Sachsen

Vinregioner

Sachsen – Specialiteter och rariteter

Sachsen är Tysklands östligaste och en av de minsta vinodlingsregionerna, med endast 493 hektar omkring Dresden på den 51:a breddgraden. Här har det odlats vin i över 800 år. Vinregionen nämndes för första gången år 1161 och täckte under sin storhetstid på 1600-talet en yta på 5 000 hektar.

Staden Meißen, känd för sitt porslin, anses vara Sachsens vinodlingsvagga och den största vinfestivalen i regionen firas där än idag. Kopplingen mellan arkitektur och vinodling som kännetecknar regionen, har utvecklats under århundraden då både kyrkan och sekulära myndigheter odlade vin. I Sachsen finns många slott, vingårdar, vingårdskyrkor och vinkrogar.

Att druvor av högsta kvalitet fortfarande kan odlas här i nordost, särskilt när det kommer till vita sorter, är tack vare ett speciellt klimatmönster. Där nederbörden fortfarande är tillräcklig skapar det kontinentala klimatet med sina 1 600 soltimmar idealiska förutsättningar för druvornas tillväxt och långsamma mognad. Den ständiga växlingen av varma dagar och kalla nätter säkerställer utvecklingen av rik arom i vinerna.

Vin från Sachsen är en raritet. Du hittar vinerna övervägande i själva regionen på mysiga vinkrogar och fina restauranger, i stilfulla vinbutiker och på höstens vinfestivaler – och naturligtvis hos vinodlarna själva. De är lokaliserade på den 55 kilometer långa Sachsen Wine Route som sträcker sig från Pirna via Dresden, Radebeul och Meißen till de idylliska vinbyarna på Elbe runt Diesbar-Seußlitz. Här är kulturella och historiska sevärdheter sammanflätade med det charmiga vinlandskapet.

De typiska branta sluttningarna, terrasserade med stenväggar, ger en speciell karaktär till vinodlingarna här. De viktigaste druvorna Pinot Blanc, Pinot Gris och framför allt Traminer, trivs på floden Elbes branta sluttningar. Den 90 kilometer långa Sachsen Wine Hiking Trail förbinder också områdets många pärlor och leder till de vackraste vingårdarna, utsiktspunkterna och vinkällarna.

Flera Straußwirtschaften (säsongsbetonade vinkrogar) bjuder in till ett glas vin och en rejäl måltid. Dessa rustika förfriskningar, drivs mestadels av små och deltidsanställda vinmakare och är mycket populära. Om du vill lära dig mer om arbetet i vingården och vinkällaren kan du besöka en vinodlare eller komma till Sachsen Winery Open Days sista helgen i augusti. Då bjuder mer än 25 vingårdar in till källarbesök, vingårdsturer och provningar.

Förutom Müller-Thurgau, Riesling och Pinot Blanc kan du även prova rariteter från Elbedalen med två dussin mindre kända druvsorter, till exempel Elbling, Gutedel, eller Goldriesling som bara odlas här i Sachsen.


Översikt Sachsen

Sachsen är Tysklands östligaste och minsta vinodlingsregion. Dess nedtecknade vinodlingshistoria är från 1161 och är parallell med andra vinregioner, där kyrkan och aristokratin var de främsta medeltida fastighetsägarna och ansvariga för utvecklingen av vingårdarna. Förutom vinodling inkluderar deras arv en mängd konst och arkitektoniska pärlor i hela regionen. De flesta av vingårdarna ligger mellan Dresden och Diesbar-Seusslitz, den norra änden av Saxon Wine Road. Ett fåtal vingårdar restaureras på den södra utkanten av Dresden och längre söderut, i Pillnitz och Pirna. Många av de små skiftena är planterade på branta, arbetskrävande stenterrasser. Närheten till Elbefloden hjälper till att moderera klimatet, men med tanke på detta nordliga läge och växtförhållanden som liknar Saale-Unstrut, är det inte förvånande att den tidigt mogna Müller-Thurgau dominerar. Även här är nästan alla viner torra.

Geografisk plats: I den övre Elbedalen, längs 51:a breddgraden. Regionen sträcker sig cirka 55 km norr och söder om Dresden. Cirka 100 km norrut finns några vinstockar inte långt från Wittenberg, där Martin Luther publicerade sina berömda teser 1517.

Större städer: Dresden, Meissen, Radebeul

Klimat: Kontinental, med varma, torra somrar och kalla vintrar

Jordtyper: De brantaste sluttningarna är av vittrad granit och gnejs, med löss eller sandavlagringar i några av vingårdarna.

Vinodlings area (2019):  493 ha · 2 distrikt · 4 kooperativa vingårdar · 17 individuella gårdar.

Druvsorter 2019: [vita 85% · röda 15%]: Müller-Thurgau (14.2%), Riesling (12.6%), Pinot Blanc (12.4%), Pinot Gris (9.5%), Pinot Noir (7.9%)

Marknadsföring: De flesta av regionens vinstockar sköts av deltidsanställda vinodlare som levererar sin skörd till de regionala kooperativa producenterna i Meissen. Det finns en handfull privata vingårdar som producerar och säljer sitt eget vin. De statligt ägda vinkällarna i det historiska Schloss Wackerbarth (1730) i Radebeul och regionens äldsta egendom vid Schloss Proschwitz (privatägd) är Sachsens största gods. Viner från Sachsen är rariteter, tillgängliga i mycket begränsade mängder. Nästan allt vin härifrån konsumeras inom regionen.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Sächsische Weinstraße (bil), som också är utgångspunkten för vandringsleden genom vingårdarna · Elberadweg (cykelväg)

20080121_01_12_017_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_12_025_A4_2560_1728.jpg
Wg_Schloss_Wackerbarth_2560_1728.jpg

Sachsen

Weinbauverband Sachsen e.V.

Fabrikstraße 16
01662 Meißen

Tel: +49 3521 76 35 30
Fax: +49 3521 76 35 40

www.weinbauverband-sachsen.de
info[at]weinbauverband-sachsen(dot)de