Nya ursprungspyramider

Nya ursprungspyramider

Med den nya vinlagstiftningen från 2021 har en mer differentierad ursprungspyramid skapats utifrån den befintliga kvalitetspyramiden. Deutscher Wein (tyskt vin) ligger till grund, följt av Landwein (Vin de pays) med en skyddad geografisk beteckning (PGI på engelska eller ggA på tyska) och vinerna Qualitätswein eller Prädikat ovanför med en skyddad ursprungsbeteckning (PDO på engelska) eller gU på tyska).

Inom PDO-vinerna differentierar ytterligare en pyramid på fyra nivåer ursprunget ytterligare. Grunden består av viner som produceras av druvor som odlas i hela vinodlingsområdet. På nästa nivå finns viner från specifika områden (tidigare Bereich) eller tidigare Großlagen (kollektiva platser), som nu också måste märkas tillsammans med uttrycket "Region". Nivån ovan inkluderar viner vars druvor kommer från ett enda distrikt eller en by och högst upp i pyramiden finns de enskilda vingårdens viner, som uttrycker en enskild vingårds terroir på ett speciellt sätt. Dessutom är det också möjligt att ange ännu mindre delar inom en enda vingård på etiketten, förutsatt att dessa så kallade paketnamn (Gewannen) har registrerats i vingårdsregistret.

Med den nya tyska vinförordningen kan termerna Großes Gewächs och Erstes Gewächs användas och regleras nationellt för första gången. Användningen av dem är dock endast möjlig om strikta kriterier följs och avsikten är att stärka högsta kvalitet på tyska ursprungsviner. De exakta kriterierna beskrivs i detalj här.

Ytterligare information om Landweins odlingsregioner och kraven för viner utan geografisk beteckning sammanfattas här.