Blauer Lemberger

Blå druvor

Blauer Lemberger

Officiellt går denna röda druva under namnet ”Blauer Limberger”, men kallas även för ”Lemberger” och ”Blaufränkisch”. Lemberger skördas sent och härstammar troligen från vingårdar längst de sydligare sträckningarna av Donau. Druvan omskrevs i Österrike under den andra halvan av 1700-talet och odlas där även idag men då under namnet Blaufränkisch. I Ungern kallas den Kékfrankos.

Lemberger kan ta många former och färger som varierar från lätta och fruktiga viner till koncentrerade och tanninrika men vinerna är ofta mycket mörka i färgen. Stilen kan variera från relativt lätt till mycket intensiv med smak av björnbär, plommon, vinbär, krusbär, fläderbär bananer och choklad. Vinet har också en del vegetabiliska toner som gröna bönor eller grön paprika.

Beroende på tekniken som används vid tillverkningen kan det ha ett mer fruktigt eller tanninrikt uttryck och lång eftersmak. Tack vare dess syra, höga koncentration och tannin, har torra Lembergerviner god lagringspotential.

Under de senaste decennierna har nyplanteringen av Lemberger ökat stadigt. På 1980-talet odlades druvsorten på omkring 400-500 hektar, medan den idag upptar cirka 1200 hektar av Tysklands vinodlingsareal. Druvan odlas nästan uteslutande i Württemberg, där den står för mer än 10% av den totala vinodlingsarealen. Sammanlagt odlas druvan på en procent av den samlade vinodligsarealen i Tyskland.