Details

En pionjär för modern högkvalitativ Sekt

02/10/2021

Varje månad profilerar vi en ny vinmakare som ger dig en inblick i den tyska vinvärlden. I januari lyfter vi fram Volker Raumland, som hjälpte till att förändra det högkvalitativa tyska Sektets internationella rykte. Sekthaus Raumland, som ligger i Rheinhessen, var den första mousserande vinfokuserade egendomen som någonsin accepterats i Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) i slutet av 2019.


Volker Raumland växte upp som en vinmakares son och fick veta att "lära sig något smart" och välja en mer konventionell karriär. Men han kunde inte ignorera sin passion för vinframställning. Ursprungligen utbildade Raumland sig till tjänsteman, men valde till slut att studera vinodling vid den kända vinodlingsinstitutionen Geisenheim, där hans intresse för Sekt slog rot. Han var en av få studenter - och vinmakare – som vid den tiden intresserade sig för att producera mousserande vin. Medan han fortfarande var student på Geisenheim började hans Sekt vinna priser vid internationella mousserande vinprovningar, och Raumland var fast för alltid.

Raumland, är känd som pionjären för det moderna högkvalitativa tyska Sekt och grundade Sekthaus Raumland 1984 med enbart fokus på produktion av mousserande viner. Raumlands är kända för sina högkvalitativa mousserande viner och det gjorde Volker till en populär partner för andra tyska vingårdar som letade efter hjälp med att skapa sina egna mousserande viner. Under åren fick Volker Raumlands skicklighet och passion för tyskt mousserande vin honom smeknamnet Sektpapst, eller Sekt Påven.

Idag är hela familjen Raumland starkt involverad i driften och skötseln av vingården. Volkers fru Heide-Rose kommer från en vinframställningsfamilj, och deras två döttrar, Marie-Luise och Katharina, började arbeta i företaget 2020. De delar alla samma passion för högkvalitativ tysk Sekt som deras föräldrar. Raumlands personliga favorit Sekts är uppkallad efter hans döttrar - Cuvée Katharina som är en blandning av Pinot Noir och Pinot Meunier och Cuvée Marie-Luise som är 100% Pinot Noir.

Vingårdar
Sekthaus Raumlands vingårdar ligger i Rheinhessen och Pfalz, och planteras till en blandning av traditionella Champange-sorter som Pinot Noir (39%), Chardonnay (39%) och Pinot Meunier (3%), liksom andra sorter som ofta planteras i Tyskland som Riesling (10%) och Pinot Blanc (9%).

Sekthaus Raumland, som har blivit miljöcertifierat sedan 2002, är den första Sekt-fokuserade egendom som tagits upp till VDP, en tysk organisation med strikta kvalitetsregler och klassificeringar. Dess främsta vingårdar i Flörsheim-Dalsheim (Dalsheimer Bürgel) och Hohen-Sülzen (Kirchenstück) klassificeras som VDP Grosse Lage, en beteckning som är reserverad för några av de mest berömda tyska vingårdarna.

Att skörda druvor i Sekthaus Raumland är en känslig process. Druvorna väljs för hand och genomgår en hel klusterpressning utan maceration eller pumpning. Under denna process segmenteras juicen försiktigt i "cuvée" (juice från första pressningen) och "taille" (juice från den andra pressningen). Endast cuvée används för att producera Sekthaus Raumlands mousserande högkvalitativa vin.

Viner
Att producera bara en flaska Sekthaus Ramlands högkvalitativa mousserande vin kräver år av förberedelser. I Tyskland är mousserande vin tillåtet att tillverkas i ett antal olika stilar, men Raumland är dedikerade till att göra traditionell metod Sekt, som tar mer tid och är mer arbetskrävande att producera än andra metoder. Deras viner lagras på fat tillsammans med jästfällningen mellan 4 till 15 år innan de kan säljas och får lite eller ingen dosage tillsatt före tappning. Familjen Raumland är mästare på vad de kallar "Bourgogne Sekt", med hänvisning till Sekt gjorda av druvor som klassiskt är associerade med Bourgogne (särskilt Pinot Noir och Chardonnay). Genom allt deras hårda arbete producerar Raumland för närvarande bland de dyraste tyska sekterna på marknaden.

Verband Traditioneller Sektmacher
Raumlands engagemang för tyska Sekt av hög kvalitet stannar inte vid gården. Han är för närvarande president för “Verband Traditioneller Sektmacher”, eller Association of Traditional Sparkling Winemakers. VTS, som består av 35 tyska Sekt-producenter enligt traditionell metod, hoppas kunna förändra det tyska Sektets internationella rykte. Nyligen ledde Raumland organisationen genom en ommärkning, som tidigare kallades ”Verband der Traditionellen Klassischen Flaschengärer”, och initierade en ny kvalitetsstruktur och logotyp. Föreningens huvudmål är att hitta en rättslig grund för VTS-beteckningen och skydda och främja det tyska ursprunget för druvorna som används för kvalitetssekt. För närvarande kan Sekt-tillverkare köpa bulkvin från andra länder, jäsa vinerna i Tyskland och märka slutprodukten som "Sekt från Tyskland." VTS hoppas kunna differentiera sina högkvalitativa, handgjorda mousserande viner från industriellt tillverkade mousserande viner.

Här kan du besöka Visit Sekthaus Raumland’s website


Back Print

Volker Raumland med sin döttrar Marie-Louise och Katharina.