Prädikat Kategorier

Kvalitetsstandarder

Prädikat Kategorier

Vi känner alla till dessa termer: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese. För många vinälskare är Prädikat nivån för ett kvalitetsvin, som är baserat på druvornas mustvikt mätt i oechsle, den viktigaste av den lagstadgade informationen på en vinetikett. I knappt något annat land är det så stor skillnad på vinkvalitet som i Tyskland. Det finns sex olika Prädikats, igen med olika minsta mustvikter beroende på druvsort och odlingsregion. I de flesta södra odlingsområden gäller högre krav.

Prädikats i stigande ordning:
Kabinett: fina, lätta viner från mogna druvor med lågt alkoholinnehåll

Spätlese: mogna, eleganta viner med fin frukt, som skördas lite senare. Dessa viner är mer intensiva i smak och koncentration, men behöver inte nödvändigtvis vara söta.

Auslese: fina ädelviner från fullt mogna druvor, omogna bär separeras ut. Ofta intensiv i dofter och smak men inte alltid söt.

Beerenauslese (BA): fulla, fruktiga viner gjorda av individuellt utvalda, övermogna bär som vanligtvis infekteras av Botrytis cinerea (ädelröta). Detta är sällsynta skördar endast när exceptionella väderförhållanden gör att druvorna kan mogna i denna utsträckning. De är kända för sin livslängd (kan lagras i årtionden). Anmärkningsvärt rika, söta dessertviner, eller att avnjutas själva.

Eiswein: gjord på druvor så mogna som BA, men skördas när det är minst minus 7 grader celsius och pressas medan det är fryst så att endast fruktkoncentratet pressas ut. Verkligen unika viner med en anmärkningsvärd koncentration av fruktig syra och sötma. De blir allt mer sällsynta när Tyskland upplever varmare vintrar och den lägsta temperatur som behövs för skörd förekommer mindre ofta.

Trockenbeerenauslese (TBA): Detta är toppen av kvalitetspyramiden, sällsynta viner från krympta, skrumpna, botrytis angripna druvor, som inte kan skördas varje årgång. Dessa rika, söta, läckra, honungliknande viner kan åldras i årtionden.