Spätburgunder

Spätburgunder

I Tyskland är Spätburgunder för rött vin vad Riesling är för vitt vin: idealet.

Faktum är att Tyskland är världens tredje största producent av Pinot Noir. Spätburgunder (som är det tyska namnet för druvan) betyder senmognande (spät betyder sen) Pinot (burgunder).

Druvan är känsligt för klimat och jordmån, den behöver värme (men inte intensiv hetta) för att frodas och mår bäst i kalkrika jordar. Som namnet antyder mognar druvan sent (spät) och den kom till Tyskland från Bourgogne, där den antagligen har odlats sedan 300-talet (först dokumenterad under 1300-talet). Av druvan produceras eleganta, sammetslena viner med en utmärkande bouquet som påminner om bittermandel och björnbär.

Tysk Spätburgunder är ljusare till färgen och lättare i både smak och tannin än dess motsvarighet från varmare klimat. Många tyska vintillverkare producerar dock idag viner som är mer internationella i stilen, det vill säga att de är fylligare, djupt röda i färgen och är mer tanninrika. Ofta blir dessa viner något tyngre och mer komplexa (samt antar en lätt vaniljton) om de åldras i ett mindre (cirka 225 liter) ekfat. Spätburgunder växer på strax över 11,5% av Tysklands vinodlingsareal. Primärt odlas druvan i Ortenau- och Kaiserstuhldistrikten i Baden, och den utgör mer än hälften av odlingarna i Ahr.