Fokus på ursprung

Kvalitetsstandarder

Fokus på ursprung

Med en kampanj för lokala viner stärker German Wine Institute (DWI) sitt fokus på de skyddade ursprungsbeteckningarna för de 13 vinodlingsregionerna. Detta fokus ligger lika mycket på de tyska vinernas regionala ursprung som människorna som producerar dem.

Den nationella reklamkampanjen innehåller fyra olika motiv med riktiga vinproducenter i vingården och källaren, som använder olika uttalanden för att uttrycka en djup koppling till sin region. De står för både traditionell och innovativ hantverkare.

Budskapet har en sak gemensamt: "Viner från tyska regioner: kvalitet du kan smaka".


PDO - Skyddade ursprungsbeteckningar

Ursprungsbeteckningarna skyddar våra 13 vinodlingsregioner, eftersom alla kvalitetsviner som bär namnet på en odlingsregion måste komma från denna specifika region och uppfylla specifika kvalitetsstandarder. Detta inkluderar bland annat att var och en av dessa viner måste genomgå och klara ett kvalitetsvintest. Dessutom måste kvalitetsnivån anges på etiketten. Europeiska unionen erkänner våra 13 vinregioner som skyddade ursprungsbeteckningar. De listas i Europeiska kommissionens databas E-Bacchus.

PGI - Skyddade geografiska beteckningar

Tyskland har 26 så kallade landsbygdsvinregioner (Landwein), vars namn erkänns av Europeiska unionen som skyddade geografiska beteckningar (PGI). Det betyder att i Tyskland är alla viner som en landsbygdens vinregion ligger på (t.ex. Ahrtaler Landwein, Badischer Landwein eller Rhine Landwein) automatiskt viner med en skyddad geografisk beteckning (PGI). Detta gäller även om varken beteckningen PGI eller motsvarande EU -godkännandestämpel anges på flaskan.

Tyska Landweins är typiska för respektive region och minst 85% druvor måste ha skördats i det definierade området. Vissa förbundsstater föreskriver att 100% av druvorna måste komma från Landwein regionen (t.ex.Ahr Valley Landwein). Med undantag för vinregionerna Rhen, Övre Rhen, Rhen-Neckar och Neckar måste vinerna vara torra eller halvtorra. De skyddade geografiska beteckningarna registreras i EU-kommissionens E-Bacchus databas.