Details

News

Friedrich Keller - en av pionjärerna inom den burgundiska vintraditionen i Tyskland.

11/07/2023

Den här månaden lyfter vi fram Friedrich Keller från Weingut Franz Keller i Baden. Friedrich fortsätter att utveckla sin familjs arv inom vinframställning och internationell vinhandel som en av pionjärerna inom den burgundiska vintraditionen i Tyskland.


Bakgrund

Född i Lahr i västra Baden och uppvuxen i Oberbergen i Kaiserstuhl-bergen i Baden-Württemberg representerar Friedrich Keller den fjärde generationens företrädare för vingården. Familjens historia och bakgrund inom vinframställning stärkte Friedrichs passion för vinkonsten och fick honom att studera International Wine Business vid Geisenheim. Därefter gick han sedan vidare och började arbeta hos Weingut Dr. Heger i Baden, Stark-Condé i Sydafrika, och hos Domaine Paul Pillot i Bourgogne, Frankrike, för att förfina sina färdigheter och utveckla en djupare förståelse för den burgundiska vinmakningsmetoden. Dessa kunskaper och insikter tog han sedan med sig till Franz Keller. Friedrich anslöt sig officiellt till familjeföretaget 2015 efter att ha arbetat som lärling till sin far, Fritz Keller, sedan 2010. Som General Manager överser Friedrich idag all verksamhet på vingården och fördelar sin tid över året mellan vineriet, vingården och administration.

Weingut Franz Keller ses som en pionjär i Kaisertuhlområdet och en stor bidragare till att etablera Baden som den primära Spätburgunderregionen (Pinot Noir) i Tyskland. Mot slutet av 1800-talet köpte Franz Anton Keller den första Schwarzer Adler Inn i Oberbergen och introducerade en restaurang med idén att kunna visa upp deras viner tillsammans med perfekt matchade rätter. Omkring år 1900 handlade han också viner mellan Kaiserstuhl och Alsace (Frankrike), och etablerade så familjens import- och exportverksamhet. Franz Anton Keller den andre bar vidare arvet och utökade Franz Kellers vindynastins handel till att inkludera Tysklands största urval av viner från Bordeaux och Bourgogne. Dessa initiativ utvecklades så småningom till att tillverka högkvalitativa viner från familjens lilla vingård i Baden, en vision som fortfarande är sann för Franz Kellers viner idag.

Restaurangen Schwarzer adler fick sin första Michelin-stjärna 1969, och Franz Anton Keller den andre skaffade sig ett renommé som en vinmakare snart därefter. Han kämpade för att minska avkastningen, låta vinet mogna i mindre ekfat och jäsa ut vinet så att det blir helt torrt. Kellers enastående Spätburgunder (Pinot Noir) och Grauburgunder (Pinot Gris) etablerade en ny stil i Tyskland, vilket gav gården ett internationellt rykte som "Kaiserstuhls juvel." Familjeföretaget som inkluderar vingården, hotell, resturanger, och vinhandel – överlämnades till Fritz Keller och sedan till hans son Friedrich. Franz Keller blev 2014 medlemmar i VDP och fortsätter under Friedrichs ledarskap att fokusera på kvalitet.

Vingårdar

Franz Kellers egendom, med nio vingårdar, sträcker över 35 hektar i den historiska Kaiserstuhl-regionen, var och en med sina egna distinkta egenskaper. Kaisertuhl är den varmaste vinregionen i Tyskland och är känd för sin vulkaniska jord med lager av lössjord som varierar från vingård till vingård, vilket ger vinerna från varje plats sin speciella smak och karaktär. Regionens branta sluttningar tillsammans med medelhavsklimatet och dess unika jordar ger en optimal odlingsmiljö för de burgundiska sorter som Franz Keller är specialiserade på. Kellers terrasserade vingårdar är planterade med 38 % Grauburgunder (Pinot Gris), 30 % Spätburgunder (Pinot Noir) 17 % Weissburgunder (Pinot Blanc) och 8 % Chardonnay.

Druvorna skördas helt för hand, vilket bibehåller den vinodlingsfilosofi framlagd av Franz Keller, där fokus läggs på att vårda och bevara de historiska vingårdarna och skapa ett miljövänligt och skonsamt, men effektivt, förhållningsätt till vinframställningen. Detta åstadkoms genom metoder som organisk gödsling, plantering av täckgrödor och låga skördeuttag. Sedan 2021 har Franz Keller konverterat till ekologisk odling med sin första certifierade ekologiska skörd 2024 och vissa vingårdslägen odlas med biodynamiska metoder.

Viner

Med avsikten att alltid låta terroiren prägla varje vin, skapar Franz Keller uttrycksfulla viner i burgundisk stil med finess och deras egna individuella karaktärer som gifter sig väl i kombination med mat. Franz Kellers signum är torra, fräscha och frukt drivna viner med komplexa, mineraldrivna och kraftfulla egenskaper. Vineriet är byggt i tre våningar som en integrerad del av vingårdssluttningens kullar och vinet förflyttas genom gravitation i vinframställningsprocessen. Denna form av produktion ger ett skonsamt tillvägagångsätt som låter varje steg i processen flöda från en nivå i vineriet till nästa.

För de som är obekanta med Franz Kellers viner, rekommenderar Freidrich vom Löss Pinot Noir “Gutswein”. Just detta vin är gjort på druvor som huvudsakligen kommer från Oberbergener Bassgeige, ett av deras mer svalare vingårdslägen med högre höjd, vilket i sin tur resulterar i ett elegant, lättillgängligt vin med en balanserad syra, livlighet och fruktighet.

Ett vineri i en av kullarna

Vingården Franz Keller som är inbyggd i de svepande sluttningarna av den terrasserade vingården är inte bara vacker, utan funktionell. Tanken var att rymma de många aspekterna av vinframställningsprocessen under ett och samma tak, sömlöst inbäddat i det unika landskapet – detta effektiviserar även arbetsflödet samtidigt som det representerar Franz Kellers förhållande till naturen. Arkitekturen förkroppsligar familjens arv som helhet, med vinproduktionsanläggningar, en källare, ett provsmakningsrum och en restaurang "KellerWirschaft," alla inrymda i samma byggnad.

Franz Kellers viner finns tillgängliga i Systembolagets sortiment genom Johan Lidby Vinhandel.


Back Print