News SWE

Bakgrund

Född i Lahr i västra Baden och uppvuxen i Oberbergen i Kaiserstuhl-bergen i Baden-Württemberg representerar Friedrich Keller den fjärde generationens företrädare för vingården. Familjens historia och bakgrund inom vinframställning stärkte Friedrichs passion för vinkonsten och fick honom att studera International Wine Business vid Geisenheim. Därefter gick han sedan vidare och började arbeta hos Weingut Dr. Heger i Baden, Stark-Condé i Sydafrika, och hos Domaine Paul Pillot i Bourgogne, Frankrike, för att förfina sina färdigheter och utveckla en djupare förståelse för den burgundiska vinmakningsmetoden. Dessa kunskaper och insikter tog han sedan med sig till Franz Keller. Friedrich anslöt sig officiellt till familjeföretaget 2015 efter att ha arbetat som lärling till sin far, Fritz Keller, sedan 2010. Som General Manager överser Friedrich idag all verksamhet på vingården och fördelar sin tid över året mellan vineriet, vingården och administration.

Weingut Franz Keller ses som en pionjär i Kaisertuhlområdet och en stor bidragare till att etablera Baden som den primära Spätburgunderregionen (Pinot Noir) i Tyskland. Mot slutet av 1800-talet köpte Franz Anton Keller den första Schwarzer Adler Inn i Oberbergen och introducerade en restaurang med idén att kunna visa upp deras viner tillsammans med perfekt matchade rätter. Omkring år 1900 handlade han också viner mellan Kaiserstuhl och Alsace (Frankrike), och etablerade så familjens import- och exportverksamhet. Franz Anton Keller den andre bar vidare arvet och utökade Franz Kellers vindynastins handel till att inkludera Tysklands största urval av viner från Bordeaux och Bourgogne. Dessa initiativ utvecklades så småningom till att tillverka högkvalitativa viner från familjens lilla vingård i Baden, en vision som fortfarande är sann för Franz Kellers viner idag.

Restaurangen Schwarzer adler fick sin första Michelin-stjärna 1969, och Franz Anton Keller den andre skaffade sig ett renommé som en vinmakare snart därefter. Han kämpade för att minska avkastningen, låta vinet mogna i mindre ekfat och jäsa ut vinet så att det blir helt torrt. Kellers enastående Spätburgunder (Pinot Noir) och Grauburgunder (Pinot Gris) etablerade en ny stil i Tyskland, vilket gav gården ett internationellt rykte som "Kaiserstuhls juvel." Familjeföretaget som inkluderar vingården, hotell, resturanger, och vinhandel – överlämnades till Fritz Keller och sedan till hans son Friedrich. Franz Keller blev 2014 medlemmar i VDP och fortsätter under Friedrichs ledarskap att fokusera på kvalitet.

Vingårdar

Franz Kellers egendom, med nio vingårdar, sträcker över 35 hektar i den historiska Kaiserstuhl-regionen, var och en med sina egna distinkta egenskaper. Kaisertuhl är den varmaste vinregionen i Tyskland och är känd för sin vulkaniska jord med lager av lössjord som varierar från vingård till vingård, vilket ger vinerna från varje plats sin speciella smak och karaktär. Regionens branta sluttningar tillsammans med medelhavsklimatet och dess unika jordar ger en optimal odlingsmiljö för de burgundiska sorter som Franz Keller är specialiserade på. Kellers terrasserade vingårdar är planterade med 38 % Grauburgunder (Pinot Gris), 30 % Spätburgunder (Pinot Noir) 17 % Weissburgunder (Pinot Blanc) och 8 % Chardonnay.

Druvorna skördas helt för hand, vilket bibehåller den vinodlingsfilosofi framlagd av Franz Keller, där fokus läggs på att vårda och bevara de historiska vingårdarna och skapa ett miljövänligt och skonsamt, men effektivt, förhållningsätt till vinframställningen. Detta åstadkoms genom metoder som organisk gödsling, plantering av täckgrödor och låga skördeuttag. Sedan 2021 har Franz Keller konverterat till ekologisk odling med sin första certifierade ekologiska skörd 2024 och vissa vingårdslägen odlas med biodynamiska metoder.

Viner

Med avsikten att alltid låta terroiren prägla varje vin, skapar Franz Keller uttrycksfulla viner i burgundisk stil med finess och deras egna individuella karaktärer som gifter sig väl i kombination med mat. Franz Kellers signum är torra, fräscha och frukt drivna viner med komplexa, mineraldrivna och kraftfulla egenskaper. Vineriet är byggt i tre våningar som en integrerad del av vingårdssluttningens kullar och vinet förflyttas genom gravitation i vinframställningsprocessen. Denna form av produktion ger ett skonsamt tillvägagångsätt som låter varje steg i processen flöda från en nivå i vineriet till nästa.

För de som är obekanta med Franz Kellers viner, rekommenderar Freidrich vom Löss Pinot Noir “Gutswein”. Just detta vin är gjort på druvor som huvudsakligen kommer från Oberbergener Bassgeige, ett av deras mer svalare vingårdslägen med högre höjd, vilket i sin tur resulterar i ett elegant, lättillgängligt vin med en balanserad syra, livlighet och fruktighet.

Ett vineri i en av kullarna

Vingården Franz Keller som är inbyggd i de svepande sluttningarna av den terrasserade vingården är inte bara vacker, utan funktionell. Tanken var att rymma de många aspekterna av vinframställningsprocessen under ett och samma tak, sömlöst inbäddat i det unika landskapet – detta effektiviserar även arbetsflödet samtidigt som det representerar Franz Kellers förhållande till naturen. Arkitekturen förkroppsligar familjens arv som helhet, med vinproduktionsanläggningar, en källare, ett provsmakningsrum och en restaurang "KellerWirschaft," alla inrymda i samma byggnad.

Franz Kellers viner finns tillgängliga i Systembolagets sortiment genom Johan Lidby Vinhandel.

Isvin - inte utan risk
Isvin är alltid förknippat med en risk för vinodlarna. Om temperaturerna inte är tillräckligt kalla innebär det en total förlust för vinodlarna. Som ett resultat har deområden som registrerats för att göra isvin haft en stadig minskning de senaste åren.

Rheinland-Pfalz: Större isvinsareal än året innan
I Rheinland-Pfalz registrerade 40 vingårdar cirka 32 hektar för skörden av isvin i år, jämfört med bara 24 hektar 2022. Tidigare år var siffran 107 hektar (2021) och till och med mer än 500 hektar 2018. Isvin är en raritet som kräver stor skicklighet av vinmakaren. "Särskilt efter en svår höst är det bara ett fåtal vinodlare som vågar ta risken", säger Benjamin Petry, vinodlingsansvarig i Rheinland-Pfalz. För detta vinterhalvår har områden registrerats

främst för Riesling och Silvaner, följt av Gewürztraminer.
Franken, Bayern: färre producenter förlitar sig på att chansa på isvin
Enligt uppgifter från Frankens vinodlarförening är allt färre vinodlare i Franken också beroende av isvin, eftersom vintrarna blir varmare och varmare och frostiga temperaturer ofta råder först i januari eller februari. Medan ett 40-tal vingårdar fortfarande kunde skörda isvin 2012, kunde endast sju vinproducenter skörda totalt cirka 600-700 liter av de eftertraktade druvorna 2022.

Minus sju grader Celsius
För en isvinsskörd måste druvorna vara helt frysta. Detta kräver minst sju minusgrader i flera timmar. De övermogna druvorna skördas frysta och pressade.

Ädel söt specialitet efterfrågad internationellt
Hemligheten med isviner ligger i den täta koncentrationen av ingredienser från druvor som är så hälsosamma som möjligt. I de frostiga temperaturerna fryser vattnet i bären och blir kvar i vinpressen. Saften droppar sedan från pressen söt som honung. Must med så hög sockerhalt kan endast med stor svårighet jäsas till vin av jästsvamparna. Isviner har följaktligen vanligtvis mycket höga naturliga restsockerhalter på långt över 100 gram per liter, men till skillnad från sydländska söta viner har de bara relativt låga alkoholhalter - ofta bara runt sju volymprocent.

Stort internationellt erkännande
En annan speciell egenskap hos dessa fina viner är att denna enorma restsötma inte är överväldigande tack vare den friska fruktsyran. Som en raritet och specialitet
åtnjuter även tyska isviner stort internationellt erkännande.

Video: Icewine / Eiswein 

 

Viner
Weingut Wechsler är kända för sina klassiska torra rieslingviner och producerar vin med fokus på trinkfreude, eller "glädje att dricka". För Katharina är målet att skapa autentiska viner som bidrar till att skapa en härlig atmosfär i sociala sammanhang. Pressningen görs med hela druvklasar och läggs sedan i en annan tank efter sex till 24 timmars sedimentering. Varje vin jäses och lagras på rostfria ståltankar utan bâtonnage och buteljeras i det optimala ögonblicket efter skonsam filtrering. Rieslingvinerna och Scheurebe Trocken buteljeras tidigt på våren medan de andra vinerna vanligtvis buteljeras mellan slutet av våren och slutet av sommaren. För de som är vill prova Katharinas viner för första gången så rekommenderar hon Riesling Estate och Scheurebe "Fehlfarbe" från Cloudy by Nature-samlingen av viner. Från Kirchspiel, en av gårdens grand cru-platser, har Riesling Estate-vinet en stark mineralitet med toner av rosa grapefrukt och stenfrukt. Scheurebe "Fehlfarbe" är en del av gårdens naturvinslinje som har fortsatt att expandera sedan årgång 2021. "Fehlfarbe" betyder på engelska "fel färg" vilket är en utmärkt beskrivning för godsets orange Scheurebe. Detta vin är komplext med toner av torkade blommor och örter och har en rökig doft.

Weingut Wechsler finns tillgängligt i Sverige genom Backman & Co vinhandel

News

En tidig skörd av isvin i vinterkylan

Med temperaturer som ibland fallit under -7°C i Tyskland, har gjort det möjligt för vinproducenter på många ställen att kröna årgången 2023 med en skörd av isvin.

Vinodlare från Rheinhessen, Württemberg och Franken kunde ta in de eftertraktade frysta druvorna. Kooperativet i Metzingen-Neuhausen rapporterade en skörd på cirka 400 kg druvor eller 70 liter must vid 140°oecshle. Vingården Andreas Braun i Volkach i Franken, Bayern, kunde även skörda frysta druvor som räcker till runt 200 liter Riesling.

Isvin - inte utan risk
Isvin är alltid förknippat med en risk för vinodlarna. Om temperaturerna inte är tillräckligt kalla innebär det en total förlust för vinodlarna. Som ett resultat har deområden som registrerats för att göra isvin haft en stadig minskning de senaste åren.

Rheinland-Pfalz: Större isvinsareal än året innan
I Rheinland-Pfalz registrerade 40 vingårdar cirka 32 hektar för skörden av isvin i år, jämfört med bara 24 hektar 2022. Tidigare år var siffran 107 hektar (2021) och till och med mer än 500 hektar 2018. Isvin är en raritet som kräver stor skicklighet av vinmakaren. "Särskilt efter en svår höst är det bara ett fåtal vinodlare som vågar ta risken", säger Benjamin Petry, vinodlingsansvarig i Rheinland-Pfalz. För detta vinterhalvår har områden registrerats

främst för Riesling och Silvaner, följt av Gewürztraminer.
Franken, Bayern: färre producenter förlitar sig på att chansa på isvin
Enligt uppgifter från Frankens vinodlarförening är allt färre vinodlare i Franken också beroende av isvin, eftersom vintrarna blir varmare och varmare och frostiga temperaturer ofta råder först i januari eller februari. Medan ett 40-tal vingårdar fortfarande kunde skörda isvin 2012, kunde endast sju vinproducenter skörda totalt cirka 600-700 liter av de eftertraktade druvorna 2022.

Minus sju grader Celsius
För en isvinsskörd måste druvorna vara helt frysta. Detta kräver minst sju minusgrader i flera timmar. De övermogna druvorna skördas frysta och pressade.

Ädel söt specialitet efterfrågad internationellt
Hemligheten med isviner ligger i den täta koncentrationen av ingredienser från druvor som är så hälsosamma som möjligt. I de frostiga temperaturerna fryser vattnet i bären och blir kvar i vinpressen. Saften droppar sedan från pressen söt som honung. Must med så hög sockerhalt kan endast med stor svårighet jäsas till vin av jästsvamparna. Isviner har följaktligen vanligtvis mycket höga naturliga restsockerhalter på långt över 100 gram per liter, men till skillnad från sydländska söta viner har de bara relativt låga alkoholhalter - ofta bara runt sju volymprocent.

Stort internationellt erkännande
En annan speciell egenskap hos dessa fina viner är att denna enorma restsötma inte är överväldigande tack vare den friska fruktsyran. Som en raritet och specialitet
åtnjuter även tyska isviner stort internationellt erkännande.

News

Den här månaden lyfter vi fram Friedrich Keller från Weingut Franz Keller i Baden. Friedrich fortsätter att utveckla sin familjs arv inom vinframställning och internationell vinhandel som en av pionjärerna inom den burgundiska vintraditionen i Tyskland

 

Bakgrund

Född i Lahr i västra Baden och uppvuxen i Oberbergen i Kaiserstuhl-bergen i Baden-Württemberg representerar Friedrich Keller den fjärde generationens företrädare för vingården. Familjens historia och bakgrund inom vinframställning stärkte Friedrichs passion för vinkonsten och fick honom att studera International Wine Business vid Geisenheim. Därefter gick han sedan vidare och började arbeta hos Weingut Dr. Heger i Baden, Stark-Condé i Sydafrika, och hos Domaine Paul Pillot i Bourgogne, Frankrike, för att förfina sina färdigheter och utveckla en djupare förståelse för den burgundiska vinmakningsmetoden. Dessa kunskaper och insikter tog han sedan med sig till Franz Keller. Friedrich anslöt sig officiellt till familjeföretaget 2015 efter att ha arbetat som lärling till sin far, Fritz Keller, sedan 2010. Som General Manager överser Friedrich idag all verksamhet på vingården och fördelar sin tid över året mellan vineriet, vingården och administration.

Weingut Franz Keller ses som en pionjär i Kaisertuhlområdet och en stor bidragare till att etablera Baden som den primära Spätburgunderregionen (Pinot Noir) i Tyskland. Mot slutet av 1800-talet köpte Franz Anton Keller den första Schwarzer Adler Inn i Oberbergen och introducerade en restaurang med idén att kunna visa upp deras viner tillsammans med perfekt matchade rätter. Omkring år 1900 handlade han också viner mellan Kaiserstuhl och Alsace (Frankrike), och etablerade så familjens import- och exportverksamhet. Franz Anton Keller den andre bar vidare arvet och utökade Franz Kellers vindynastins handel till att inkludera Tysklands största urval av viner från Bordeaux och Bourgogne. Dessa initiativ utvecklades så småningom till att tillverka högkvalitativa viner från familjens lilla vingård i Baden, en vision som fortfarande är sann för Franz Kellers viner idag.

Restaurangen Schwarzer adler fick sin första Michelin-stjärna 1969, och Franz Anton Keller den andre skaffade sig ett renommé som en vinmakare snart därefter. Han kämpade för att minska avkastningen, låta vinet mogna i mindre ekfat och jäsa ut vinet så att det blir helt torrt. Kellers enastående Spätburgunder (Pinot Noir) och Grauburgunder (Pinot Gris) etablerade en ny stil i Tyskland, vilket gav gården ett internationellt rykte som "Kaiserstuhls juvel." Familjeföretaget som inkluderar vingården, hotell, resturanger, och vinhandel – överlämnades till Fritz Keller och sedan till hans son Friedrich. Franz Keller blev 2014 medlemmar i VDP och fortsätter under Friedrichs ledarskap att fokusera på kvalitet.

 

Vingårdar

Franz Kellers egendom, med nio vingårdar, sträcker över 35 hektar i den historiska Kaiserstuhl-regionen, var och en med sina egna distinkta egenskaper. Kaisertuhl är den varmaste vinregionen i Tyskland och är känd för sin vulkaniska jord med lager av lössjord som varierar från vingård till vingård, vilket ger vinerna från varje plats sin speciella smak och karaktär. Regionens branta sluttningar tillsammans med medelhavsklimatet och dess unika jordar ger en optimal odlingsmiljö för de burgundiska sorter som Franz Keller är specialiserade på. Kellers terrasserade vingårdar är planterade med 38 % Grauburgunder (Pinot Gris), 30 % Spätburgunder (Pinot Noir) 17 % Weissburgunder (Pinot Blanc) och 8 % Chardonnay.

Druvorna skördas helt för hand, vilket bibehåller den vinodlingsfilosofi framlagd av Franz Keller, där fokus läggs på att vårda och bevara de historiska vingårdarna och skapa ett miljövänligt och skonsamt, men effektivt, förhållningsätt till vinframställningen. Detta åstadkoms genom metoder som organisk gödsling, plantering av täckgrödor och låga skördeuttag. Sedan 2021 har Franz Keller konverterat till ekologisk odling med sin första certifierade ekologiska skörd 2024 och vissa vingårdslägen odlas med biodynamiska metoder.

 

Viner

Med avsikten att alltid låta terroiren prägla varje vin, skapar Franz Keller uttrycksfulla viner i burgundisk stil med finess och deras egna individuella karaktärer som gifter sig väl i kombination med mat. Franz Kellers signum är torra, fräscha och frukt drivna viner med komplexa, mineraldrivna och kraftfulla egenskaper. Vineriet är byggt i tre våningar som en integrerad del av vingårdssluttningens kullar och vinet förflyttas genom gravitation i vinframställningsprocessen. Denna form av produktion ger ett skonsamt tillvägagångsätt som låter varje steg i processen flöda från en nivå i vineriet till nästa.

För de som är obekanta med Franz Kellers viner, rekommenderar Freidrich vom Löss Pinot Noir “Gutswein”. Just detta vin är gjort på druvor som huvudsakligen kommer från Oberbergener Bassgeige, ett av deras mer svalare vingårdslägen med högre höjd, vilket i sin tur resulterar i ett elegant, lättillgängligt vin med en balanserad syra, livlighet och fruktighet.

 

Ett vineri i en av kullarna

Vingården Franz Keller som är inbyggd i de svepande sluttningarna av den terrasserade vingården är inte bara vacker, utan funktionell. Tanken var att rymma de många aspekterna av vinframställningsprocessen under ett och samma tak, sömlöst inbäddat i det unika landskapet – detta effektiviserar även arbetsflödet samtidigt som det representerar Franz Kellers förhållande till naturen. Arkitekturen förkroppsligar familjens arv som helhet, med vinproduktionsanläggningar, en källare, ett provsmakningsrum och en restaurang "KellerWirschaft," alla inrymda i samma byggnad.

Franz Kellers viner finns tillgängliga i Systembolagets sortiment genom Johan Lidby Vinhandel.

Bakgrund

Fritz Müller är ett levande bevis på att alla bra saker börjar med en enkel idé – konceptet för godset formulerades under ett sent samtal mellan två vänner över ett glas vin 2009. Men Jürgen Hofmann, son till en vinmakare, och Guido Walter, en passionerad vinhandlare, var inte inne på okänd mark.

Jürgen är född och uppvuxen i en vinodlarfamilj i Rheinhessen. Ungefär som sina klasskamrater i Appenheim, hjälpte Jürgen till på sin familjs vingård när han inte gick i skolan som barn. Han fortsatte att ägna sig åt vinframställning vid det prestigefyllda universitetet i Geisenheim, där han studerade vinodling och enologi. Han tog sedan sin passion för vin internationellt, arbetade i Kalifornien och arbetade så småningom i Sydafrika innan han tog över familjevingården i Appenheim 1999.

Guido, å andra sidan, upptäckte sin kärlek till vin senare i livet. Guido föddes i München och exponerades först för skönheten i Tysklands vinregioner när han gick i skolan i Pfalz. Han fick senare en certifiering i hotelldrift på en yrkesskola, där även grundläggande vinkunskaper ingick i läroplanen. Guidos nyfikna natur (han studerade senare filosofi vid München School of Philosophy) ledde till att han reste runt i världens vinregioner, slutförde så småningom WSET-diploma utbildningen, och tog examen med Weinakademiker-titeln från Austrian Wine Academy 2003.

Parets kombinerade kunskap och nyfikenhet för vinframställning ledde dem till en fråga som startade allt: Kan Müller-Thurgau bli nästa Prosecco? Medan Müller-Thurgau utvecklade ett rykte som en druva av lägre kvalitet för många på 1980-talet, såg Jürgen den missförstådda druvan som en möjlighet, eftersom hans far hade odlat sorten tidigare. Så Guido och Jürgen bestämde sig för att det var dags att sparka Müller-Thurgau upp ett snäpp och skapa Fritz Müller, en vingård som specialiserat sig på handgjorda lätt mousserande viner.

Vingårdar

Fritz Müller är det tyska svaret på Prosecco, och dess vingårdar ger en inblick i den unika stilen i Rheinhessen-regionen. Vingårdens basvin, Müller-Thurgau, fångar Appenheims svala klimat och kalkrika jordar. Efter att ha sålt slut på vingårdens första tappning på bara några veckor, uppmanade Jürgen vingårdsvänner från sin barndom att tillhandahålla ytterligare druvor. Idag hämtar Fritz Müller sin Müller-Thurgau från 24 hektar vingårdar runt norra Rheinhessen.

När Fritz Müllers klassiska erbjudanden blev populära runt om i världen, tog Jürgen och Guido nästa steg mot att utöka sina lätt-mousserande erbjudanden till att omfatta andra druvsorter, inklusive rosé och alkoholfria viner. Fritz Müller arbetar också med ett antal ekologiska vingårdar och producerar en ekologisk version av vingårdens klassiska mousserande vin.

Viner

Fritz Müller, namnet för både vineriet och dess viner, är ett smart spel på det vanliga tyska förnamnet Fritz och det vanliga tyska efternamnet Müller. Här syftar Fritz på frizzante (som betyder "lätt mousserande"), och Müller är en referens till Müller-Thurgau. Jürgen och Guido klassificerar sina viner som Perlwein, det tyska namnet på lätt mousserande vin, ofta marknadsfört som Secco. Därmed föddes vingårdens första tappning, Fritz Müller Perlwein.

Vingårdens högsta prioritet är att lämna den historiska bilden av Müller-Thurgau bakom sig, istället visa upp druvans friska och fruktiga smak, okomplicerade egenskaper och prisvärdhet. Vingårdens varumärke är lika unikt. Inspirerade av Bauhaus-design från 1920-talet, en tidlös tysk stil som står för fritt tänkande, revolution och innovation, har Fritz Müllers flaskor vunnit flera utmärkelser för förpackningsdesign.

Jürgen och Guido rekommenderar att börja med originalet Fritz Müller Perlwein och sedan gå igenom sortimentet baserat på humör, smak och tillfälle. De rekommenderar även Fritz Müller Perlwein som bas för cocktails; recept som "äldste Fritz", "Müller & Melissa" och "Italo Fritz" finns på Fritz Müllers hemsida.

Familj och vänner på Fritz

Det är klart att det inte skulle finnas någon Fritz Müller utan den starka vänskapen mellan Jürgen och Guido, samt stödet från vänner och familj. Jürgens fru, Carolin Hofmann, ansvarar för administration och back office på vingården. Guidos partner, Anja Prestel, är en professionell fotograf och tar alla vingårdens bilder för webbplatsen. Carolin och Anja är också professionellt utbildade vinprovare och hjälper till med skapandet av Fritz Müllers viner.