Württemberg

Vinregioner

Württemberg – Rödvinsland

Württemberg är känt som Tysklands främsta rödvinsregion. Nästan 70 procent av vinodlingarna, som omfattar 11 461 hektar, är planterade med röda druvsorter, där Trollinger är den mest kända. Trollinger hittas sällan utanför regionen och kallas Württembergs signaturdruva. Vinerna avnjuts ofta tillsammans med snacks.

Vinkonsumtionen i Ländle (det lokala namnet på regionen) är som betydligt högre än på andra håll. Trollinger bidrar utan tvekan till denna trend, det hålls till och med ett Trollinger-marathon i Heilbronn varje år. Detta är dock inte det enda röda vinet som produceras här. Schwarzriesling (även känd som Müllerrebe eller Pinot Meunier), Lemberger och Pinot Noir ger mycket matvänliga röda viner

Riesling är den viktigaste vita druvan i Württemberg, och odlas i ungefär lika stor omfattning som Trollinger, med mer än 2 000 hektar vardera. Därefter följer Kerner, en korsning av Trollinger och Riesling som utvecklades vid regionens enologiska forsknings- och undervisningsinstitut i Weinsberg.

Regionens verkliga specialitet är Schiller-vin, som till skillnad från andra roséviner är gjort på en blandning av röda och vita druvor som blandas ihop före jäsning. Namnet "Schillerwein" har dock ingenting att göra med den store Württemberg-poeten Friedrich Schiller utan har förmodligen sitt ursprung i medeltiden.

Man odlar vin längs Neckar, såväl som i de skyddade floddalarna i dess bifloder Rems, Enz, Kocher, Jagst och Tauber. Hjärtat av vinodlingsregionen är Württembergisches Unterland på Middle Neckar, söder om Remstal-Stuttgart-området. Det finns också ett annat litet område långt söderut nära Kressborn och Lindau vid Bodensjön.

Det finns många vingårdar i branta sluttningar i dessa dalar – ofta är de terrasserade och kan bara skötas för hand. Därför finns det många deltidsanställda vinodlare här som odlar små mängder druvor som de traditionellt levererar till närmaste vinodlarkooperativ. Det finns mer än 50 kooperativ i Württemberg, vilka marknadsför cirka 80 procent av regionens viner.

Stora delar av regionen kan upptäckas längs Württemberger Wine Route, som sträcker sig mer än 500 kilometer från Weikersheim, nära Bad Mergentheim, till Metzingen, öster om Tübingen. Den leder längs Neckar och dess charmiga sidodalar. Ett annat sätt att uppleva det lokala vinet är i någon av de många festivaler som hålls i Württemberg. En av de största och mest kända vinfestivalerna hålls i vinbyn Heilbronn.

Württemberg är också filosofernas och poeternas hemregion. Förbundsrepublikens första president sägs ha skrivit sina tal under inspiration av ett glas Lemberger. Poeterna Schiller och Hölderlin inspirerades även de av Württemberg. Ett besök i denna region kommer därför oundvikligen att innehålla konst och kultur, såsom en resa till Schiller National Museum i Marbach, Schwaben eller Hornbergs slott Götz von Berlichingen.


Översikt Württemberg

Geografiskt läge: Öster om Rhen och Baden, mellan Tauberdalen och foten av de schwabiska Jura-bergen. Vingårdarna ligger främst längs Neckarflodens dalar och dess bifloder, Enz och Rems, norr och öster om Stuttgart.

Större städer: Stuttgart, Heilbronn. 

Klimat: Milda temperaturer. Kullarna i Schwarzwald och Jura är skyddande och floderna hjälper till att jämna ut klimatet.

Jordmån: Jordarna är varierande och inkluderar skalkalksten, keuper (gipshaltig tunn lerjord), märgel, löss och lera.

Vindodlingar areal (2019): 11 394 ha · 6 distrikt · 16 kooperativ · 200+ individuella gårdar.

Druvsorter [vita 32% · röda 68%] (2019): Trollinger (18.3%), Riesling (18.7%), Lemberger (15.6%), Schwarzriesling (11.7%), Spätburgunder (11.6%) och dessutom Müller-Thurgau och Kerner.

Marknad: Fyra av fem odlare har mindre än en hektar vinstockar, vilket gör att de flesta är medlemmar i kooperativ. De regionala kooperativa aktörerna i Möglingen förädlar 80 procent av en genomsnittlig skörd, inklusive druvorna från 36 lokala kooperativ. Ytterligare 32 lokala kooperativ producerar och marknadsför sitt eget vin. Export spelar en mindre roll och det säljs faktiskt väldigt lite vin utanför regionen.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Schwäbische Weinstraße (bil), Weinstraße Kraichgau-Stromberg (bil), Radweg Schwäbische Weinstraße (cykel).

20080121_01_13_004_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_13_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_13_041_A4_2560_1728.jpg

Württemberg

Werbegemeinschaft Württembergischer Weingärtnergenossenschaften eG

Raiffeisenstraße 6
71696 Möglingen

Tel: +49 7141 24 46 0
Fax: +49 7141 24 46 20

www.wwg.de
info[at]wwg(dot)de