Rheinhessen

Vinregioner

Rheinhessen – De tusen kullarnas land

Tysklands största vinregion, Rheinhessen, ligger i en dal med mjuka böljande kullar. Medan vinstockar praktiskt taget är en monokultur i Rheingau eller längs Mosel, är de bara en av många grödor som delar den bördiga jordmånen i denna regions vidsträckta jordbruksmarker. Vin har odlats här på Rhens vänstra strand sedan romarna, och det äldsta dokumentet om en tysk vingårdsplats - Niersteiner Glöck - gäller en vinplats i Rheinhessen.

Varierade jordar och det gynnsamma klimatet gör det möjligt att odla många druvsorter, gamla som nya. Faktum är att många av Tysklands aromatiska, tidigt mogna nya korsningar har fötts upp i Rheinhessen av professor Georg Scheu, som Scheurebe-druvan är uppkallad efter. Regionen har också världens största areal planterad med den anrika sorten Silvaner, som återigen gör sig ett namn, känd bland annat under förkortningen RS. Andra vita vinsorter är också på frammarsch, särskilt Pinot Gris och Pinot Blanc.

I tidigare tider var det en blandning av vita druvor som var populära, och vissa kanske minns Rheinhessen som födelseplatsen för Liebfraumilch, det mjuka, söta vita vinet som ursprungligen gjordes av druvor odlade i vingårdar som omger Liebfrauenkirche, eller Church of Our Lady, i Worms. Nu har en ny, ung generation av lokala vinodlare, som uppskattar de idealiska förhållandena i dessa mjuka sluttningar, fått uppmärksammat för sina utmärkta viner, bland annat högkvalitativa Rieslings. En annan ny trend är uppsvinget inom rött vin, särskilt med stöd av druvsorten Dornfelder. Ytan för röda sorter har mer än fördubblats det senaste decenniet och nu är en tredjedel av Rhinehessens vingårdar planterade med röda druvor.

Rheinhessens vinodlare producerar moderna, okomplicerade viner samt produkter av högsta kvalitet. The Selection Rheinhessen har funnits sedan 1990-talet - en ambitiös klass av fina, torra viner. Detta initiativ är att främja autentiska viner på högsta nivå. Rheinhessens vinodlare är också mousserande vinspecialister. De lanserade det första mousserande vinet på marknaden för 25 år sedan och de senaste åren har en anmärkningsvärd mousserande vinkultur utvecklats i regionen.

Gastronomin i Rheinhessen har lika stor mångfald som utbudet av druvsorter som odlas i regionen. De mest okomplicerade varianterna finns i Straußwirtschaften (vinkrogar) och lokala vinbarer och det mest raffinerade köket kan avnjutas i Michelin-restaurangerna. Det finns många spännande kulinariska upptäckter att göra inom detta stora utbud, de flesta med surrningar av lokal färg och alla tillsammans med läckra lokala viner förstås.

Det finns också många andra typer av upptäckter, till exempel en vingårdsvandring förbi hyddor i medelhavsstil (trulli), eller en cykeltur från vingård till vingård eller en vandring längs örtleden i Rheinhessens Schweiz.


Overview Rheinhessen

Tysklands största vinregion, Rheinhessen, ligger i en dal med mjuka böljande kullar. Medan vinstockar praktiskt taget är en monokultur i Rheingau eller längs Mosel, är de bara en av många grödor som delar den bördiga jordmånen i denna regions vidsträckta jordbruksmarker. Branta vingårdar är begränsade till små områden nära Bingen och söder om Mainz längs Rhein Terrasse. Varierade jordar och det gynnsamma klimatet gör det möjligt att odla många druvsorter, gamla som nya. Faktum är att många av Tysklands aromatiska, tidigt mogna nya korsningar har fötts upp i Rheinhessen av professor Georg Scheu, efter vilken Scheurebe-druvan är uppkallad (uttalas "shoy"). Regionen har världens största areal som planterats med den antika sorten Silvaner och är födelseplatsen för Liebfraumilch, det mjuka, söta vita vinet som ursprungligen tillverkats av druvor som odlats i vingårdar som omger Liebfrauenkirche, eller Our Lady Church, i Worms. Rheinhessen-viner kännetecknas ofta av att de är mjuka, doftande, medelfylliga och milda i syra – trevliga, lättdruckna viner. Det finns också viner av hög klass och elegans, med ett djup och komplexitet.

Geografisk plats: Rhendalen, som gränsar till floden Nahe i väster och av Rhen i norr och öster.

Större städer: Mainz, Worms, Alzey, Bingen

Klimat: Mild; regionen är omgiven av skyddande kullar och skogar; i väster: den skogsklädda, kuperade landsbygden känd som "Rheinhessens Schweiz"; i norr: Taunus kullarna; i öster: Odenskogen.

Jordtyper: Löss, kalksten och lerjord, ofta blandade med sand eller grus, är de viktigaste jordtyperna. "Rotliegendes" är en röd, skiffer-sandig lerjord i de branta vingårdarna vid floden Nackenheim och Nierstein och nära Bingen finns kvartsitskiffer.

Vinodlings area (2019): 26,860 ha · 3 distrikt · 24 kollektiva vingårdar· 400+ individuella gårdar.

Druvsorter 2019: [vita 71,7% · röda 28,3%]: Riesling (18.1%), Müller-Thurgau (15.2%), Dornfelder (12.5%), Silvaner (7.8%), Pinot Gris (7.3%), Pinot Noir (5.5%), Pinot Blanc, Portugieser och Kerner.

Marknadsföring: Det finns ett stort antal deltidsanställda vinodlare i regionen som säljer druvor eller bulkvin till kommersiella vingårdar och producentföreningar som producerar och/eller buteljerar och marknadsför vinet. På grund av det stora antalet enskilda platser marknadsförs ungefär hälften av regionens vin under namnet på några få kollektiva platser (t.ex. Niersteiner Gutes Domtal, Oppenheimer Krötenbrunnen). Ungefär en tredjedel av allt Rheinhessen-vin exporteras, inte minst för att det är huvudleverantören av komponenterna till "Liebfrauenmilch".

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Det finns ingen officiellt skyltad Rheinhessen Vin väg. (En förklaring är att nästan varje by i regionen är inblandad i vin och därför är alla vägar "vin vägar"). Vägen parallellt med Rhen (B-9) från Mainz till Worms är känd som "Liebfrauenstraße".

20080121_01_10_032_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_10_057_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_10_060_A4_2560_1728.jpg

Rheinhessen

Rheinhessenwein e.V.

Otto-Lilienthal-Straße 4
55232 Alzey

Tel: +49 6731 95 10 740
Fax: +49 6731 95 10 74 99

www.rheinhessenwein.de
info[at]rheinhessenwein(dot)de