Ahr

Ahr – Ett vinparadis för röda viner

Med 562 hektar vingårdar är Ahr en av de minsta vinodlingsregionerna i Tyskland. Särskilt röda viner trivs på de branta sluttningarna ovanför floden. Drygt 1 500 soltimmar i regionen varje år skapar optimala förhållanden för odling av druvor.

Det är inte bara älskare av rött vin som vallfärdar till det röda vinparadiset i Tyskland. Redan de gamla Romarna uppskattade de klimatiska fördelarna i den natursköna och romantiska Ahr-dalen och planterade de första vinstockarna. Det spektakulärt otillgängliga landskapet gör att vinodlare måste arbeta hårt, men deras ansträngningar belönas med de fina viner de kan producera. Vandrare i området kan njuta av en fantastisk utsikt längs ”Red Wine Trail”, som sträcker sig över 35 kilometer och förbinder de olika vinodlande byarna.

Idag är Ahr-dalen i norra Rheinland-Pfalz en framstående region för vinodling. Förutom Spätburgunder (Pinot Noir), kungen av röda druvor, är också mutationen Frühburgunder värderad och det är en av regionens specialiteter. Flera gamla vingårdar med  Frühburgunder druvor har upptäckts och bevaras nu av engagerade vinodlare.

De bästa Ahr-vinerna kan bara produceras med stor ansträngning och engagemang. För att kunna arbeta på vinstockarna och skörda måste vinodlarna ofta klättra genom stora sprickor i extremt branta sluttningar, där ibland bara några få vinstockar står sida vid sida. Högsta kvalitet belönar detta ansträngande arbete i sådana extrema vingårdar.

Ahrfloden slingrar sig drömmande och slingrande genom det karga klipplandskapet på sin väg  mot Rhen och vingårdarna ligger vackert positionerade ovanför på karga klippor. Det milda klimatet ger druvorna i Ahr-dalen idealiska förhållanden, eftersom de uppvärmda stenarna släpper ut sin lagrade värme till vinstockarna på natten.

Semesterregionerna Ahr, Rhein och Eifel lockar många turister med underbara vandringsleder, utarbetade cykelvägar och en Nordic Walking Fitness Park. Många besökare vandrar längs den pittoreska Rotweinwanderweg (vandringsled för rött vin), som förbinder över 35 kilometer vinstäder från Bad Bodendorf till Altenahr. Det erbjuder en spektakulär utsikt över Ahr-dalen under varje säsong. Nedstigningar och stigar leder direkt till byar, där man kan besöka vingårdar och njuta av atmosfären i Straußwirtschaften där vinodlare bjuder in dig för att tillfredsställa din hunger och törst.

Romantik och jordnära värme och gästfrihet präglar denna region, liksom exceptionella viner och kulinariska läckerheter. Vinodlarnas kooperativ och vingårdar bjuder in till livliga evenemang i gamla byggnader och trädgårdar. De bästa restauratörerna i regionen arbetar ofta med de bästa vinproducenterna för att få evenemang som Gourmet & Wine-serien, som har varit mycket populär i flera år.

Mångfalden i utbudet inspirerar sinnerna hos gourmeter och vinkännare året runt. Du kan koppla av och roa dig på de många vinfestivalerna och vinkulturella evenemangen, vare sig det är "Open Wine Cellar Day" i april, vinmarknaden Ahr vid pingsten eller vinhelgerna under druvskörden, som erbjuder lysande fyrverkerier i vingårdarna.

Översikt Ahr

Ahr är en av Tysklands nordligaste vinregioner. Det är också en av de minsta, med vingårdar som sträcker sig bara 24 km längs floden Ahr när den rinner mot Rhen strax söder om Bonn. Från Altenahr, i väster, till kurorten Bad Neuenahr, växer vinstockarna på branta, terrasserade klippor av vulkanisk skiffer. I den breda östra änden av dalen är backarna mjukare och marken är mer näringsrik. Fyra av fem flaskor Ahr-vin är röda - sammetslen till eldig Spätburgunder och lätt, charmig Portugieser dominerar. Livlig, crisp Riesling är det vanligaste vita vin som produceras här. En annan specialitet i regionen är den röda sorten Frühburgunder.

Geografisk plats: Ahr-dalen i utkanten av de skyddande Eifel Hills

Storstad: Bad Neuenahr-Ahrweiler

Klimat: Mild och gynnsam, växthusliknande på några av de brantare platserna
 

Jordtyper: Djup, rik lössjord i nedre Ahr-dalen (östra delen); skiffer, vulkanisk sten och steniga jordar i mellersta Ahr-dalen (västra delen).

Vinodlings area (2019): 562 ha · 1 distrikt · 1 kollektiv vingård · 40+ enskilda platser

Druvsorter 2019 [vit 17,8%, röd 82,2%]: Spätburgunder (65,3%), Riesling (8,2%), Frühburgunder (6,1%) samt Müller-Thurgau och Portugieser.

Marknadsföring: De flesta odlare är medlemmar i de fem kooperativen som producerar och marknadsför cirka 75% av regionens vin. Statens vindomän vid klostret Kloster Marienthal från 1100-talet är Ahrs största vingård. Nästan allt regionens vin konsumeras lokalt eller säljs till turister.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Rotweinstraße (bil), Rotweinwanderweg (vandring), Ahr-Radtour (cykling)

Systembolagets sortiment 2021: 7 röda viner och 1 rosé vin.

20071119_01_01_016_A4_2560_1728.jpg
20071119_AHR_3107_2560_1728.jpg
20080121_AHR_3210_2560_1728.jpg

Ahr

Tourismus & Service GmbH Ahr-Rhein-Eifel

Hauptstraße 80

53474 Bad Neuahr-Ahrweiler

Tel.: +49 2641  9171-0
Fax: +49 2641  9171-51

www.ahrwein.de
info[at]ahrwein(dot)de

Weitere Informationen und Landkarte (wein-plus.eu)