Nahe

Vinregioner

Nahe

Nahe -regionen är uppkallad efter floden som passerar dalarna i de skogsklädda Hunsrück kullarna när den försiktigt rinner mot Bingen vid Rhen. Det är ett lugnt landskap med vingårdar, fruktträdgårdar och ängar varvat med slående klippformationer.

Vinodlingsregionen på Nahe och bifloderna Glan och Alsenz har 2000 års vinframställningstradition. Skydd mot kalla vindar av de höga Hunsrück kullarna, milda temperaturer och mycket solsken skapar ett utmärkt klimat för vinodling i denna soliga dal med liten nederbörd. Även om Nahe är en av de mindre tyska vinregionerna, är dess exceptionella utbud av jordtyper oöverträffad. Detta beror på dess turbulenta geologiska historia. Av denna anledning kan regionen odla en rad olika druvsorter och producera en stor mångfald av vinstilar.

De brantare platserna för vulkanisk eller vittrad sten, och de med röda, leriga skifferjordar verkar förutbestämda för eleganta, pikanta Riesling viner med stor finess och en lätt kryddighet. Mer än en fjärdedel av vingårdsområdet på 4239 hektar är planterat med det. Plattare ställen med lera, löss och sandiga jordar ger lättare, doftande Müller-Thurgau (Rivaner) viner med en blommig ton, medan Silvaner trivs i ett antal jordar och producerar fylliga, jordnära viner. Pinot Gris och Blanc odlas alltmer. Dornfelder och Pinot Noir hittar också ett bra hem här.

Det händer alltid något i Nahe och om du lyssnar på lite livlig jazz under en festlig vinkulinarisk kväll eller intar ett gott mellanmål efter vandringen, kommer det lokala vinet att vara en bra följeslagare.

Nahe har också gjort sig ett namn inom wellness: Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein och Bad Sobernheim är populära platser för avkoppling. Gästerna njuter inte bara av det helande vattnet från de naturliga källorna, utan kan också njuta av en bastu, lerbad eller andra terapiformer.

Du kan få en bra inblick i den växande regionen efter den idylliska Naheweinstraße eller den lokala cykelvägen. För vandrare finns den underbara 100 km långa "Rhen-Nahe Wine Trail" i Soonwald Nahe naturpark. Bad Kreuznach med sina historiska brohus och många rester från romartiden är alltid värt ett besök. Bad Münster am Stein-Ebernburg, romantiskt beläget i dalen, är känt för sin medeltida marknad, slott och sina riddarspel. Och alla som har sett Rotenfels, den högsta branta klippan norr om Alperna, vet varför människorna här är stolta över sitt hem.

Du kan upptäcka Nahe vinerna på en av de många vinfestivalerna efter Naheweinstraße, som mestadels äger rum på sensommaren. Alla som har njutit av en droppe av detta vin som skimrar i ett glas känner igen dess karakteristiska frukt, med en fin syra, mineraltoner och rika dofter. Inte undra på att Nahe vinet är ett insidertips bland finsmakare, en sann juvel från sydväst.


Översikt Nahe

Nahe -regionen är uppkallad efter floden som passerar dalarna i de skogsklädda Hunsrück kullarna när den försiktigt rinner mot Bingen vid Rhen.

Det är ett lugnt landskap med vingårdar, fruktträdgårdar och ängar varvat med klippor och slående geologiska formationer. Även om Nahe är en av de mindre tyska vinregionerna, är dess utomordentliga utbud av jordtyper oöverträffad. Av denna anledning kan regionen producera ganska olika viner av relativt få druvsorter. De brantare platserna för vulkanisk eller vittrad sten, och de med röda, leriga skiffer verkar förutbestämda för eleganta, pikanta Riesling viner med stor finess och en lätt kryddighet, medan plattare platser av lera, löss och sandiga jordar ger ljusare, doftande Müller-Thurgau (Rivaner) viner med en blommig ton. Druvan Silvaner trivs i ett antal jordar och producerar fylliga, jordnära viner.

Geografisk plats: I Hunsrück kullarna mellan Rhen och Moseldalen. Vingårdar ligger på eller nära Nahe floden och dess bifloder, Glan och Alsenz, samt bäckarna norr och väster om Bad Kreuznach (Gräfenbach, Guldenbach, Trollbach och Ellerbach).

Större städer: Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein-Ebernburg, Bad Sobernheim

Klimat: Mild och balanserad, med lite frost

Jordtyper: Hela bergscykeln för vulkaniska (vulkaniska), sedimentära (sandsten, lera, kalksten) och metamorfa (skiffer) stenar finns i Nahe.

Vinodlings area (2019): 4,239 ha · 1 distrikt · 7 kooperativa vingårdar · 300+ individella vingårdar.

Druvsorter 2019: [vita 76% · röda 24%] Riesling (29%), Müller-Thurgau (12%), Pinot Gris (8.2%), Pinot Blanc (7.4%) samt Dornfelder (9.7%) och Spätburgunder (6.7%).

Marknadsföring: En stor andel av regionens vin säljs direkt till konsumenterna av enskilda gods. Portföljen för världens största vingård för direktmarknadsföring, WIV i Burg Layen, inkluderar Nahe vin. Det finns kooperativa källare i Meddersheim och Bretzenheim (den senare mottar medlemmars druvor; vinerna produceras och marknadsförs av Mosels regionala kooperativkällare), men deras roll i Nahe är mindre betydelsefull än den för kooperativa källare i andra regioner (t.ex. Baden, Württemberg, Franken).

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Nahe-Weinstraße (bil) · Weinwanderweg Nahe (vandra) · Radweg Nahe (cykel)

20080121_01_07_008_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_07_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_07_013_A4_2560_1728.jpg

Nahe

Weinland Nahe e.V.

Burgenlandstr. 7
55543 Bad Kreuznach

Tel: +49 671 83 40 50
Fax: +49 671 83 40 52 5

www.weinland-nahe.de
info[at]weinland-nahe(dot)de