Mittelrhein

Vinregioner

Mittelrhein

Mittelrhein är en vacker region med branta, terrasserade vingårdar och några av vinvärldens mest spektakulära landskap, medeltida slott och ruiner på klippiga bergstoppar. Denna vinodlingsregion, där romarna planterade de första vingårdarna, sträcker sig över 100 kilometer från Bingen till Bonn.

Den smala Rhendalen, inramad av otaliga ojämna åsar, är ett imponerande landskap men extremt utmanande för vinmakare som behöver ta sig upp och ner för de svindlande branta sluttningarna för att sköta sina vinstockar. Den södra delen av detta unika kulturlandskap, Övre mellersta Rhendalen, förklarades som världsarvslista av UNESCO 2002. Bopparder Hamm har det största sammanhängande vingårdsområdet i Mellanrhein som sträcker sig över fem kilometer. Varje år i slutet av april kan du njuta av de nya årgångsreleaserna på Mittelrhein Weinfrühling-festivalen och naturligtvis njuta av den fantastiska utsikten.

I Mittelrhein kan du uppleva Rhen-romantiken med den legendariska Loreley-klippan, många häpnadsväckande slott och gamla slottsruiner och i de historiska byarna och städerna där det knappast finns en gränd utan en krog eller vinbutik. Utvalda restauranger har belönats med "Haus der besten Schoppen Mittelrhein" som utmärker deras höga kvalitet  av mat och dryck.

Vingårdar är nästan uteslutande lokaliserade på terrasserade branta sluttningar. På grund av de svåra odlingsförhållandena har odlingsarealen minskat till 468 hektar. Siebengebirge och Loreley delar detta område i två. För att höja kvaliteten skördar vinodlarna bara i genomsnitt 60 hl per hektar. Den karga lerskifferjorden i de branta sluttningarna, den temperaturkompenserande vattenytan vid Rhen och det låga skördeuttaget är grunden för toppkvaliteten på Mittelrheins viner.

Vintrarna gynnar de klassiska druvsorterna. Riesling trivs särskilt bra här och ger mineraliska viner med fina aromer och hög syra. Med 65 procent av arealen är riesling den klart viktigaste druvan, följt av müller-thurgau, pinot gris och pinot blanc. Den viktigaste röda druvsorten är pinot noir.

Resmålen är många. I hjärtat av detta unika flodlandskap ligger Koblenz, en av de största vinodlingsstäderna. St. Goar, Boppard och Oberwesel, med sin nästan helt bevarade stadsmur, är också höjdpunkter liksom det pittoreska gamla vinhandelscentret i Bacharach. Det finns många vinfestivaler året runt samt vinpresentationer och öppet hus hos producenter. I Vid Rhein i Flammen i juli är hela dalen upplyst med fyrverkerier. Weinforum Mittelrhein i september är ett underbart tillfälle att testa cirka 100 prisbelönta viner.


Översikt över Mittelrhein

Sträckan av Rhendalen mellan Bonn och Bingen är känd som Rhen-ravinen. Mittelrhein börjar strax nedanför Bonn och sträcker sig cirka 100 km söderut längs Rhen. Det är en vacker region med branta, terrasserade vingårdar och några av vinvärldens mest fantastiska landskap, medeltida slott och ruiner. Nästan tre fjärdedelar av vingårdarna är planterade med Riesling-druvan. Den leriga skifferjorden ger livliga viner med en uttalad syra. Under år då vinerna är särskilt strama säljs de till producenterna av Sekt, Tysklands mousserande vin, där hög syra är en tillgång.

Geografisk plats: 65 km-sträckan i Mellersta-Rhendalen mellan Bonn och Bingen känd som "Rhenklyftan"

Större städer: Koblenz, Boppard, Oberwesel, Bacharach, Bingen

Klimat: De branta sluttningarna i dalen skyddar vinstockarna från kalla vindar och det är gott om solsken. Rhen fungerar som en stor, värmereflekterande yta.

Jordtyper: Främst leriga skiffer och grå sandstensjordar.

Vinodlings area (2019): 468 ha · 2 distrikt · 11 kooperativ · 100+ individuella vingårdar.

Druvsorter 2019: [vita 85% · röda 15%] riesling (65%), müller-thurgau (5%) and spätburgunder (10%).

Marknadsföring: Ungefär en fjärdedel av regionens vin produceras av sju kooperativa källare. Som i Ahr konsumeras nästan allt vin av lokalbefolkningen eller säljs till turister.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Rutterna B-9 och B-42 (bil) går på vardera sidan om och parallellt med Rhen. Det finns två backar (bil) som erbjuder utsikt: Rheingoldstraße genom Hunsrück Hills, från Rhens till Niederheimbach och Loreley-Burgenstraße genom Taunus Hills, från Kaub till Loreley och från St. Goarshausen till Kamp-Bornhofen. Två skyltar (vandring) på vardera sidan av Rhen är Weinwanderweg, mellan St. Goar och Trechtingshausen, och Rhein-Wein-Wanderweg, mellan Kaub och Kamp-Bornhofen.

20080121_01_05_013_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_05_014_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_05_017_A4_2560_1728.jpg

Mittelrhein

Mittelrhein-Wein e.V.

Am Hafen 2
56329 St. Goar

Tel: +49 67 41 77 12
Fax: +49 67 41 77 23 

www.mittelrhein-wein.com
info[at]mittelrhein-wein(dot)com