Vin möter havet

Heilbutt aus Norwegen vom Grill

Skaldjur och fisk, tillsammans med utsökta viner, låter som stränder, livliga strandpromenader och en vidsträckt horisont. Oavsett om det är nordiskt, asiatiskt eller från Medelhavet: Havets läckerheter harmonierar perfekt med tyska viner om du tar till dig några tips.

Fakta

  • 70 %

    av jordens yta utgörs av oceanerna

  • 11.034 m

    Marianergraven är djup

  • 9.000 arter

    av olika varelser lever i Medelhavet

I medelhavsköket sauteras ofta kräftdjur i en stekpanna med oliver, vitlök, tomater och örter och avnjuts till exempel med pasta. Dessa fina grönsakssmaker kommer till sin rätt med en smältande Silvaner eller en komplex Sauvignon Blanc.

En klassisk förrätt är en krabb- eller räkcocktail med en läcker cocktailsås, som ofta serveras med inlagd frukt som persikor eller ananas på grund av köttets subtila sötma. En fyllig, behagligt torr Riesling från en enskild vingård, som finns i många tyska vinregioner, harmonierar väl med detta vin.

Fantaster av det asiatiska köket kan använda kräftdjur i thaicurry, som tillagas med mycket ingefära, chili och färska, krispiga grönsaker. En Riesling, Muscat eller en Scheurebe med en subtil restsmak passar bra till denna maträtt. Om du föredrar torra viner bör du prova en krämig Pinot Blanc.

Musslor eller hjärtmusslor har mört kött och en subtil smak. De ångas vanligtvis och serveras med såser gjorda på rotfrukter, vitt vin, peppar, grädde eller tomatpuré som inte är för starka. Den serveras bäst med torra vita viner som inte är för starka, till exempel Müller-Thurgau, Pinot Blanc eller Silvaner, men en Rosé från Portugieser är också ett bra val.

Oystron som avnjuts råa, iskalla och med några pressar citronsaft är inte bara bäst serverade med ett torrt mousserande vin. Ett ljust vitt vin med subtila smaker, som en Gutedel, en Auxerrois eller en Pinot Blanc, harmonierar också med denna rena smak.

Fisk i folie, som öring, röding eller havsruda, är vanligtvis mildare och saftigare än när den tillagas direkt på grillen. Pinot Blanc, Chardonnay och Silvaner harmoniserar perfekt med dem. En lätt Mosel Riesling med fin frukt är också välkommen.

Fisk som tillagas direkt på grillen eller i en grillpanna, kanske marinerad eller kraftigt kryddad, söker en starkare Riesling eller Chardonnay som partner. Ett lätt kylt torrt rödvin, till exempel till kraftigt kryddad fisk, är också ett lämpligt tillbehör.

Hel fisk med örter kan serveras med en saftig Silvaner, som också har krispiga smaker, eller till och med ett lätt rött vin.

 

Var ligger den nordligaste vingården i Tyskland?

Förutom Nordsjön har Sylt många andra attraktioner att erbjuda sina besökare. Här finns också den nordligaste vingården i Tyskland. På en yta av 3.000 kvadratmeter har intressenter tagit över fadderskapet för 555 vinstockar, från vilka "Söl'viin" har producerats sedan 2014.

med blåbär Våfflor med banan och persilja

med blåbär

  • 25 Gramm glatte Petersilie
  • 200 ml Milch
  • 2 Eier Größe L
  • 70 Gramm Zucker
  • 1 Päckchen Vanillezucker
  • 100 ml Öl
  • 75 Gramm Naturjoghurt
  • nach Belieben Butterschmalz oder Pfannenfett
  • 300 ml Sahne
  • 1 halbe Vanilleschote
  • 2,5 EL Puderzucker
  • 500 Gramm Blaubeeren
  • 100 ml weißer Traubensaft
  • 250 Gramm Mehl
  • 1 TL Backpulver
  • 200 Gramm überreife Bananen
  • eine Prise Meersalz

Deg:

Blanda mjöl, 1 nypa salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

Mixa bananer och persilja med 100 ml mjölk till en fin puré. Lägg åt sidan.

Separera äggen. Blanda äggulorna med 20 g socker, vaniljsocker, olja och bananpuré till en jämn smet. Rör ner mjölblandningen, mjölken och yoghurten med en visp.

Vispa äggvitorna med 1 nypa salt och resten av sockret tills de är styva. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.

 

Topping:

Vispa grädden med fröna från vaniljstången och 1,5 msk florsocker till en krämig konsistens (inte för styv!). Låt svalna. Värm en stor panna, karamellisera 1 msk florsocker lätt, tillsätt blåbären och kasta kort, smaka av med druvsaften och låt reducera kort.

 

 

 

Förvärm våffeljärnet och smält det klarade smöret. Pensla våffeljärnet med lite klarat smör, häll i smeten i omgångar och grädda tills den är gyllenbrun. Servera med toppingen.

 

 

  • Scheurebe (süß & edelsüß)
  • Silvaner (süß & edelsüß)

den klassiska med skillnad Frankisk cidersoppa

den klassiska med skillnad

  • 500 ml Weißwein (Spätlese)
  • 500 ml Geflügelbrühe
  • 350 ml Sahne
  • 30 Gramm Zwiebeln
  • 30 Gramm Weißes vom Lauch
  • 30 Gramm Sellerie
  • 30 Gramm Karotten
  • 30 Gramm Butter
  • 180 Gramm Mehl
  • 2 Lorbeerblätter
  • 1 EL Butterschmalz
  • 4 Scheiben Weißbrot
  • Nach Belieben Zucker, Muskat, Zimt, Salz

Fräs grönsakerna i smör tills de är lätt brynta, pudra med mjöl och tillsätt sedan grönsaksbuljong, vin och 250 ml grädde. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 15 minuter.

 

Avlägsna skorporna från vitbrödsskivorna och skär dem i 1 cm stora tärningar. Stek i varmt klarat smör tills det är gyllenbrunt och krydda med kanel, vispa resten av grädden tills den är styv.

<p

 

<p> Sila soppan och smaka av med muskotnöt och salt.

 

Häll upp i djupa tallrikar, garnera med vispad grädde och kanelskorporna.

  • Müller-Thurgau (trocken)
  • Silvaner (trocken)

med halvtorra viner Flädlesoppa

med halvtorra viner

  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 Liter Fleischbrühe
  • 150 Gramm Weizenmehl
  • 300 ml Milch
  • nach Belieben Speckschwarte zum ausreiben der Pflanne
  • Etwas Salz

Gör en jämn, inte för tjock smet av mjöl, mjölk, ägg och en nypa salt. Värm en tung stekpanna på hög värme, gnid med baconfett, häll i en liten klick smet, låt breda ut sig och stek tunna pannkakor (flädle).

 

Låt pannkakorna svalna, halvera och skär i tunna strimlor.

 

Häll över varm köttbuljong och servera omedelbart.

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)

med torrt mousserande vin Mousserande vin och limedessert

med torrt mousserande vin

  • 300ml Winzersekt
  • 4 Limetten
  • 100g Zucker
  • 30g Speisestärke
  • 100g Butterkekse
  • 50g ungesalzene Butter
  • 2 Eiweiße
  • 50g grieschicher Joghurt
  • 150g Schlagsahne

Häll det mousserande vinet och sockret i en kastrull. Kyl resten av det mousserande vinet. Skölj 1 lime i varmt vatten och riv skalet fint. Halvera limefrukten och 2 andra, pressa ut saften och blanda med majsmjöl. Häll allt i kastrullen och låt koka upp en kort stund. Ta av kastrullen från värmen och kyl krämen i kylen.

 

Fyll shortbreadkexen i en fryspåse, krossa med en kavel och lägg i en skål. Smält smöret i en kastrull, häll över de smulade shortbreadkexen, tillsätt en nypa salt och blanda väl. Låt svalna en kort stund, dela upp hälften i stora vinglas och tryck till ordentligt.

 

Skiva limefrukten i klyftor. Vispa äggvitorna med salt tills de är styva. Rör ner yoghurten i den kylda champagne- och limekrämen. Vispa grädden styv och vänd ner den i den kylda grädden, en efter en, tillsammans med de vispade äggvitorna. Fördela hälften i vinglas, lägg på ett lager shortbreadkex och avsluta med ett lager grädde. Garnera med limeskivor och häll i resten av det mousserande vinet. Skål och njut!

  • Riesling (trocken)
  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)