Hessische Bergstrasse

Vinregioner

Hessische Bergstraße – vårtecknet

Vår- och mandelblommor kommer vanligtvis till Hessische Bergstrasse tidigare än andra regioner, som fortfarande kan känna av frost i mars eller april. Forsythia, körsbär, aprikoser och magnolias följer mandelträden. Men det är inte bara den vackra naturen du kan njuta av här, de pittoreska gamla städerna Zwingenberg, Heppenheim, Alsbach eller Bensheim kommer att förföra dig med sin charm. De livliga städerna längs den gamla romerska vägen "strata montana" står i kontrast till de lugna dalarna i Odenwald. Du kommer snabbt att känna dig som hemma här och smutta på ett gott vin från Bergstaße och njuta av skådespelet och öringen från Odenwald.

Denna hessiska del av Bergstrasse har varit en oberoende vinodlingsregion sedan 1971, uppdelad i två separata områden: Starkenburg-regionen börjar söder om Darmstadt med sporadiska vingårdar, sedan söderut från Zwingenberg blir vingårdarna mer frekventa. Fokus på vinodling finns i Auerbach, Bensheim och Heppenheim. Detta område slutar söder om Heppenheim vid den Hessiska gränsen. Det andra, mycket mindre området - "Odenwald Wine Island" - bär det officiella namnet "Umstadt Area". Dess centrum är staden Groß-Umstadt.

De bästa vingårdarna finns i sluttningarna av Rhendalen, varav många är mycket branta. Vid Melibokus nära Zwingenberg, det högsta berget i regionen, är de övre delarna av vingårdarna terrasserade, vilket gör dem mycket arbetskrävande men ändå pittoreska. I den lilla vinodlingsregionen produceras främst torra och halvtorra viner. Riesling-druvan är dominerande och kompletteras av Rivaner, Pinot Gris, Silvaner, Kerner och Pinot Blanc. Röd Riesling är en sällsynthet och odlas på cirka 20 hektar. De röda sorterna Pinot Noir, Dornfelder och St. Laurent vinner långsamt mark.

Bergsträßer Weinlagenweg är en underbar vandringsled genom mitten av vinodlingsregionen. Det varierade kuperade landskapet erbjuder fantastisk utsikt över Odenwald och Rhenslätten. Varje år den 1 maj inbjuder de unga vinmakarna dig till en vandring i vingårdarna mellan Heppenheim och Zwingenbergand som en del av vårens uppvaknande, Bergsträßer vinmöte äger rum i Bensheim.

De större vinfestivalerna erbjuder också möjlighet att lära känna vinet från Hessische Bergstrasse, som sällan finns utanför den växande regionen. Till exempel, vid pingst i slutet av maj, är Zwingenberg värd för en vinfestival på det historiska torget, medan Bensheim och Groß-Umstadt firar i september. Bergstrasse vinmarknad i den gamla staden Heppenheim erbjuder traditionellt ett representativt vinval i slutet av juni. Om du inte kan besöka under en vinfestival, kan du söka dessa sällsynta viner lokalt i de många Bergstrasse vinkrogarna.


Översikt över Hessische Bergstraße

Den lilla regionen Hessische Bergstrasse har fått sitt namn från en gammal romersk handelsväg som kallas strata montana eller bergsväg.

Det är ett vackert landskap med vinstockar och fruktträdgårdar utspridda på kuperade sluttningar kända för den färgglada och doftande blomsterprakten på våren, de tidigaste i Tyskland. Riesling och Müller-Thurgau står för två tredjedelar av vinområdet. Vinerna tenderar att vara doftande och rika, med mer kropp och en syra och finess som liknar Rheingaus.

Geografisk plats: Gränsad av Rhen i väster och den skyddande Oden-skogen i öster, sträcker sig Hessische Bergstraße från Darmstadt till strax norr om Heidelberg. Regionen har också en liten "vinö" nära Groß-Umstadt i östra utkanten av Frankfurt.

Större städer: Bensheim, Heppenheim

Klimat: Gott om solsken och tillräcklig nederbörd för att vinstockar ska trivas.

Jordtyper: Jordarna är varierade och sträcker sig (norr till söder) från porfyr-kvarts till vittrad granit till sand och lössjord.

Vinodlings area (2019): 463 ha · 2 distrikt · 3 kollektiva vingårdar · 20+ enskilda platser.

Druvsorter 2019: [vita 79% · röda 21%] Riesling (39,7%), Pinot Gris (12,1%), Pinot noir (11%), Pinot Blanc (5,4%) och Silvaner.

Marknadsföring: Mer än hälften av regionens vinodlare levererar sina druvor till de regionala kooperativa källarna i Heppenheim. State Wine Domain i Bensheim är regionens största vingårdägare. Med tanke på regionens lilla storlek är Bergstraße-viner knappa och konsumeras mestadels av lokalbefolkningen.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Rutten B-3 (bil) går längs Bergstraße. Bergsträßer Weinlagenweg (vandring) är en markerad stig genom vingårdarna från Zwingenberg till Heppenheim.

 

Hessische Bergstraße

20080121_01_04_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_04_022_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_04_034_A4_2560_1728.jpg

Hessische Bergstraße

Weinbauverband Hessische Bergstraße e.V.

Kettelerstraße 29
64646 Heppenheim

Tel: +49 6252 7 56 54
Fax: +49 6252 78 82 56

www.bergstraesser-wein.de
info[at]bergstraesser-wein(dot)de