Riesling

Gröna druvor

Riesling

Av alla druvor som odlas i Tyskland är Riesling den mest hyllade – en druvsort som växer bra även i stening jord och som kan växa även med minimal fuktighet.

Den är också frostresistent och en mycket pålitlig bärare av högkvalitativa druvor som har en syra som ger vinet en friskhet och bidrar till dess långa livslängd. För att nå sin fulla potential behöver Riesling soliga dagar. Skörden av denna druva sker sent, oftast så sent i oktober.

Riesling ger eleganta viner med rik karaktär, en doft och smak som ofta påminner om persika, eller äpplen. Riesling växer i alla vinregioner i Tyskland. År 1996 översteg odlingsarealen den av Müller-Thurgau, vilket gjorde den till Tyskland mest odlade druva. Riesling odlas i hela Tyskland.

Rieslingdruvans djupa rötter
I början av 1900-talet användes druvan främst i exklusiva högkvalitetsviner. Rieslings rika historia börjar i Rhendalen och härstammar från vilda druvor som korsats med de klassiska druvsorterna Traminer och Weißer Heunisch. Resultatet blev en frostbeständig och syrlig druva som än idag är kännetecknande för Riesling. Den längsta rieslingtraditionen återfinner man i Rheingau och Mosel i Tyskland. Födelsedatumet är tilldelat av Wines of Germany och grundar sig i Rieslings första omnämnande i ett dokument från Rheingau daterat den 13 mars 1435.

Mångfacetterad och bred karaktär
Rieslingdruvan ger eleganta viner med rik och bred karaktär, och genomgående är den kännetecknande syran. Rieslingdruvan trivs i ett svalare klimat där den kan mogna långsammare och nå sin fulla potential. De svalare regionerna i Tyskland är optimala, och sommarvärmen som bevaras längst floddalarna i Rhen och Mosel möjliggör denna långsamma mognadsprocess som frambringar druvornas naturliga aromer. En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften. Vinerna tjänar på lagring minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste Rieslings har en utmärkt lagringspotential. Förstås finns det också utmärkta söta varianter som Beerenauslese och Eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas.