Vinkristaller

Smak & Kvalitet

Kristaller i vin

Tartratkristaller – utmärkande för högkvalitativt vin

Tartratkristaller i vin eller så kallad vinsten (”weinstein” på tyska) är varken skadligt för vinet eller ett tecken på vin av låg kvalitet, tvärtom så är dessa typiskt förekommande i viner av högre kvalitet som är rika på mineraler. Vinsten kan förekomma i unga viner men det vanligaste är att den hittas i äldre, förstklassiga viner, såsom Auslese, Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese. De små kristallerna som bildas på botten av korken eller på vinflaskans innersidor visar på ett vin som har lagrats länge på flaska.

Lager av vinsten kan sakta utvecklas på väggarna på vinfat. Insidan av ett gammalt fat kan se ut som en grotta, full av glänsande kristaller. 


Hur utvecklas kristaller i vin?

Ju mognare druvorna är desto högre syrahalt har de. När druvorna mognar länge på rankorna får de längre tid på sig att absorbera mineraler från jorden. Kristallerna av vinsten kan uppkomma när mineralerna kommer i kontakt med vinsyran, en naturligt förekommande syra i vindruvor. Kristallerna faller ut och bildar en beläggning på sidorna eller botten av flaskan, på korken eller på insidan av fatet istället för att lösas upp i vinet.

Kristaller i flaskan – mer arom i vinet

Kristallerna påverkar inte kvaliteten på ett vin, men det finns ändå ett samband mellan kristallerna och vinets kvalitet. Långsam jäsning vid låga temperaturer hjälper till att bevara vinets arom. Detta resulterar också i att tartratkristaller kan utvecklas vid ett senare skede, i flaskan, och inte när vinet fortfarande förvaras på fat. Därför kan kristaller betraktas som ett tecken på ett väl producerat vin av hög kvalitet.

©2003 Deutsches Weininstitut, info[at]deutschewein(dot)de, Impressum

20071115_06_01_022_A4_2560_1728.jpg
20071115_06_01_022_A4_2560_1728.jpg