Secco

Secco är det moderna namnet på trendiga mousserande viner.

Fakta

  • 6 - 8° grader

    Dricktemperatur

  • < 35 g/l

    Restsocker anses vara torrt

  • 1 - 2,5 bar

    Tryck

Goda mousserande viner är fräscha, lätta, somriga och fruktiga och relativt billiga, eftersom de inte är föremål för mousserande vinskatt. De är nu en del av standardrepertoaren för många tyska vinproducenter. (Video)

Perlwein definieras av tysk vinlag som ett vin som har en högre koldioxidhalt än stilla viner. Medan koldioxiden till stor del försvinner under jäsningen av druvmust till vin, samlas den in för framställning av mousserande viner av hög kvalitet och återförs till vinet efter jäsningen.

Kolsyra har endast ett tryck på 1 till 2,5 bar, medan mousserande vin innehåller minst 3 och upp till 6 bar koldioxidtryck. Förslutningarna av mousserande viner får inte fästas med en trådkorg (agraffe), vilket är fallet med mousserande vin, utan förseglas vanligtvis med ett skruvlock eller en kork med en krympfilm över.

Smaknoter för mousserande viner 

    • Torrt: upp till 35 g/l restsocker
    • Halvtorrt: 33 - 50 g/l restsocker
    • Mild: >50 g/l restsocker

Video: Prickle factor mousserande vin och secco

Är Secco samma sak som Prosecco?

Nej, nej, nej! Enligt den tyska vinlagen är Secco ett mousserande vin med tekniskt tillsatt koldioxid. Prosecco kommer å andra sidan från Italien. Det framställs av druvsorten Glera och får endast produceras i DOC Prosecco-regionen. Det finns som mousserande, pärlande och stilla vin.

till söta val Äppeldonuts med vaniljsås

till söta val

  • 5 große, säuerliche Äpfel
  • 200 Gramm Mehl
  • 2 Eier
  • 250 ml Milch
  • 2 EL Rum
  • Nach Bedarf Schmalz oder Öl
  • Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz

Skäl äpplena och ta bort kärnhuset, skär i fingertjocka, jämna skivor. Ringla över rom och socker. Låt stå och dra.

 

Rör smeten, den ska vara ganska tjock. Vänd äppelringarna i den och grädda flytande i hett fett tills de är gyllenbruna.

<p

 

<p>Avvattna på hushållspapper och servera varma med kanel och socker.

  • Riesling (süß & edelsüß)
  • Scheurebe (süß & edelsüß)

Äntligen sparris igen Rucolasallad med grön sparris och kalkonbröstfilé

En lätt, ung Rivaner passar bra till grön sparris.

  • 400g Grüner Spargel
  • 100g Rucola
  • 400g Putenbrustfilets
  • 200g Kirschtomaten
  • 4 Eier
  • 1 EL Basilikum-Pesto
  • 1TL Butter
  • 2 EL Olivenöl
  • 2 EL Weißwein-Essig
  • etwas Salz, Pfeffer

Skala den nedre tredjedelen av sparrisen och skär bort ändarna. Dela sparrisen på mitten och koka i kokande saltat vatten med 1 tsk smör i ca 7 minuter. Ställ sparrisvattnet åt sidan.

 

Koka äggen tills de är nästan fasta (gulorna ska fortfarande vara lite mjuka), skala och skär i fjärdedelar. Skär kalkonbröstfilén i strimlor.

 

Fräs pinjenötterna kort utan fett i en non-stick panna. Tillsätt sedan lite fett direkt i pannan och stek kalkonbröstremsorna. Håll dem sedan varma.

<

 

Blanda peston med vitvinsvinäger, 5 msk sparrisvatten, olivolja samt salt och peppar i en salladsskål till en dressing.

 

Tvätta ruccolan och tillsätt i dressingen. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem i skålen. Blanda i sparrisen och kalkonen. Avsluta med att garnera med ägg och pinjenötter.</p

 

<p>Detta passar bra med nybakat ciabattabröd.

 

Vinrekommendation:

 

En lätt Rivaner från den sista skörden, frisk som våren, med delikata smaker.

  • Müller-Thurgau (brut)

med örtkryddad skorpa Stekt kalkon

med örtkryddad skorpa

  • 600 Gramm Putenbrust am Stücke
  • 0,25 Liter Weißwein
  • 0,25 Liter Gemüsebrühe
  • 4 ganze Tomaten
  • 4 Scheiben Toastbrot
  • 2 ganze Eier
  • 2 Stück Zwiebeln
  • 75 Gramm geriebener Emmentaler
  • 1 Stange Porree
  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Tvätta köttet, klappa torrt och skär en djup ficka på längden. Smula sönder rostat bröd. Tvätta och hacka örterna, skala och tärna löken.

 

Förvärm ugnen till 200°C (över- och undervärme). Lägg bröd, örter, lök, ost och ägg i en skål, blanda ordentligt och krydda. Stoppa 2/3 av denna blandning i kalkonbröstet. Fäst öppningen med träspett och bind ihop på tvären med hushållssnöre. Lägg steken i en ugnsform och pensla med olja.

 

Rostas i den förvärmda ugnen i ca 1 timme. Häll gradvis i vitt vin och grönsaksbuljong.

<p

 

<p>Rensa och tvätta grönsakerna. Skär purjolöken i bitar och tillsätt till steken med de hela tomaterna efter 30 minuter.

 

Omkring 20 minuter före tillagningstidens slut, fördela den återstående tredjedelen av örtblandningen över steken och avsluta tillagningen.

 

Arrangera på tallrikar med grönsakerna och servera. Servera med ris.

  • Grauburgunder / Pinot gris (trocken)
  • Chardonnay (trocken)

med äpplen och nötter Flamberad tårta

med äpplen och nötter

  • 250 Gramm Weizen- oder Dinkelmehl
  • 150 Gramm Crème fraîche
  • 150 Gramm körniger Frischkäse
  • 2 säuerliche Äpfel
  • 1 - 2 Zwiebeln
  • 30 Gramm Walnüsse oder Haselnüsse
  • 15 Gramm Hefe
  • 1 EL Zucker
  • 2 EL Olivenöl
  • 2 Zweige frischer Thymian
  • Nach Bedarf Salz & Pfeffer
  • 200 ml warmes Wasser

För jästdegen, sikta mjölet i en skål och gör en brunn i den. Lös upp jästen i lite varmt vatten och häll i brunnen. Täck skålen med en trasa och låt jäsa i 10 minuter. Knåda sedan fördegen med degkroken på en handmixer och arbeta gradvis in det varma vattnet, oljan och en tesked salt. Låt den knådade degen jäsa tills den har fördubblats i volym (ca en halvtimme, på en varm plats).

 

Skär löken i klyftor. Grovhacka nötterna. Kärna ur äpplena, skär dem i skivor (ju tjockare äppelskivor, desto saftigare tarte flambée) och strö över sockret.

<p

 

<p>Efter vila, dela degen och rulla ut varje hälft på en bakplåtsklädd plåt med bakplåtspapper. Förvärm ugnen till 220 grader C (över- och undervärme)

 

Fördela crème fraiche jämnt över tarte flambée och toppa med äppelskivor och lökbitar. Fördela färskosten ovanpå och strö över valnötterna. Strö över lite salt och peppar.

 

Baka på nedersta falsen i 12-15 minuter och strö över färsk timjan före servering.

  • Riesling (halbtrocken & feinherb)
  • Riesling (lieblich)