Saale-Unstrut

Vinregioner

Saale-Unstrut – Upplev vin i orörd natur

Floderna Saale och Unstrut rinner genom ett gammalt kulturlandskap som kännetecknas av branta terrasser, stenmurar, fruktträdgårdar och floddalar.  Vinstockar har odlats här sedan 998 e.Kr.

Beläget på den 51:a breddgraden är detta platsen för de nordligaste av Europas traditionella vinregioner och Tysklands nordligaste kvalitetsvinregionen. På grund av läget och det svalare klimatet är vädret mer varierande, därför kan odling av vinrankor på stenade terrasser som kan avge värme på natten hjälpa till att dämpa detta. Naturligtvis lurar djup frost på vintern eller sen frost på våren, och medeltemperaturen är förhållandevis låg så den lokala vinodlingen behöver skyddade vingårdar och de flesta är vända mot söder.

I floddalarna genereras värmeöar vars mikroklimat gör att druvorna kan blomstra vackert, tillsammans med 1 600 timmars genomsnittligt solsken per år. Det finns dock bara cirka 500 mm årlig nederbörd, vilket gör det till en av de torraste regionerna i Tyskland. Dessa klimatförhållanden leder till en slags naturlig minskning av skörden, så skördemängden vid Saale-Unstrut är i genomsnitt endast 50 hektoliter per hektar.

Orörda landskap kan hittas här: branta terrasser, månghundraåriga stenmurar och vingårdshus, mellan fruktträdgårdar och översvämningsslätter. Magnifika slott och palats vakar högt ovanför. Kultur och historia, natur, romantik och vin är alla naturligt sammanflätade. Vinrankorna har gett flodlandskapet dess särprägel i över tusen år.

"Romanesque Road" och "Skywalk" går längs Saale-Unstrut Wine Route. Slott och palats som Neuenburg eller Rudelsburg, viktiga byggnader som Naumburgs katedral och mystiska platser som platsen där bronsålderns himmelskiva i Nebra hittades 1999 (som anses vara världens äldsta himmelska representation) berättar om landets kulturhistoria. Freyburg an der Unstrut anses vara områdets hemliga vinhuvudstad och andra helgen i september hålls regionens största vinfestival här.

Att utforska denna vinodlingsregion och dess viner, vingårdar, vinkrogar och säsongsbetonade vinbarer är mycket roligt eftersom det finns ett välutvecklat nätverk av cykelvägar, vandringsleder och vattendrag. Den största delen av regionen ligger i naturskyddsområdet Saale-Unstrut-Triasland.

Traditionellt torra viner med typisk, finnyanserad fruktighet och livlighet är kännetecknen för området, som med 798 hektar är ett av de mindre vinområdena i Tyskland. De flesta av vingårdarna ligger söder om Sachsen-Anhalt, samt några hektar i Thüringen och Brandenburg.

Det finns ett 30-tal druvsorter att smaka och jämföra. Den mest planterade druvan är Müller-Thurgau, som tack vare den låga avkastningen är av mycket hög kvalitet. Lokala vinmakare är särskilt stolta över sin Pinot Blanc, och även Silvaner och Riesling anses vara klassiker i regionen. Röda vinsorter står för en fjärdedel av vinarealen, särskilt Portugieser, Dornfelder, Pinot Noir och Zweigelt. De är rariteter som vanligtvis säljs snabbt.


Översikt Saale-Unstrut

Vinstockar har odlats sedan 998 e.Kr. på sluttningarna som kantar floderna Saale och Unstrut, som ger sitt namn till den lilla men växande regionen Saale-Unstrut. Det är bland de nordligaste av Europas traditionella vinregioner. På grund av detta, och det svalare klimatet, är vädret mer varierande än i regionerna i väster. Som sådan planteras många av vinstockarna på arbetsintensiva sten terrasser som hjälper till att dämpa klimatet. Skördarna är låga och Spätlese eller Auslese kan endast produceras under exceptionellt varma år. Vinerna är för det mesta vinifierade torra och har en uppfriskande syra.

Geografisk plats: Beläget på 51:a breddgraden, i dalarna av Saale och Unstrut floderna mellan Weimar och Leipzig. Cirka 30 km norrut ligger en liten vinö nära Eisleben, där Martin Luther föddes och där han dog.

Större städer: Freyburg, Naumburg, Bad Kösen 

Klimat: Kontinental, med varma, torra somrar och kalla vintrar

Jordtyper: Kalksten och färgad sandsten

Vinodlings area (2019): 798 ha · 2 distrikt · 4 kooperativ · 18 individuella gårdar.

Druvsorter 2019: [vita 74,7% · röda 25,3%]: Müller-Thurgau (15.2%), Weißburgunder (13.7%), Riesling (8.9%),

Dornfelder (6.8%), Bacchus (6.4%), Silvaner (6.1%

Marknadsföring: De flesta av regionens vinstockar sköts av deltidsanställda vinodlare som levererar sin skörd till de regionala kooperativa källarna i Freyburg. Det finns 14 privata vingårdar som producerar och säljer sitt eget vin. De statligt ägda källarna "Kloster Pforta", uppkallad efter 1100-talsklostret mellan Bad Kösen och Naumburg, är regionens största egendom. Mängden vin som produceras årligen varierar enormt, beroende på väderförhållandena, och nästan allt konsumeras av lokalbefolkningen.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Weinstraße (bil) där sektioner av vinvägen är identiska med den romanska vägen, med skyltar som leder till historiska slott och kyrkor. Wanderweg (vandring) · Radwanderweg (cykling)

20080121_01_11_008_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_11_018_A4_2560_1728.jpg
20080121_0260_2560_1728.jpg

Saale-Unstrut

Gebietsweinwerbung Saale-Unstrut

Querfurter Straße 10
06632 Freyburg

Tel: +49 344 64 26 11 0
Fax: +49 344 64 2 94 16

www.natuerlich-saale-unstrut.de
weinbauverband.saale-unstrut[at]t-online(dot)de