Kürbis(se)
  • 3 kleine Zwiebeln
  • 2 Zehen Knoblauch
  • 1 Becher Crème fraîche
  • 250 ml trockener Weißwein
  • 500 ml Gemüsebrühe
  • 25 Gramm Parmesan oder ähnlicher Hartkäse
  • 400 Gramm Spaghetti oder andere Nudeln
  • nach Geschmack Salz, Pfeffer, Zucker
  • 4 EL Kürbiskerne, evtl. gehackt
  • nach Belieben Muskat, Thymian

Sautera vitlök och lök tills de är genomskinliga. Tärna butternutsquashen och tillsätt, krydda med peppar och socker. När kuberna fortfarande är fasta häller du i vitt vin och grönsaksbuljong. Fortsätt tillaga tills squashen är fast att bita i.

 

Koka och töm pastan under tiden.

 

Tillsätt timjan, muskot, salt och crème fraîche till den kokande pumpan, koka upp och tjockna. Rör i parmesan och smaka av. Du kan också krossa lite tärnad pumpa för att göra såsen sötare.

 

Arrangera pastan på tallrikar och toppa med pumpasåsen.

Strö över pumpakärnor.

<

  • Scheurebe (trocken)

med äpplen och nötter Flamberad tårta

med äpplen och nötter

  • 250 Gramm Weizen- oder Dinkelmehl
  • 150 Gramm Crème fraîche
  • 150 Gramm körniger Frischkäse
  • 2 säuerliche Äpfel
  • 1 - 2 Zwiebeln
  • 30 Gramm Walnüsse oder Haselnüsse
  • 15 Gramm Hefe
  • 1 EL Zucker
  • 2 EL Olivenöl
  • 2 Zweige frischer Thymian
  • Nach Bedarf Salz & Pfeffer
  • 200 ml warmes Wasser

För jästdegen, sikta mjölet i en skål och gör en brunn i den. Lös upp jästen i lite varmt vatten och häll i brunnen. Täck skålen med en trasa och låt jäsa i 10 minuter. Knåda sedan fördegen med degkroken på en handmixer och arbeta gradvis in det varma vattnet, oljan och en tesked salt. Låt den knådade degen jäsa tills den har fördubblats i volym (ca en halvtimme, på en varm plats).

 

Skär löken i klyftor. Grovhacka nötterna. Kärna ur äpplena, skär dem i skivor (ju tjockare äppelskivor, desto saftigare tarte flambée) och strö över sockret.

<p

 

<p>Efter vila, dela degen och rulla ut varje hälft på en bakplåtsklädd plåt med bakplåtspapper. Förvärm ugnen till 220 grader C (över- och undervärme)

 

Fördela crème fraiche jämnt över tarte flambée och toppa med äppelskivor och lökbitar. Fördela färskosten ovanpå och strö över valnötterna. Strö över lite salt och peppar.

 

Baka på nedersta falsen i 12-15 minuter och strö över färsk timjan före servering.

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)
  • Riesling (lieblich)