Details

Möt Eva Frickes vars vingård i Rheingau mångfaldigt prisats

12/03/2021

Den här månaden lyfter vi fram Eva Fricke från Weingut. Vingården ligger i Rheingau och Eva är dedikerad till att odla och göra uttrycksfulla och rena riesling viner som speglar karaktären hos varje plats och årgång.


Bakgrund
Eva Frickes bakgrund inom vin skiljer sig från många tyska vinmakare, vilket gör hennes egendoms framgång ännu mer imponerande. Född av två läkare i staden Bremen i norra Tyskland (där öl är den viktigaste drycken), var vinframställning inte på Evas radar förrän sommaren innan hon tog examen från skolan.

Vid 17-årsålder upptäckte Eva sin passion för vinframställning när hon arbetade på vingårdar i Nahe-dalen i Tyskland och i Sydafrika, vilket ledde till att hon skrev in sig på Tysklands berömda Geisenheim-universitet för att studera vinodling och vinologi. Eva arbetade nationellt och internationellt i Spanien och Australien, och avslutade senare ytterligare studier för Business and General Management vid European Business School i Oestrich-Winkel. Efter avslutat college så blev hennes första jobb på en vingård i Australien.

Eva återvände till Tyskland 2002 för att arbeta för de berömda Rheingau-gårdarna J.B. Becker och Weingut Josef Leitz, där hon började som vingårdschef och senare blev teknisk driftchef efter 7 år. Medan Eva fortsatte att arbeta med vinframställning, satte hon sikte på att en dag starta sin egen vingård.

2006 producerade Eva sin allra första årgång på bara 600 liter från mindre än 0,2 hektar mark som hon hade arrenderat i Rheingau. När drömmen om att äga en egen vingård gick i uppfyllelse, lämnade Eva officiellt sitt jobb 2011 för att enbart fokusera på sin egen produktion. Idag är Eva grundare, ägare och chef för Weingut Eva Fricke, som för närvarande består av 17 hektar vingårdar och fokuserar på att producera de finaste riesling vinerna i Rheingau genom hållbara och ekologiska jordbruksmetoder.

Även om Weingut Eva Fricke fortfarande anses vara en ung vingård, har Weingut Eva Fricke fått många imponerande utmärkelser, inklusive både "Årets nykomling" och "Bästa startup" 2013, såväl som "Årets nykomling vinmakare" 2015. 2020, blev Weingut Eva Fricke den första egendomen från Rheingau som någonsin fått tre 100-poängsbetyg från topprecensenter, och dess viner serveras nu på de bästa restaurangerna och hotellen över hela världen.

Vingårdar
Weingut Eva Frickes huvudfokus är Riesling, med 98 % av vingårdarna dedikerade till druvan. Gårdens vingårdar ligger i två kontrasterande delar av Rheingau-regionen, vilket visar upp mångfalden och potentialen i regionens jordar och karaktärer.

Vinrankorna i övre Rheingau runt Kiedrich och Walluf växer på sandiga löss- och lerjordar, delvis blandade med lera, kvartsit och flodbäddssediment, vilket skapar fruktdrivna, klassiska Rheingau Rieslings. Viner från den nordligaste delen av Rheingau är extremt mineralframåtriktade och uppvisar ibland nästan salta karaktärer.

Bevarande och hållbarhet är högsta prioritet hos Weingut Eva Fricke, med egendomen tillägnad att odla druvor och återuppliva gamla vinstockar inom ett UNESCO-världsarv. Faktum är att när andra vinmakare vände ryggen åt vingårdarna i Lorch, väckte Eva försiktigt upp vinstockarna. Idag är vinmakare och gods från hela världen intresserade av dessa bortglömda och övergivna platser, och priserna för mark i Lorch är nu några av de dyraste i hela Rheingau.

Alla Weingut Eva Frickes druvor är ekologiskt certifierade och till 80 procent handplockade, och gården har utövat ekologisk vinodling sedan 2011 och fick sin ekologiska certifiering i juli 2016. Sedan starten 2006 har vingården aldrig använt herbicider eller bekämpningsmedel.

Viner
Evas vinfilosofi är enkel: producera rena och delikata viner med fokus på uttryck och elegans. Som en både komplex och känslig druvsort har Eva frigjort Rieslings potential att uttrycka Rheingau-regionens särprägel – från mineralitet och fruktighet till komplex intensitet.

Det finns inget recept på vintillverkning hos Weingut Eva Fricke. Istället bestäms vinifieringen individuellt av vingård, årgång, urval och mognad av druvor för att skapa genuina viner som reflekterar dess terroir. Vinerna tillbringar sju till åtta månader på jäst och vinifieras i rostfria ståltankar. Utan att använda några animaliska produkter har vinframställningsprocessen följt riktlinjerna från The Vegan Society sedan 2017.

Weingut Eva Fricke stödjer regelbundet sociala och ideella projekt i Tyskland och internationellt med sina viner. Gårdens initiativ "Combat Hunger" skänker en del av vinförsäljningen för att stödja organisationer som bekämpar hunger.

Eva rekommenderar att du först testar Rheingau Riesling för att dyka in i gårdens rena och skarpa stil, följt av en by och vin från en enda vingård. Enligt Eva kan en sofistikerad provning alltid avslutas med ett av gårdens ädla söta viner. Hon betraktar ädla söta viner som kronan på varje portfölj och är direkt relaterad till varje årgångs karaktär. Därför är de ingen standardprodukt som ska tvingas fram; varje år tar hon naturen som bas för sitt arbete för att göra det bästa av den givna naturen.

Livets salt
Evas prisbelönta viner är inte en slump, utan istället ett uttryck för vinmakarens djupa kunskap och hårda arbete i vingårdarna. Faktum är att Eva har gjort det till sin mission att förmedla vikten av ekologiskt jordbruk och att vitalisera jord och platser i Rheingau genom att studera hennes vins mineralitet.

Genom att fotografera de torkade mineralerna i viner från Lorch med naturligt förekommande kvartsit från platsen, fann Eva att konventionellt odlade växter förlorade sin naturliga förmåga att bygga ursprungliga cellstrukturer. Däremot producerade de vitaliserade, ekologiskt odlade vinstockarna mer intensiva, täta och symmetriska kristaller.

Medan Evas vingård har vunnit många imponerande utmärkelser, är hennes favoritpris det visuella beviset på hennes hårda arbete i vingården under de senaste åren.

Weingut Eva Frickes Rheingau Riesling (nr 72235) finns i Systembolagets beställningssortiment genom Johan Lidby vinhandel.

 

 


Back Print