Franken

Vinregioner

Franken – Bocksbeutelregionen

Frankiskt vin har odlats längs Main floden i över 1200 år. Det tappas traditionellt i en Bocksbeutel flaska, som har en platt ellipsoid form. Detta gör det lätt att känna igen och har blivit kännetecknet för Frankens finaste viner.

Franken vinodlingsregion gränsar till Rhone i norr, Steigerwald i öster, Taubertal i söder och Spessart i väster. Den består av ca 6,000 hektar vinodlingar, varav 82% är vita druvsorter. Särskilt silvaner trivs på kalksten och keuperjordar och är en flaggskeppsdruva här. Den finaromatiska Müller-Thurgau, druvsorten som idag är lika vanlig som Silvaner, upplever en renässans i händerna på unga vinproducenter. Den tredje mest planterade druvan är Bacchus, en regional specialitet. Mitt i den växande regionen är den barocka festivalstaden Würzburg med det kulturarvslistade Residence och medeltida Marienberg fästning. Berömda historiska vingårdar omger staden som Würzburger Stein, som var källan till en av Goethes favoritviner. De flesta av de traditionella vingårdarna i Würzburg erbjuder besök i deras omfattande källare och möjlighet att njuta av sina fina viner med gourmetmat i en imponerande arkitektoniks inramning.

Frankerna är stolta över sin rika historia, som du kommer att möta vid varje tur på en resa genom denna vinodlingsregion. Medeltiden finns också i de mindre vinstäderna som till exempel i Miltenberg, Iphofen eller Volkach. Dammväggar, gavlar, torn, kullerstensgator och romantiska gårdar är värda att upptäcka. Det fascinerande Steigerwald är en idyll av korsvirkeshus och grönskande landskap. Vinbarerna med sina lokala vinval kommer också att kräva din uppmärksamhet, liksom den moderna vinarkitekturen, de eleganta provsmakningsrummen och optimismens anda i denna blomstrande vinregion.

Här finns många sätt att uppleva Frankens fantastiska vinlandskap. Du kan följa Main floden på en cykelväg, uppleva den slingrande Volkacher Mainschleife från en flotte, åka i en täckt vagn och vandra längs panoramabergen. En speciell upplevelse för unga och gamla är att hjälpa till med druvskörden. Frankerna firar slutet på vinskörden med samma glöd att de sedan firar Federweißen (nytt vin) som markerar början på nästa vinfestival säsong runt mars. De vet hur man kombinerar vin, mat och kultur på ett fantasifullt sätt. Det mångsidiga erbjudandet för finsmakare erbjuder oförglömliga vinupplevelser och öppnar nya perspektiv.

Den frankiska passionen för vin har vunnit många utmärkelser, såväl inom Tyskland som internationellt. Varje år bevisar vinproducenterna igen kvaliteten på sina viner, som övertygar med livlighet, friskhet och Franken terroirs distinkta smak.


Översikt över Franken

Franken ligger cirka 65 km öster om Rhen, i Bayern, med de flesta av sina vingårdar planterade på de kuperade sluttningarna längs Mainfloden och dess bifloder. Würzburg är hem för den berömda vingården Stein, som gav upphov till den generiska termen Steinwein, som tidigare användes för att beteckna alla Franken-viner. Fylligare, mindre aromatiska, ofta torrare, fastare och jordigare, frankiska viner är i allmänhet de mest maskulina av Tysklands viner. En del av Franken-vins egenartade personlighet beror på klimatet: kalla vintrar, hög årlig nederbörd, tidig frost och en lång varm höst. Som ett resultat spelar den senmognande Riesling en mindre roll. Müller-Thurgau (även kallad Rivaner), Silvaner och nya korsningar, som Bacchus och Kerner, är de viktigaste vita sorterna.

Röda vindruvor trivs i den västra delen av regionen mellan Aschaffenburg och Miltenberg. De finaste Franken-vinerna tappas traditionellt i en Bocksbeutel, en grön eller brun ellipsformad flaska med en rund kropp som har blivit ett kännetecken för regionens viner.

Geografisk plats: Öster om Frankfurt i söderläge sluttningar längs Mainfloden och dess bifloder

Större stad: Würzburg.

Klimat: Kontinentalt, med varma, torra somrar och kalla vintrar.

Jordtyper: Vittrad, primitiv sten och färgad sandsten i Spessart Hills norr om Miltenberg. Skiffer kalksten dominerar i det centrala distriktet, medan tyngre gips- och keuperjord finns längre österut, nära Steiger-skogen.

Vinodlings area (2019): 6,139 ha · 3 distrikt · 23 kollektiva vingårdar · 200+ enskilda platser

Druvsorter 2019: [vita 80% · röda 20%]  Müller-Thurgau (24,3%), Silvaner (24,8%), Bacchus (12,3%) samt Riesling och Kerner.

Marknadsföring: De regionala kooperativa källarna i Kitzingen och mindre kooperativ producerar och marknadsför cirka 40% av regionens vin, resten hanteras av privata och statligt ägda gårdar. Export spelar en mindre roll. Fyra av fem flaskor Franken-vin konsumeras inom en radie på 250 km från var det produceras.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Det finns ingen officiellt skyltad frankisk vinväg. Den romantiska vägen (körning) passerar den frankiska delen av Tauberdalen, och vägen Main-Tauber-Fränkische Radachter (cykel) inkluderar vinbyar nordväst och sydost om Würzburg.

Systembolagets sortiment 2021: 20 vita viner varav 11 gjort på silvanerdruvan och 1 rött vin.

 

20080121_01_03_009_A4.jpg
20080121_01_03_011_A4.jpg
20080121_01_03_017_A4.jpg

Franken

Frankenwein-Frankenland GmbH

Hertzstraße 12
97076 Würzburg

Tel: +49 931 39 01 10
Fax: +49 931 390 11 55

www.frankenwein-aktuell.de
kontakt@haus-des-frankenweins.de