Kvalitetsstandarder

Fokus på ursprung

"Viner från tyska regioner: kvalitet du kan smaka"

Med en kampanj för lokala viner stärker German Wine Institute (DWI) sitt fokus på de skyddade ursprungsbeteckningarna för de 13 vinodlingsregionerna. Detta fokus ligger lika mycket på de tyska vinernas regionala ursprung som människorna som producerar dem. Läs mer här.

Prädikat Kategorier

För många vinälskare är Prädikat nivån för ett kvalitetsvin, som är baserat på druvornas mustvikt mätt i oechsle, den viktigaste av den lagstadgade informationen på en vinetikett. I knappt något annat land är det så stor skillnad på vinkvalitet som i Tyskland. Läs mer här. 

Bevisad kvalitet i glaset

Tyska Qualität- och Prädikatviner är inte kvalificerade endast av ursprung. De måste också bevisa sin kvalitet i glaset med varje ny årgång och vin. Läs mer här.

Must vikter

Mustvikten visar redan något om vinets förväntade kvalitet. När druvorna mognar ökar sockerhalten i druvorna, och med den must vikten i saften. Ju högre mustvikt desto högre kvalitet eller Prädikat-nivå på det senmogna vinet. Läs mer här.

VDP klassificeringsmodellen

(VDP) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vinproducenter, vars medlemmar producerar sina viner enligt strängare krav än den tyska vinlagen föreskriver. Läs mer om klassificeringen här.

Nya ursprungspyramider

Med den nya vinlagstiftningen från 2021 har en mer differentierad ursprungspyramid skapats utifrån den befintliga kvalitetspyramiden. Läs mer här.