Rheingau

Vinregioner

Rheingau – Ren livsglädje

Det är tack vare naturens nycker som Rhen, som flyter norrut, svänger västerut nästan i rät vinkel nära Wiesbaden, för att sedan 30 km senare vid Rüdesheim am Rhein vända tillbaka igen för att återigen flyta norrut. Detta beror på att Rheingaubergen, som löper från öst till väst, stoppar floden och tvingar den att ändra riktning. På 50 grader nordlig latitud skapades alltså Rhenböjen och vinodlingsregionen Rheingau - en smal remsa längs Rhen mellan Wiesbaden och Lorch am Rhein, som sträcker sig till Flörsheim-Wicker i öster.

Denna vackra del av Tyskland är planterad med 3 185 hektar vinstockar. Det är det berömda hemmet för Rheingau Riesling, som växer på 2 500 hektar vingårdar, och Pinot Noir, som Assmannshausen är känt för.

Riesling trivs särskilt bra i de torra, steniga sydsluttningarna. Den överlever även kalla vinterdagar och använder den långa mognadsperioden för att utveckla fina fruktsyror och aromer. Redan 1775 upptäckte Johannisbergklostret fördelen med en sen skörd, och än idag är Rheingau Riesling Spätlese (sen skörd) bland regionens flaggskeppsviner. Sedan flera år tillbaka betecknar vinerna med "First Growth" på etiketten vinmakarnas strävan att sätta upp nya, ambitiösa mål och att fylla buteljerna med något extraordinärt. Dessa viner kommer från klassificerade "Premier Cru"-platser och produceras och vinifieras enligt mycket krävande och strikta kriterier.

Rheingau är en mycket populär turistregion där gamla kloster och slott är magnifikt inbäddade i vinlandskapet. Rheingau Riesling Route leder genom pittoreska vinbyar över 120 kilometer. På vägen inbjuder tavernor och vinbarer dig att pausa för en droppe Rheingau-vin och kulturella och historiska sevärdheter inspirerar dig längs vägen. Den som besöker Rheingaus slående utsiktsplatser, som Niederwaldmonumentet, Schloss Johannisberg, Hallgartener Zange via Oestrich-Winkel eller Bubenhäuser Höhe, kommer att se de historiska centra för vinodling som sträcker sig framför dem.

Först och främst finns det före detta cistercienserklostret, Kloster Eberbach, ett av de bäst bevarade medeltida klosterkomplexen i Tyskland. Johannisberg är inte bara känt för slottet med samma namn, som uppstod från ruinerna av ett klosterkomplex, utan också historiskt som platsen där Spätlese (sen skörd) viner har sitt ursprung. Anmärkningsvärt är också det världsberömda enologiska forsknings- och undervisningsinstituten i Geisenheim som har bidragit avsevärt till den utomordentligt höga nivån av teknisk kompetens i den tyska och globala vinindustrin idag. Grundades 1872 och fokuserar på vinodling, fruktodling och trädgårdsodling samt druvförädling, vinframställning och internationell vinverksamhet.

Rheingaus vingårdar och krögare erbjuder kulinariska vinupplevelser av hög kvalitet året runt: Gourmet- och vinfestivalen i mars, "Schlemmerwochen" (gourmetveckorna) i slutet av april, Rheingau Music Festival under sommarmånaderna och Glorious Rheingautage i november. De traditionella vinauktionerna på Kloster Eberbach erbjuder också en unik upplevelse i fantastiska historiska omgivningar.


Översikt Rheingau

Rheingau är en av de mest framstående vinregionerna i världen. När det rör sig från öst till väst, utvecklas det ganska platta, gropiga landskapet till successivt branta sluttningar. Det är en vacker region, rik på tradition. Tidigt förknippades dess medeltida kyrkliga och aristokratiska vinodlare med den ädla rieslingdruvan och på 1700-talet erkändes de för att de insåg värdet av att skörda druvorna vid olika mognadsstadier från vilka Prädikatet, eller speciella attribut som betecknar viner av hög kvalitet, utvecklades. Drottning Victorias entusiasm för Hochheims viner bidrog till deras popularitet i England, där de, och i slutändan, Rhenviner i allmänhet, kallades Hock. De världsberömda enologiska forsknings- och undervisningsinstituten i Geisenheim har bidragit avsevärt till den utomordentligt höga nivån av teknisk kompetens inom den tyska vinindustrin idag. Två druvsorter dominerar: Riesling och Spätburgunder. Den förstnämnda ger eleganta viner med en raffinerad och ibland kryddig doft; en fruktig, uttalad syra; och en rik smak. Spätburgundervinerna är sammetslena och medel- till fylliga, med en bouquet och smak som ofta jämförs med björnbär.

Geografisk plats: Rhendalen, längs den 50° breddgraden. Regionen är praktiskt taget en lång sluttning på flodens norra strand på dess 30 km (20 mil) öst-västliga resa från Wicker och Hochheim (nära sammanflödet av floderna Main och Rhen) till flodens krök vid Rüdesheim och bortom, till gränsen till Mittelrhein vid Lorchhausen.

Större städer: Wiesbaden, Rüdesheim, Geisenheim, Eltville

Klimat: Milda vintrar och varma somrar; vingårdarna skyddas från kalla vindar av de skogklädda Taunus Hills och drar nytta av Rhens värmereflekterande yta.

Jordtyper: Även om vinodlingen är liten, finns det många sorters jord, inklusive krita, sand, grus, alla typer av lera, löss, kvartsit och skiffer.

Vinodlings area (2019): 3,185 ha · 1 distrikt · 10 kollektiva vingårdar· 100+ individuella gårdar.

Druvsorter 2019: [vita 86% · röda 14%] Riesling (77.7%), Spätburgunder (12.2%) och små volymer av andra vita druvsorter.

Marknadsföring: Jämfört med andra tyska vinregioner har Rheingau en hög andel heltidsanställda vinodlare; försäljningen av vin på flaska i stället för bulk dominerar, och mycket av regionens vin säljs direkt till slutkonsumenter. Regionen åtnjuter en bred inhemsk och internationell popularitet.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Rheingauer Riesling Route (bil) Rheingauer Riesling väg (vandring) Rheingauer Radwanderweg (cykel)

20071119_01_09_111_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_09_018_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_09_125_A4_2560_1728.jpg

Rheingau

Rheingauer Weinwerbung GmbH

Kloster Eberbach - Pfortenhaus

65346 Eltville

Tel.: +49 6722 93 77 0 - 0
Fax: +49 67 22 93 77 0 - 29

Postanschrift:
Chauvignystraße 12 - 16
65366 Geisenheim

www.kulturland-rheingau.de 
wein[at]kulturland-rheingau(dot)de

Weitere Informationen und Landkarte (wein-plus.de)