Barbecue & Vin
Under de senaste åren har den klassiska grillningen utvecklats till sofistikerad utomhusmatlagning. Kraven på kvaliteten på de olika typerna av kött, fisk och grönsaker har ökat, liksom behovet av ett perfekt matchande vin till maten.
Fakta
-
April
Mest populära månaden att starta grillsäsongen
-
39,19 %
av konsumenterna grillar varannan vecka
-
80 %
ha en gasolgrill
Varm grillad mat med fruktigt vin
När du väljer ett vin till en grillfest är det viktigt att komma ihåg att smakerna på den grillade maten ofta är mer intensiva än i pannan på grund av de rostade och rökta aromerna, så ett rött vin passar också bra till grillad fisk eller vitt kött. En sammetslen Pinot Noir eller ett fruktigt Saint Laurent skulle vara lämpliga ackompanjemang här. De har lite tannin, en fin fruktighet och tar inte över det vita köttet eller fisken.
Om smakerna av det grillade köttet är mer intensiva är det bättre att välja en Lemberger eller Dornfelder, som naturligtvis är mer tanninrika. Om de röda vinerna också lagras på barriquefat får de en mer komplex struktur och trevliga aromer. De harmonierar perfekt med grillad biff eller medelhavskryddade lammstekar.
Vad är det på toppen?
Kotletter, fläskbiffar och liknande , vanligtvis marinerade i en smakrik marinad med vitlök, örter och kryddor. Perfekta vintillbehör är smakrika Rieslings eller Pinot Blancs, liksom torra roséviner, till exempel Pinot Noir.
KöttNötkött: Om du vill servera något riktigt speciellt till maten ska du välja torrlagrat nötkött. Den torrlagrade biffen mognar vid en kontinuerlig luftfuktighet på 60% 7-28 dagar - beroende på styckets storlek. Kännare saltar biffen cirka 15 minuter före grillning för att få mer smak. Grilla den sedan på väl genomstekt kol i en minut på varje sida och tillaga den på indirekt värme tills önskad kärntemperatur uppnåtts. Peppra först i slutet. Det passar bra med ett högkvalitativt rött vin, till exempel en fyllig, mognadslagrad Lemberger från barrique.
Nötfilé eller entrecôte behöver inte lika lång tid på grillen som rib eye och har därför mindre smak. En sammetslen Pinot Noir är ett mycket bra val till detta.
Och En fyllig Lemberger eller Dornfelder, som också kan lagras på barrique, rekommenderas till en medelhavssmakande och krispigt grillad lambchop.
Fågelbröst, kalkonskiva eller ankbröst: Det möra köttet får en intensivare smak på grillen, vilket harmonierar mycket bra med en torr rosé.
Fisk i folie, t.ex. öring, röding eller havsbraxen, är oftast mildare och saftigare än när den tillagas direkt på grillen. Pinot Blanc, Chardonnay och Silvaner harmonierar perfekt med dem. En lätt Mosel Riesling med fin frukt är också välkommen.
Fisk som tillagas direkt på grillen eller i en grillpanna, kanske marinerad eller kraftigt kryddad, söker en starkare Riesling eller Chardonnay som partner. Ett lätt kylt torrt rödvin, till exempel till en smakrik kryddad fisk, är också ett lämpligt tillbehör.
Hel fisk med örter kan serveras med en saftig Silvaner, som också har krispiga smaker, eller ett rött vin som inte är för starkt.
Skaldjur som scampi eller räkor bör placeras oskyddade i en grillbricka för att skydda dem från att förlora fukt. Följande gäller för allt från vattnet: koka inte för länge och inte för varmt. Dessa fiskar och skaldjur behöver en fräsch Pinot Blanc.
Silvaner är ett bra komplement till vegetariska och veganska delikatesser, liksom Müller-Thurgau eller Pinot Gris. Med sina subtila smaker framhäver de det bästa i grönsakerna. Och samma sak gäller här: torrt rosé fungerar alltid. Aubergine eller ostronskivling passar till exempel utmärkt att grilla och servera på en tallrik med hummus eller tzatziki. Detsamma gäller grönsaksspett, t.ex. med körsbärstomater, tjocka zucchiniskivor, paprikastrimlor och tofu.
För den som föredrar en asiatisk grillstil rekommenderar vi en halvtorr Riesling. Och om det blir riktigt kryddigt kan det också vara en söt Riesling, eftersom sötman i vinet mjukar upp smaken.
Tips för att välja vin
På sommaren bör viner alltid serveras 2-3°C svalare, eftersom de värms upp mycket snabbt i glaset. Rödviner kan också avnjutas lätt kylda på sommaren om de inte är för komplexa och tanninrika.
Frappé med is
Om du har bråttom kan du placera vinflaskan i en champagneflaska eller en stor skål med is som strösslats med en handfull salt. Detta tinar isen ännu snabbare och skapar mer kylande avdunstningsluft. Om flaskan flyttas lite i isen ökar kyleffekten. Den här typen av kylning kallas frappering.
Kühl-ärmar
Vinflaskans hylsor ska alltid förvaras i frysen. De dras över vinflaskan och kyler vinet till den optimala vintemperaturen inom ca 10-15 minuter. Det finns olika storlekar för smala vinflaskor och mer bulliga champagneflaskor.
Flaskkylare
Flaskor som redan har förkylts behåller sin temperatur längre i vinkylare av lera, plexiglas eller rostfritt stål. För att förstärka effekten ännu mer kan du också lägga till lite is i kylaren.
När passar fisk och rött vin ihop?
Denna kombination rekommenderas starkt när du grillar fisk, eftersom de rostade och rökiga smakerna förstärker smaken av den grillade maten. Sammetslen Pinot Noir eller ett fruktigt Saint Laurent är perfekta följeslagare här.
Sorter
med kantarell och löklök, serveras med potatis och grillad ostragu i grillad tomat Köttbit av Hunsrückkalv
med kantarell och löklök, serveras med potatis och grillad ostragu i grillad tomat
- 4 x 300 Gramm Kotelettes
- 250 Gramm Pfifferlinge
- 4 große Kartoffeln
- 2 große Grilltomaten
- 180 Gramm Flammkäse
- 50 Gramm Knollensellerie
- 200 ml Spätburgunder
- 200 ml Sahne
- 50 Gramm Butterschmalz
- 2 EL Butter
- 1 EL Rapsöl
- 6 Stück Lauchzwiebeln
- 1 kleine Knoblauchzehe
- je 1 Zweig Thymian & Rosmarin
- je 1 TL Majoran & Oregano
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Skala potatis, selleri och vitlöksklyfta, krossa vitlöken och skär potatis och selleri i små tärningar. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna, tillsätt potatis- och selleritärningarna, fräs kort och häll på ⅔ av grädden. Krydda med salt, peppar och krossad vitlök och låt sjuda i ca 6 minuter. Tillsätt oregano, mejram,
lite timjan och
tillsätt lite timjan och den tärnade flambéosten och ta ut ur ugnen omedelbart.
Krydda kalvkotletterna med peppar, stek i pannan i varmt klarat smör i cirka 3 till 4 minuter på båda sidor och tillaga sedan i ugnen på 160 grader i 8 till 9 minuter. Låt sedan köttet vila en kort stund.
<
Halva de grillade tomaterna, ta bort skalet, lägg dem på en bakplåt och fyll med potatis- och flambéragout. Ställ in bakplåten i ugnen med kotletterna i ca 6-7 minuter. Tillsätt 1 msk smör och rosmarinkvisten till stekblandningen, deglacera med Pinot Noir, reducera lite och förfina med resten av grädden. Smaka av med salt och peppar
.
Rensa kantarellerna och vårlöken. Tvätta salladslöken väl, skär den i 5 cm långa bitar, blanchera kort i saltat vatten och skölj i isvatten. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna, tillsätt kantarellerna och fräs i 2-3 minuter. Tillsätt salladslöken och resten av timjan och krydda med salt och peppar.
<p- Riesling (trocken)
med vitt vin Blomkålssoppa
med vitt vin
- 3 Stück Schalotten
- 500 Gramm Blumenkohl
- 20 Gramm Butter
- 1 TL Fenchelsaat
- 50 ml Weißwein
- 800 ml Gemüsebrühe
- 100 ml Schlagsahne
- 1 Prise Zucker
- nach Geschmack Salz & Pfeffer
Skäl schalottenlöken och skär den i skivor.
Rensa och hacka blomkålen.
Smält smöret i en kastrull, fräs schalottenlöken med fänkålsfröna på medelvärme i 3 minuter tills den är färglös. Tillsätt blomkålen, fräs i 2 minuter, krydda med salt och socker.
Deglasera med vitt vin, koka upp och fyll på med grönsaksbuljong och vispgrädde. Låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
Bländ med en stavmixer, tillsätt fond om det behövs för att uppnå önskad konsistens.
Servera droppvis med några droppar olivolja.
- Silvaner (trocken)
Vinrekommendation: Ett vitt vin med mjuk smak, t.ex. Pinot Gris eller Chardonnay. Sparrisrisotto al scampi
Risotto med grön sparris, scampi och parmesan.
- 400g Grüner Spargel
- 200g Küchenfertige Scampis
- 200g Risotto-Reis
- 250ml Trockener Weißwein
- 500ml Gemüsebrühe
- 50g Parmesan
- 1 Zwiebel
- 4EL Olivenöl
- 1Dose Safranfäden
- etwas Salz und Pfeffer
Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Skär i 2 cm långa bitar, koka i kokande saltat vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skär löken i tunna skivor och finhacka vitlöken.
<p
<p>Hetta upp 2 msk olja, tillsätt lökskivorna, vitlöken och riset
.
fräs tills det är genomskinligt. Deglasera med vitt vin. Krydda med salt, peppar
och saffran efter smak.
och saffran för att smaksätta. Tillsätt lite fond, koka upp och låt sjuda under konstant omrörning. Tillsätt gradvis resten av buljongen och låt sjuda tills vätskan har absorberats av riset. Riset ska fortfarande ha en bit på insidan.
Tvätta scampin och riv parmesanen. Värm 2 msk olja i en stekpanna och stek scampin i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner sparris, scampi och parmesan i risotton och servera.
Vinrekommendation:
Ett vitt vin med en mjuk smak som Pinot Gris eller Chardonnay. Alternativt ett väl kylt, lätt Trollinger eller Blanc de Noir från Pinot Noir.
<p- Grauburgunder / Pinot gris (extra brut)
- Chardonnay (extra brut)
- Trollinger (brut)
- Spätburgunder / Pinot Noir (brut)
i en baconbeläggning Lamm
i en baconbeläggning
- 4 Stück Lammlachse à 150 g
- 4 Scheiben Bacon
- 0,1 Liter Wein
- 0,3 Liter Gemüsebrühe
- 1 kleine Schalotte
- 20 Gramm Butter
- 4 EL Olivenöl
- je 2 Zweige Thymian, Rosmarin, Salbei
- nach Geschmack Salz & Pfeffer
Krydda lammlaxen med peppar och massera in 2 msk olivolja i köttet. Finhacka timjan, rosmarin och salvia och krydda köttet med örterna. Marinera i kylen i några timmar.
<p
<p>Linda in köttet med baconskivorna och bryn på alla sidor i den återstående olivoljan. Fortsätt tillagningen i ca 4 minuter på varje sida på låg värme (tillagningstiden beror på tjockleken på lammfilén - det är bäst att göra ett trycktest). Svep sedan in i aluminiumfolie och låt vila i ugnen i 80 grader, så att de förblir saftiga och lätt rosa på insidan.
Detta passar bra med Bärlauch risotto.
- Dornfelder (trocken)