Mosel

Vinregioner

Mosel – Rieslings vagga

Moselfloden är Mosel-områdets böljande ryggrad och ändrar riktning så ofta när den rinner nordost mot Rhen att den slingrar sig nästan 250 km för att täcka ungefär hälften av det avståndet i en rät linje. Tillsammans med sina två små bifloder, Saar och Ruwer, utgör Mosel en vinodlingsregion som anses vara den äldsta i Tyskland. Otaliga fynd, inklusive flera vinpressar från romartiden, vittnar om vinodlingens långa historia här och den stora omfattningen.

Längs Mosel mellan Perl och Koblenz, på Saar mellan Serrig och Konz och på Ruwer mellan Riveris och Trier-distriktet Ruwer odlar cirka 5 000 vinodlare totalt 8 744 hektar i 125 vinstäder. Detta är ofta under extremt svåra förhållanden eftersom ingenstans i världen finns det mer branta vingårdar än i den femte största vinodlingsregionen i Tyskland. Idag ligger hälften av vingårdarna på branta och terrasserade platser med en lutning på över 30 grader, några planterade i en häpnadsväckande 70-graders lutning. På dessa branta sluttningar måste nästan alla druvor plockas för hand. Det inkluderar att binda varje vinstock till sin egen åtta fot långa träpinnar och bära upp skifferjorden som har sköljts ner med vinterregn. Mycket arbetskrävande och ett sant tecken på engagemang för att odla unika viner.

Regionen är indelad i sex områden. Området Burg Cochem i nedre Mosel kallas idag ofta som terrasserad Mosel, eftersom det ofta är det enda möjliga sättet att odla vinstockar på de radikalt branta slutningarna. Europas brantaste vingård, Bremmer Calmont är här. Bernkastelområdet är känt som Mellersta Mosel. Det är hjärtat i den växande regionen, med välkända vinodlingssamhällen och berömda vingårdar. Övre Mosel börjar söder om Trier. Mosel Gate-området, en del av Övre Mosel, tillhör Saarland. Vinodling bedrivs också i Saar-området och Ruwertal är den minsta delen av regionen.

Mosel vinodlare ser sig med rätta som Riesling-specialister, med 5 446 hektar planterade. Den sen mogna, ädla vita sorten trivs i förhållandena här. Det skyddade dalläget gör regionen till ett av de varmaste klimaten i Tyskland. De branta skifferbackarna ovanför floderna lagrar solens värme under dagen och släpper ut den igen på natten. Vinstockarnas rötter tränger djupt ner i marken för att söka vatten och mineraler. På detta sätt kan vinmakarna producera unikt fina, fruktiga viner som har ett enormt smakdjup och en relativt låg alkoholhalt - perfekt för njutning.

Även världsberömda är de ädla söta vinerna i denna region, med rekordpriser som uppnås varje år på auktioner, liksom de många utmärkta, torra och halvtorra vinerna som vinner nationella och internationella tävlingar.

Riesling dominerar vingårdarna, med andra sorter som odlas i mindre mängder. Rivaner (Müller-Thurgau) är den näst viktigaste druvsorten och Elbling, en gammal druvsort på Övre Mosel, kan ha odlats här i 2000 år. Färska, fruktiga och okomplicerade torra och mousserande viner tillverkas av den. Pinot Blanc och Gris, liksom Auxerrois och Chardonnay planteras alltmer, som producerar utmärkta viner på kalkstensjorden. Röda viner, särskilt Pinot Noir och Dornfelder, har också varit tillgängliga i Mosel, Saar och Ruwer sedan slutet av 1980 -talet.

Regionen är ett mycket attraktivt resmål. Du kan lära känna det bättre med en kvalificerad vinguide som tar dig med på en speciell rundtur som visar de vackraste platserna vid de tre floderna och skapar en unik vinupplevelse.


Översikt över Mosel

Moseldalen, en ravin som floden har skapat mellan kullarna Hunsrück och Eifel, och dalarna i dess bifloder, floderna Saar och Ruwer. Moselfloden är Mosel-områdets böljande ryggrad och ändrar riktning så ofta när den rinner nordost mot Rhen att den slingrar sig nästan 250 km/150 miles för att täcka ungefär hälften av det avståndet i luftlinje. Tillsammans med sina två små bifloder, Saar och Ruwer, utgör Mosel en geografisk enhet. Även om varje flods vingårdsområde producerar ett vin med sin egen särpräglade personlighet, delar de tre en familjelikhet: en doft som påminner om vårblommor, en blek färg, ljus kropp och en uppfriskande, fruktig syra. De flesta visar sin finaste charm i ungdomen; de sen- och selektivt skördade vinerna förtjänar lagring. Längs Mosel serpentinvägen stiger flodstränderna så kraftigt att vingårdarna som kantar dessa backar är bland de brantaste i världen, med några planterade i en häpnadsväckande 70-graders lutning. Med dessa lutningar måste nästan allt arbete utföras för hand.

Geografisk plats: Moseldalen, en ravin som floden har skapat mellan kullarna Hunsrück och Eifel, och dalarna i dess bifloder, floderna Saar och Ruwer.

Större städer: Koblenz, Cochem, Zell, Bernkastel, Piesport, Trier

Klimat: Optimal värme och nederbörd i de branta platserna och dalarna.

Jordtyper: Lerskiffer och gråsandsten i nedre Moseldalen (norra delen); Devonskiffer i de branta platserna och sandig, grusig mark i plattmarkerna i mellersta Moseldalen; främst skalkalksten (kritjord) i övre Moseldalen (södra delen, parallellt med Luxemburgs gräns).

Vinodlings area (2019):  8,744 ha · 6 distrikt · 19 kooperativ · 500+ individuella vingårdar.

Druvsorter 2019: [vita 91% · röda 9%] Riesling (62%), Müller-Thurgau (10%) , Elbling (5%), Pinot Blanc (4%) och Spätburgunder (10%).

Marknadsföring: Ungefär en femtedel av regionens druvskörd sköts av de regionala kooperativa källarna i Bernkastel-Kues. Sammantaget är vinproducenterna kooperativ, gods och kommersiella vingårdar. Den senare flaskar och kommersialiserar också vissa viner från andra tyska vinodlingsregioner (t.ex. Pfalz och Rheinhessen) samt billigare, importerade viner. Mycket av produktionen exporteras. Ändå är det viktigt att sälja viner till privata slutanvändare för mindre vingårdar som gynnas av regionens turism.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Mosel Weinstraße (körning) · Moselhöhenweg (vandring) · Römische Weinstraße (körning) från Leiwen till Schweich · Elbling Route (körning) från Konz till Perl, parallellt med Luxemburgs gräns

20080121_01_06_007_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_028_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_113_A4_2560_1728.jpg

Mosel

Mosel-Wein e.V.

Gartenfeldstraße 12a
54295 Trier

Tel: +49 6 51 71 02 80
Fax: +49 6 51 71028-20

www.weinland-mosel.de 
info@weinland-mosel.de