Details

News

Recept: Kyckling med grön curry

05/15/2023

Riesling med restsötma gör sig bra till asiatiska rätter med hetta. Prova kyckling med grön curry och matcha med en halvtorr riesling till. Tips på passande viner är i fasta sortimentet är Dr L Riesling 2021, nr 7218, 109 kr eller Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2021, nr 6257, 139 kr.


Ingredienser

4 personer

Marinad
1 msk matolja
100g grön thaipasta
4 kycklingbröst, tärnade

Sås
2 msk matolja
300g lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 cm bit färsk riven ingefära, skalad och riven
1 st citrongräs, krossad
färsk koriander, grovt hackad
400ml burk kokosmjölk
4 färska, frysta eller torkade kaffirlimeblad
½ tsk mald gurkmeja
1 dl kycklingfond
20 g färsk basilika
1 röd paprika, skivad

Ris
300 g jasminris
1 lime, saft och skal
2 färska, frysta eller torkade kaffirlimeblad
¼ tsk salt

Gör så här

1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, tillsätt kycklingen och rör runt. Täck skålen och ställ sedan i kylen för att marinera i minst 4 timmar eller över natten.

2. För att förbereda såsen värm 1 msk olja i en panna och fräs sedan löken, vitlöken, chilin, ingefäran och citrongräset försiktigt i 5 minuter tills de mjuknat men inte fått färg.

3. Tillsätt koriander, kokosmjölk, limeblad, gurkmeja och kycklingfond. Koka försiktigt upp och låt puttra under lock i 20 minuter. Ta av från värmen, tillsätt basilikan och mixa till en jämn smet med en stavmixer.

4. Värm under tiden upp ny olja i en panna, tillsätt kycklingen och marinaden och fräs på måttlig värme i 15 minuter.

5. Häll såsen i pannan med paprikan och låt sjuda i 5-10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

6. Tillsätt under tiden alla risingredienserna i en kastrull med tättslutande lock och häll över 6 dl kokande vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till låg och täck kastrullen ordentligt med ett lock. Koka i 10-12 minuter och servera med den thailändska gröna curryn.


Back Print