Pfalz

Vinregioner

Pfalz

Pfalz har många superlativ: världens största vinfestival i Bad Dürkheim, och också den första och mest kända vinrutten, Deutsche Weinstraße. I över 85 oavbrutna kilometer sveper Pfalz vingårdar över detta anmärkningsvärt vackra, fridfulla landskap och förbinder de 130 vinstäderna i regionen mellan Bockenheim och Schweigen vid gränsen till Alsace.

Med 23 684 hektar vinodlingar är Pfalz den näst största tyska vinodlingsregionen och består av två områden, Mittelhaardt-Deutsche Weinstraße och Südliche Weinstraße. Vinodlarnas huvudfokus i odlingsområdet, begränsat och skyddat av Pfälzerwald-skogen, domineras av  klassiska druvsorter, särskilt riesling. Kungen av vita viner har blivit den obestridda ledaren i Pfalz med nästan 6 000 hektar planterade. Pinot blanc och pinot gris har också ökat med nu över 3 000 hektar planterade. Dessutom tillhör silvaner, Müller-Thurgau, gewürztraminer, kerner och morio muskat det varierade utbudet av druvor för vita viner i Pfalz. Dessutom finns här de internationella sorterna chardonnay och sauvignon blanc.

De röda vinerna blir allt viktigare. Det finns en livlig, färsk Weißherbst från portugieserdruvan, fruktig pinot noir och, som en speciell Pfalzisk framgångssaga, dornfelder, som har väckt uppmärksamhet. Det djupfärgade och ganska komplexa röda vinet produceras mestadels i en torr stil med sydlig charm. Detsamma gäller den intensivt planterade nya rödvinsorten regent och 40 procent av vinstockarna mellan Rhen och Haardtbergen är nu planterade med röda druvor, vilket gör Pfalz till den största rödvinsregionen i Tyskland.

Det är välkänt att många människor gillar att turista i Pfalz. Vinfestivalens säsong börjar med mandelblomningsfestivalen i Neustadt-Gimmeldingen och slutar inte förrän St. Martin klipper sin kappa i vinbyn med samma namn på Martinus vinfestival i november. Bland de många vinfestivalerna är det lätt att tappa överblicken, varför vi rekommenderar Deutsche Weinstraße Erlebnistag, som är avstängd för bilister den sista söndagen i augusti och blir till en 85 kilometer lång gourmetresa.

Pfalzs närhet till Frankrike är påtaglig, inte minst i preferensen för god mat. Toppkockar har nu etablerat sig längs Deutschen Weinstraße, som framgångsrikt experimenterar med regionalt kök och erbjuder premiumviner för att komplettera sina kulinariska skapelser.

Många andra sevärdheter väntar på dig i Pfalz. Förutom att utforska stadskärnorna i Bad Dürkheim, Neustadt och Landau finns det också de pittoreska vinodlingsbyarna St. Martin, Rhodt eller Gleiszellen, utflykter till slott och ruiner, till Freinsheim, Deidesheim eller Annweiler am Trifels, och listan är nästan oändlig. Det avlägsna, magiska Zellertal är också värt en omväg. Och alla som klättrar ovanför Eschbach till Madenburg, en av de vackraste slottsruinerna i Tyskland, kommer att titta ner mot Rhenslätten över gröna vinstockar så långt ögat når.


Översikt Pfalz

Begränsad av Rheinhessen i norr och Frankrike i söder och väst, sveper Pfalzs vingårdar över detta anmärkningsvärt vackra, fridfulla landskap i nästan 80 oavbrutna kilometer.

Det är Tysklands näst största vinregion i areal, men har ofta den största skörden av alla. Ordet Pfalz är en härledning av det latinska ordet palatium, vilket betyder palats. Den engelska motsvarigheten, Pfalz, används ibland för att referera till Pfalz. Modern teknik och vinodlingsutbildning har satt sina spår här under de senaste fyra decennierna. Men för besökaren som kör genom vinrankerna längs den tyska vinvägen är scenen fortfarande pastoral med den trädklädda Haardt-bergskedjan, slottsruiner, fruktträd och gamla muromgärdade byar av korsvirkeshus. Pfalz odlar stor del av Riesling druvan. Här ger det viner av substans och finess, med en mindre stram syra än deras motsvarigheter i Mosel. Trevliga, milda vita viner som med generös kropp produceras av druvorna Müller-Thurgau, kerner, silvaner och scheurebe, medan torrt, fruktigt rött vin tillverkas av portugieser druvan. Som svar på den ökande efterfrågan på rött vin finns det många nya planteringar av dornfelder, som ger ett djupt rött vin som kan vara ganska komplext, beroende på vilken vinframställningsteknik som används.

Geografisk plats: Mellan de tätt skogsbevuxna Haardtbergen (en förlängning av Vogeserna) och Rhenslätten, som sträcker sig från söder om Worms ända till den franska gränsen

Större städer: Bad Dürkheim, Neustadt och Landau

Klimat: Många soltimmar, medeltemperatur: 11 ° C

Jordtyper: Lerjord är vanligt förekommande, ofta i en blandning med andra jordtyper, såsom löss, krita, lera, färgad sandsten eller sand.

Vinodlings area (2019): 23,684 ha · 2 distrikt · 25 kooperativ  · 300+ individuella vingårdar.

Druvsorter 2019: [vita 66% · röda 34%] riesling (24.9%), dornfelder (12.1%), grauburgunder (7.7%), Müller-Thurgau (7.6%), spätburgunder (7.1%) samt portugieser, weißburgunder, kerner och chardonnay.

Marknadsföring: Ungefär en tredjedel av regionens vin säljs direkt till konsumenterna och hälften marknadsförs genom kommersiella vingårdar och cirka två dussin kooperativa källare. Pfalz är en viktig leverantör av komponenterna till Liebfraumilch, varav mycket buteljeras av stora vingårdar i andra regioner och de flesta exporteras.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Deutsche Weinstraße (bil) · Wanderweg Deutsche Weinstraße (vandra)

 

20080121_01_08_044_A4_2560_1728.jpg
Birkweiler_04_2560_1728.jpg
Ellerstadt_07_2560_1728.jpg

Pfalz

Pfalzwein e.V.

Martin-Luther-Straße 69
67433 Neustadt/Weinstraße

Tel: +49 6321 91 23 28
Fax: +49 6321 12 88 1

www.pfalz.de
info@pfalz.de